Всяка пета българка иска дете без мъж

Всяка пета от българките, които все още не са станали майки, е готова да има дете, дори и без партньор до себе си или собствено семейство, пише

Всяка пета българка иска дете без мъж
Всяка пета българка иска дете без мъж
Bu içerik 1449 kez okundu.
Всяка пета от българките, които все още не са станали майки, е готова да има дете, дори и без партньор до себе си или собствено семейство, пише "Класа". Това става ясно от проучване за репродуктивните нагласи сред 703 жени на възраст между 18 и 43 години, което беше представено вчера. На това мнение са предимно жени със стандарт над средния. Те са на възраст между 36 и 43 години, когато ценността на майчинството нараства неимоверно.
Почти тройно повече обаче – 59%, са дамите, които признават, че не биха искали да раждат, ако нямат постоянен партньор до себе си. За болшинството от анкетираните жени – 81%, раждането на дете е по-важно от кариерата. На противоположното мнение са само 9% от попитаните. Това са предимно дами от столицата, които следват висше образование, обясни социоложката Лидия Йорданова, която представи проучването вчера.

Резултатите показват още, че кариерата и финансовата нестабилност са основните спирачки за българката да стане майка. Въпреки че поставят семейството пред кариерата обаче 47% от жените все пак се опасяват от финансова нестабилност и зависимост, ако станат майки. Такива са страховете на младите жени, предимно студентки или дами, които живеят с много трудности и са наети на временна работа.

От анкетираните 36 на сто пък твърдят, че в емоционален план и те, и партньорът им не са подготвени да имат дете. Така отговарят най-младите жени, студентките, живеещите в столицата и упражняващите свободни професии. 35 на сто от жените пък изразяват притеснение, че при евентуално раждане на дете в момента биха могли да пострадат работата им и кариерното им развитие.

Повече от половината запитаните - 58 на сто, твърдят, че биха опитали ин витро оплождане, ако се налага. Други 14 на сто пък биха осиновили дете. Макар и малък дял, има жени, които биха продължили живота си и без рожба, показват още резултатите от изследването. Такива отговори са дали 4% от запитаните. Основен извод от изследването е, че българките във фертилна възраст не са особено наясно кога спада качеството на яйцеклетките им, което е основен фактор за липса на поколение при отлагане на бременност.

„В рамките на репродуктивния си живот една жена отделя до 500 яйцеклетки, като количеството и качеството им започват плавно да намаляват след 25-годишна възраст“, обясни специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов. В проучването са участвали жени на възраст между 18 и 43 години, живеещи в големите градове на страната. Изследването е национално представително за жените във фертилна възраст от големите градове, които имат средно или висше образование./БЛИЦ
източник : dnesplus.bg
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ДПС почете паметта на Нури Адалъ
ДПС почете паметта на Нури Адалъ
Orhan İsmailov (HŞHP):Yerel seçimlere tek başına katılıyoruz
Orhan İsmailov (HŞHP):Yerel seçimlere tek başına katılıyoruz