Advert
seks izle
Advert

Юнкер: Гърция може да получи 35 млрд. евро

Няма споразумение след срещата на Ципрас в Брюксел, преговорите продължават.

Юнкер: Гърция може да получи 35 млрд. евро
Юнкер: Гърция може да получи 35 млрд. евро
Bu içerik 643 kez okundu.

Няма споразумение след срещата на Ципрас в Брюксел, преговорите продължават


След пет часа и половина разговори между гръцкия премиер Алексис Ципрас и шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел споразумение за дълговата криза на Гърция в сряда вечер не бе постигнато. Ципрас заяви, че разговорите са били конструктивни и смята, че вече се очертава сделка. На този фон Юнкер заяви, че Гърция може да получи 35 млрд. евро до 2020 г., ако има воля за реформи.


"Отбелязахме известен напредък снощи, но не достатъчен", каза шефът на ЕК на семинар днес. Той отрече ЕС да иска да налага още мерки за икономии на Атина, допълвайки, че има програма за икономическо развитие на Гърция, която може да осигури 35 млрд. евро. В сряда вечер той разговаря в продължение на часове с Ципрас, чието правителство днес трябва да плати 300 млн. на МВФ, но хазната е празна и страната е заплашена от фалит. Запитан дали ще може да изплати следващата вноска по дълга към МВФ днес, Ципрас каза: "Не се притеснявайте за това".


В срещата в Брюксел участва и шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум. ЕК окачестви срещата като добра и конструктивна. Първи сближавания на позициите бяха постигнати на състоялата се среща, коментира ДПА.


"Обсъжданията ще продължат в идните дни. Колкото повече разговаряме, толкова повече се приближаваме към решение", каза Ципрас. Той заяви, че кредиторите са поискали да бъдат отменени добавките към пенсиите и да бъде повишен ДДС върху енергията.


"Разбира се, ние отхвърлихме това", посочи той. По думите му от страна на комисията обаче е демонстрирано конструктивно отношение за постигане на съгласие.


Подробности за предложенията на Тройката международни кредитори (ЕС, МВФ и ЕЦБ) не бяха оповестени, но се предполага, че настояват за промени в пенсионната система - премахване на надбавката за солидарност, давана досега на пенсионерите, повишаване на ставките на ДДС, съкращения на разходи в осигурителните каси. Проектът за споразумение с Гърция, подготвен от кредиторите, не може да бъде основа за преговори, коментираха правителствени източници в Атина. Те обаче оценяват като позитивно предложението на кредиторите в частта му за първичните бюджетни излишъци през следващите три години.


Очаква се в петък Ципрас да се върне за нови разговори в Брюксел и да представи гръцките контрапредложения, които щели да бъдат комбинация от плановете на кредиторите и на Атина. За Гърция в момента са възможни всички сценарии - от компромиси и избори до дефолт, премиерът Алексис Ципрас не изключва правителството му да се договори с кредиторите, но в същото време съществува опасност от спиране на тегленията от банките и налагане на капиталов контрол върху тях, коментира вчера в. "Имерисия". Тази вероятност не се изключва и от близкия до правителствената партия СИРИЗА, но критикуващ нейната икономическа политика, професор Янис Милиос, който спомена за възможно налагане на контрол върху депозитите и ограничаване на тегленията до 300 евро на ден.източник : standartnews.com
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ