Advert
Advert

ДАНС първенец по незаконни СРС за 2014 г.

ДАНС е рекордьор по неправомерно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Това е едно от заключенията в годишния доклад за работата на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС), който е внесен на 29 април в деловодството на парламента.

ДАНС първенец по незаконни СРС за 2014 г.
ДАНС първенец по незаконни СРС за 2014 г.
Bu içerik 909 kez okundu.
ДАНС е рекордьор по неправомерно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Това е едно от заключенията в годишния доклад за работата на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС), който е внесен на 29 април в деловодството на парламента.

От 184 констатирани нарушения при всички заявители на СРС - МВР, ДАНС, прокуратурата, военното и цивилното разузнаване, 140 са записани на сметката на контраразунавателната агенция. Често използван прийом за безконтролно следене и подслушване е комбинирането на няколко текста от Наказателния кодекс, при които водещ е чл. 253 - пране на пари.

Заключението на Бюрото е, че с включването на чл. 253 от НК сред множеството състави (членове 255, 255а, 256 и др.) вероятно се прикрива "намерение със СРС да се разкрие друго деяние".

"Налага се изводът, че съдията е дал възможност за прилагане на СРС за всички престъпления, посочени в исканията, включително за тези, за които законът не допуска това. Престъпленията по чл. 255, 255а, 256 НК са тежко наказуеми, но за разкриването им е недопустимо използване на СРС", се посочва доклада.

В него се дава и пример за случаи, при които ДАНС са искали СРС по отменен преди осем години текст от Наказателния кодекс - чл. 257, който се отнася за прикриването на данъци и който е инкорпориран в друг текст от закона.

По този текст са приложени 15 искания за СРС.

Дадените през 2014 година разрешенията за прилагане на СРС са 7604, като обект на проследяване и подслушване са били 4202 лица. Статистиката показва, че това е едно от най-ниските нива на подслушвани лица. Пикът е бил през 2011 година - тогава обект на СРС са били 8184 души.

Водещ по даването на разрешения за СРС остава Софийският градски съд. За 2014 година той е дал зелена светлина за прилагането на специални способи 2298 пъти. За сравнение броят на разрешенията, дадени от останалите съдилища в страната, е 3306. На този фон, отказите за даване на разрешения в СГС са едва 30 или 1.3%. Останалите съдилища са отказали общо 120 пъти, което е 3.63% от общия брой на исканията в страната.

При проверките на бюрото е установено, че от 184 констатирани нарушения на закона при даването на разрешения за подслушване 176 са издадени от СГС.

"Немалкият брой опорочени процедури (176 в СГС и 8 в окръжните съдилища) е основание за извод, че съдебният контрол в някои съдилища, особено в СГС (7.66 % от разрешенията са постановени в нарушение на закона), е бил занижен", заключава докладът.

В него е отделено и място на аферата "Червей", при който незаконно е удължен срокът за прилагане на СРС на 300 дни, при условие, че законът разрешава максимум от 6 месеца.

„Такива случаи налагат да се отговори на въпроса дали целта е била със СРС да се ограничат конституционни права само на едно лице или на неограничен кръг граждани, без наличие на данни за участието им в извършване на престъпления..“, е записано в доклада.

Най-много искания за СРС през 2014 година са направени по искане на МВР – 1824, или 43.4% от общия брой. Следват ДАНС – 1324 или 31.5%, прокуратурата – 1046 (24.9%), Военна полиция – 8 искания или 0.2 %. Военното разузнаване и външното разузнаване не са отправяли искане за подслушване.

Най-голям е броят на приложените СРС в неотложни случаи – за 742 лица или малко повече от 17 % от общия брой.
125 души са били подслушани без разрешение от съдия заради непосредствена опасност от тежки умишлени престъпления или заплаха за националната сигурност.

В 645 случая са използвани СРС спрямо лица, за които е имало съмнение за участието им в престъпна дейност, като тук исканията отново най-много са при МВР – 347%, което съставлява повече от половината искания., Следват ДАНС и прокуратурата – съответно 158 (24%) и 140 (21.7%).

Най-често са подслушвани хора, свързани с наркотици – 1232 бр. разрешени СРС. Следват организирани престъпни групи – 880, а за шпионаж е имало 597 разрешения (около 14%),

Най-често използваният оперативен способ е подслушването - то е прилагано 4927 пъти, следвано от проследяването - 2773 пъти, проникването – 272 пъти, проверка на кореспонденцията – 169 пъти. До използване на служител под прикритие се е стигнало 20 пъти.

В доклада се прави заключение, че службите искат повече СРС отколкото прилагат. Това довело до един от абсурдните случаи, при които Военна полиция е съставила доказателствен материал в обем от 800 страници. От Бюрото препоръчват поисканите и разрешените способи да са разумен брой, съответстващ на конкретната хипотеза, а не хаотично посочени в исканията.

Изводите на бюрото са, че нарушенията при боравенето със СРС остават многобройни, като те са допускани по цялата верига от органи, ангажирани с прилагането на СРС. Контролът по изготвянето на исканията и прилагането на СРС е недостатъчно обективен и ефективен, а при даване на разрешения председателите и зам.-председателите на съдилища проявят безкритично формално и незаинтересовано отношение.

Въпреки констатациите за множество нарушения при прилагане на СРС, за 2014 година Бюрото е уведомило едва четирима души, че са били обект на незаконни СРС. /offnews.bgизточник : dnesplus.bg
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ