Advert
Advert

Свети Костадин съживи Странджа

Хиляди се събраха в село Българи, баски пристигнаха специално за танца в огъня.

Свети Костадин съживи Странджа
Свети Костадин съживи Странджа
Bu içerik 827 kez okundu.


Ритуалът започва от сутринта с измиването на иконите в аязмото


Хиляди се събраха в село Българи, баски пристигнаха специално за танца в огъня


На 3 юни, когато почитаха свети Костадин, заради нестинарските игри Странджа се изпълни с живот. Хиляди пристигнаха в село Българи, където светецът праща избраните в огъня. Това е единственият ден в годината, когато селото вижда толкова много народ - чужденци, българи от цялата страна, туристи и изследователи. Повечето от тях обаче бяха дошли по-скоро за зрелището, отколкото да проследят целия ритуал, който започна в 9 ч сутринта.


Гайдата писва. "Започва се магията", помисли си гайдарят Петко Янгьозов, за когото е било мечта да свири на това място с тези хора. За да запомни и да "открадне" нестинарската музика, гайдарят от Граматиково е обикалял нестинарските ритуали няколко години. "За мен е голямо признание, че гайдарят титуляр Георги ме допусна да свиря. Помня първата година, когато влязохме в кръга, почувствах нещо много странно - все едно духът ти излиза извън тялото", каза ми по-късно той.


След като гайдата подхвана първата част от нестинарската музика, тъпанът не закъсня. Дошлите в селото рано сутринта тръгнаха към църквата. Три млади момчета в народни носии изнесоха иконите на свети Константин и Елена.


Гайдата и тъпанът, последвани от епитропа, икононосците, нестинарите, свещеника и събралите се хора, се отправиха към конака, където влизат само посветените. "Господи, помилуй", каза свещеникът няколко минути по-късно, когато


в двора заклаха агнето за курбана


Жена прикади с тамян. От конака шествието, наброяващо около стотина души, тръгна към аязмото на "Свети Костадин". Там измиха иконите и ги оставиха да починат на одърчето. "Свети Костадин да ви пази, измийте се с тази светена вода", подкани епитропът Иван, който е внук на баба Злата - една от легендарните нестинарки от Българи. Опашка се изви пред извора. Хората подаваха ръце, измиваха лицето си и запалваха свещ. Гайдата писна, тъпанът не закъсня. Тежко нестинарско хоро се изви на поляната. Водеше го епитропът. За него се хвана жената от конака, нестинарите и дошлите за ритуала.
После шествието се върна в селото.


Дървените трупи за жаравата вече бяха наредени на площада пред църквата.


В 13 ч гайдата и тъпанът подхванаха нестинарската мелодия


Процесията тръгна от конака. Епитропът се прекръсти и запали огъня. Нестинарско хоро започна да го обикаля.
Селото постепенно се изпълни с хора отвсякъде. "Специално за танците в огъня идваме", казват с усмивка двойка баски. "За първи път сме в България. Прочетохме в интернет за нестинарите и ето ни тук", уточнява Антон Забалета. "В Испания имаме сходен обред", добавя приятелката му Гараси Сагаста.


Иначе в селото е като на панаир. Кълба дим от скарата като че ли искаха да засенчат нестинарския огън. Захарен памук, дрънкулки, храна, пиене. В късния следобед в село Българи, чието население едва надхвърля стотина жители, място за паркиране нямаше. По-късно ще затворят за коли цялото село и желаещите да гледат нестинарите ще трябва да оставят автомобилите си.


"За пети път съм на панагира на Българи.


Усещам много силна вяра от местното население и почитане на традициите


казва Дияна Стоянова, която е изследовател и доктор по наукознание. "За жалост това село се пълни едниствено след 17 часа, и то за зрелището. Липсата на знание и информираност води до това, че хората не знаят, че ритуалът, който се изпълнява в чест на светците, започва рано сутринта. Играта в огъня е малък елемент в този обред", добавя жената. "За съжаление се губи традицията. Обредът се променя, което се вижда в действията. Когато един от хората, носители на тази вяра и обредност, си отиде от този свят, с него умира знананието за този обред", продължава с тъга Дияна.


Фолклорна програма предхождаше танца в жаравата, а докато продължаваше тя, всеки търсеше място около нестинарския огън. Два часа преди свети Костадин да "прихване" нестинарите, започна и блъсканицата за по-удобна позиция за гледане и снимки. Не липсваха и скандали, които някак помрачиха очакването. Хитруването на някои вбеси други, което пък доведе до ругатни и обиди. В Българи българите не показаха най-добрите си черти. Трябваше да се намеси и полицията, благодарение на която музиката и нестинарите стигнаха до огъня и започнаха да го обикалят. Две жени и няколко мъже влязоха в огъня.


С икона на главата Горан прекоси няколко пъти жаравата


"Цивилен" нестинар пък привлече вниманието, защото не беше в народна носия. Гайдата и тъпанът извиваха нестинарската мелодия, а през това време се правеха снимки в несвяст. Нестинарско хоро около огъня двайсет минути по-късно сложи край на дългоочаквания огнен спектакъл, след който мнозина опитаха издръжливостта си с боси крака върху въглените.


"Фантастично беше", казаха двамата баски. Селото започна да се изпразва, като толкова народ със сигурност Българи ще види пак догодина на 3 юни, когато свети Костадин ще "прихвати" нестинарите.източник : standartnews.com
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ