SAĞLIK
Giriş Tarihi : 23-02-2015 22:29

Уникално! Трансплантираха втори орган на българин

Първи за България случай на трансплантиране на втори орган при един пациент стана факт вчера. След като получи ново сърце преди две години, главният редактор на вестник "Хасковска Марица" Георги Ангелов вече има и нов бъбрек

Уникално! Трансплантираха втори орган на българин

Първи за България случай на трансплантиране на втори орган при един пациент стана факт вчера. След като получи ново сърце преди две години, главният редактор на "Хасковска Марица" Георги Ангелов вече има и нов бъбрек. Даде му го неговата майка. Уникалната трансплантация беше направена в Александровска болница.


38-годишния Георги Пеев получи новото си сърце в края на август 2013 година. Той бе подложен на успешна трансплантация в столичната болница "Св. Екатерина", след като неочаквано се намери подходящ донор - мъж от Варна, изпаднал в мозъчна смърт. Всъщност проблемът със сърцето се оказа вторичен. Основното му заболяване е бъбречно: гломерулонефрит - отделителната система отказва да работи. Два пъти седмично трябва да е на апарат за пречистване на кръвта. Най-вероятно сърцето е увредено именно при хемодиализата, но Пеев не иска да търси виновника назад.


Проблемът със сърцето лъсва, когато той е на операционната маса за трансплантация на бъбрек, а донор е майка му. Анестезиолозите констатират малко преди операцията, че сърцето е увредено и няма да издържи интервенцията.


Сега екипът на проф. Петър Симеонов присади и здрав бъбрек на журналиста. И двамата пациенти вече са изведени от реанимацията и се чувстват добре.


„Случаите на двойно трансплантирани пациенти са изключително редки в света, а за България това може би е единственият случай", заяви проф. Атанас Темелков, шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница.


„Аз съм единственият с успешно трансплантирани сърце и бъбрек. За това лекарите заслужават още повече похвали - за майсторлъка и професионализма. Те ми казаха, че малко ги е страх с мен, тъй като рискът по време на операцията и опасността да се увреди бъбрекът или сърцето беше много-много голям", сподели Георги Пеев пред "Марица".