Advert
Advert

Променихме града с много труд и решителност

- Работите много успешно по усвояване на еврофондовете. Кои са най-значимите проекти, които осъществихте? - За нас всеки един реализиран проект е значим, защото е изготвен с водещата идея да стигне до всеки....

Променихме града с много труд и решителност
Променихме града с много труд и решителност Admin
Bu içerik 1446 kez okundu.

- Работите много успешно по усвояване на еврофондовете. Кои са най-значимите проекти, които осъществихте?
- За нас всеки един реализиран проект е значим, защото е изготвен с водещата идея да стигне до всеки жител, независимо в коя част на общината живее. Приключихме проект, чакан от десетилетия насам - „Водния цикъл на Момчилград“. Построихме десетки километри нови пътища, асфалтирахме изцяло главните улици в града. В момента изграждаме пряката връзка с международния път за Гърция през прохода Маказа, надявам се до края на годината тя да бъде пусната в експлоатация. Успяхме да спечелим много проекти по Програмата за развитие на селските райони. От друга страна, имахме възможност да ремонтираме болницата, спортните съоръжения, училищата и детските градини в града, учебните заведения по селата. Ние сме една от първите общини в труднодостъпните райони, в които всички села вече са водоснабдени. Амбицирани сме в идните години това да се отнася и за обратната канализация. Общината ни е съставена от 30 села и 50 махали. През последните години инвестиции бяха направени във всички населени места. Искам да благодаря на екипа, с който работя, защото без техния труд и желание това нямаше да е възможно.
- Хората в Момчилград са известни със своята толерантност. Каква е ролята на кмета? Докъде се простира партийната политика и откъде започва личното ви отношение?
- Хората в Родопите от поколения са възпитани да живеят в разбирателство. Аз съм родопчанин и това е част от моя светоглед. Проявата на уважение към различния, към неговите традиции и морални ценности е заложена в основата на ДПС от самото създаване на партията. В нашите очи толерантността се простира до последната къща и махала, без да дискриминираме никого от нашите жители по етническа принадлежност или вяра. ДПС винаги е защитавало интересите на малките общини, на малкия земеделец, на обикновения човек. Това, което се случва сега в Момчилград, нямаше как да стане без подкрепата на народните ни представители. Както и на многото добре подготвени кадри, които създаде партията през годините. Това е само един от отличителните белези между ДПС и останалите партии.
- Вие сте един от успешните кметове на ДПС. Бихте ли обобщили четирите години, през които управлявахте общината?
- Аз и моят екип поехме управлението на общината с ясното съзнание, че ни чака много усилена работа, за да променим живота на момчилградчани. Още в самото начало осъзнахме защо страната и общините ни са в това положение. Поставихме си за цел да създадем условия за развитие на малкия и средния бизнес във всички браншове, включително и в земеделието. Разбира се, ние сме свързани с икономическото развитие на страната. Но ако България е добре, Момчилград ще бъде малко по-добре. Имаме всички предпоставки да се развиваме, а и нашите братя и сестри, които през последните 25 години заминаха или за Турция, или за страните от Европейския съюз, се връщат в родните си места и ни помагат. В началото си казахме, че трябва да променим темпото на работа и начина на мислене на хората. Да имаме финансова стабилност и дисциплина в общината. Съвсем спокойно мога да кажа, че имаме повод за гордост след постигнатите резултати през тези четири години. Ангажиментите ни към жителите са наистина големи, а именно - с всеки изминал ден да повишаваме качеството на услугите, които получават те. С много труд, воля и решителност успяхме да променим начина им на мислене.
Благодарни сме и на общинския съвет за приетите решения. С придобития опит от изминалите четири години вече имаме ясна визия за втория програмен период - 2014-2020 г. Аз и моят екип сме прагматици - вместо да се впускаме в неизпълними обещания, влагаме нашата енергия и труд в конкретни проекти, които променят живота на хората и носят развитие на общината.
- Какви са перспективите пред Момчилград?
- Добри. Хората вече са свидетели как нещата се променят. Ние имаме много добро разположение, намираме се на международния път за Гърция. Вече има засилен интерес за инвестиции в промишлеността заради удобните пътни връзки. Освен текстила напоследък много бурно се развива автомобилостроенето. Подкрепяме хората, които искат да се занимават със земеделие. Освен европейските субсидии и националните доплащания общината поема разходите за първата оран на земеделските площи. Очакваме реализирането на проект за голяма преработвателна фабрика за зеленчуци с тенденция и за преработка на месо. Това ще донесе допълнителен стимул за развитие на земеделието. Перспективите ни са добри, важно е да се възползваме максимално от тях. Лично аз смятам, че трябва да засилим икономическото сътрудничество с Република Турция. Това е една от най-големите икономики в света, добросъседските ни отношения и човешките връзки, изградени между нас, крият огромен потенциал.


Гробницата на Орфей е емблемата на региона

 

Тракийската скална гробница край село Татул е най-известният исторически паметник на Момчилград и своеобразна негова емблема. Археолозите са категорични, че уникалното съоръжение е гробница на тракийски цар, обожествен след смъртта му. Най-популярната версия е, че това е гробът на легендарния цар и певец Орфей. През античността на това място са пристигали на поклонение хиляди хора от целия полуостров, през IV век пр.н.е. наследниците на Александър Македонски са построили до нея голям храм и сгради за поклонниците. Момчилград е една от най-богатите на археологически паметници общини в страната, тук е имало живот и укрепени селища още от каменната ера. Близо до гробницата в Татул е и все още непроучен комплекс от римски храмове и сгради в местността Харман кая. Край село Биволяне е най-големият комплекс на мюсюлманите алевити - Елмалъ баба теке, където е била една от най-богатите библиотеки по времето на Османската империя.


Строят модерна спортна зала

 

Недовършената по времето на социализма спортна зала „Родопи“ в Момчилград ще се превърне в модерен комплекс за национални и международни състезания. Строителството на спортното съоръжение не само ще бъде завършено, но и ще бъде разширено със зали за тенис на маса. Реконструкцията е част от проект по Програмата за развитие на селските райони на стойност 5 278 000 лв. Той включва и цялостна реконструкция на стадион „Родопи“, изграждане на спортна площадка към спортната зала и на шест спортни площадки в големите села на общината. Има предложения залата да носи името на трикратния олимпийски шампион по вдигане на тежести от Момчилград Наим Сюлейманоглу. В Момчилград е започнал спортната си кариера и роденият в село Постник трикратен олимпийски шампион по щанги Халил Мутлу.

http://presa.bg/article/Promenihme-grada-s-mnogo-trud-i-reshitelnost/77863/11/34

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ