Advert
Advert

Камерите на КАТ отново бдят на пътя

От днес мобилните камери на КАТ ще могат да бъдат използваи от полиците за съставяне на фиш на база данните от тях. Това се случва след обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

Камерите на КАТ отново бдят на пътя
Камерите на КАТ отново бдят на пътя
Bu içerik 795 kez okundu.

От днес мобилните камери на КАТ ще могат да бъдат използваи от полиците за съставяне  на фиш на база данните от тях. Това се случва след обнародването на наредбата в "Държавен вестник".


Разпоредбата влиза в сила след 3 дни.


В началото на миналата година с решение на Върховния административен съд (ВАС) бяха отменени глобите с фиш на база мобилни камери с мотива, че шофьорите са в неравнопоставено положение.


Още през март обаче парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата, с които върна свободата на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта, като глобите от тях се налагат с електронен фиш. Бяха дадени три месеца срок на МВР да изготви наредбата, по която ще се използват мобилните камери и с която поправките реални влизат в сила.


Камерите могат да бъдат стационарни - прикрепени към земята, и мобилни - прикрепени към превозно средство или временно разположени на участък от пътя, установяващи нарушението в присъствието на контролен орган, който поставя начало и край на работния процес.


Мобилните камери ще бъдат само в обозначени автомобили, на които пише "Полиция".


Участъкът от пътя, който се наблюдава с тях, също ще бъде обозначен със знак.


Данните за нарушенията пък ще се съхраняват до приключване на преписката по случая.


Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ