Advert
Advert

Зита Гурмай на конференция в София за образователната и семейна политика

/Поглед.инфо/ Образователната и семейна политика обсъдиха жени-социалистки от цялата страна   Зита Гурмай пристига в София, за да взема участие в конференцията на жените-социалистки

Зита Гурмай на конференция в София за образователната и семейна политика
Зита Гурмай на конференция в София за образователната и семейна политика
Bu içerik 750 kez okundu.

Образователна и семейна политика в полово и генерационно отношение обсъдиха днес в първия ден на конференция в София 50 жени-социалистки от цялата страна. Организатори на събитието са Обединението на жените социалистки в БСП и Фондация „Фридрих Еберт”, с подкрепата на Фондация „Солидарно общество”. От името на председателя на Обединението на жените социалистки в БСП Катя Николова бе прочетено приветствие към участниците. „Изминаха 10 години от онзи априлски ден, в който с много вдъхновение и увереност в собствените си сили учредихме своето Обединение. Джендър проблематиката бе сред онези обществено значими теми, които рефлектираха и върху модернизирането на нашата партия. БСП стана първата партия в страната, която въведе принципите за равнопоставеност и в програмата, и в устава си”, се казва в обръщението. По думите на Катя Николова за решаване на реалните потребности на жените Обединението е успяло да засили партньорството си със синдикатите и неправителствените организации. „Обединението на жените-социалистки ще продължи да търси възможности за решаване на задачите, които сме си поставили за развитие и приемане на политики за жените и за равнопоставеност на половете в България”, пише още Николова.

Доклад за равнопоставеността между половете в контекста на образователните и възпитателните модели представи доц. д-р Маруся Любчева. По думите й всички изследвания у нас показват, че жените имат по-ниски позиции, т.е. те са в по-неблагоприятна обща позиция по отношение на мъжете. Любчева посочи и свързаните с това проблеми като неравното заплащане, икономическата зависимост, ниското участие в процесите на вземане на решения, отсъствие на баланс между професионалния и семейния живот. „Важно е да търсим тези политики, които могат да дадат не само равнопоставеност на жените, но да внедрят тази равнопоставеност във всички сектори, във всички зони”, заяви тя. По думите й усилията на жените за налагане на равнопоставеността започват преди повече от 100 години и продължават до днес. „Въпреки всички успехи, ние продължаваме да отстояваме тези принципи за установяване на равноправно участие на жените в политически, икономически и всички други сфери на нашия живот”, каза още Маруся Любчева.

Първият ден от конференцията на жените-социалистки продължи с доклади и презентации по темата за социалното разслоение, представена от проф. Михаил Мирчев и за гражданското общество от Катя Михайлова.

Специално за конференцията в България се очаква да пристигне председателят на ПЕС – жени Зита Гурмай, която ще вземе участие във втория ден на събитието.

Източник: Поглед.инфо


източник : bulgarski.pogled.info
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ