Advert
Advert

Газовият хъб залегна в плановете на Европа

За целта трябва да се изгради тръба от Варна до Оряхово.

Газовият хъб залегна в плановете на Европа
Газовият хъб залегна в плановете на Европа
Bu içerik 824 kez okundu.

За целта трябва да се изгради тръба от Варна до Оряхово


Реализацията на всички проекти за повишаване на независимостта на България от доставките на природен газ от един източник е неразделна част от концепцията на кабинета за изграждане на газов хъб у нас. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на международната конференция "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност".


Концепцията за реализиране на газов хъб, разработена от "Булгартрансгаз", е включена в 10-годишния план на Европейска мрежа на операторите за пренос на природен газ ENTSOG, обяви Петкова. За целта България трябва да изгради нов газопровод от Варна до Оряхово и да модернизира транзитния и Северния пръстен на националната газопреносна мрежа, обясни министър Петкова. Благодарение на добре развитата ни газопреносна мрежа годишно през България се транзитират около 15 млрд. куб. м газ, допълни тя. На територията на България са разположени 80% от компресорните станции в региона, както и подземното газово хранилище в Чирен. Това са важни елементи, които ще ни позволят диверсификация на източниците на природен газ, подчерта Петкова и допълни, че кабинетът работи усилено за ускоряване на свързаността на нашата газопреносна мрежа със съседните. Като приоритетен министър Петкова определи интерконектора Гърция - България, за който на 12 юни в София ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение. Връзката с Гърция и тази с Турция са неразделна част от Южния газов коридор, по който ще получаваме газ и от Каспийския регион.


В най-напреднала фаза е интерконекторът с Румъния, който ще бъде завършен до края на годината. Кабинетът предприе сериозни мерки и за ускоряване изграждането на връзката със Сърбия.източник : standartnews.com
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ