Advert
Advert

АБВ иска безплатни лекарства за деца и пенсионери

По изчисления на партията за въвеждане на мярката ще бъдат необходими между 30 и 50 милиона лева годишно.

АБВ иска безплатни лекарства за деца и пенсионери
АБВ иска безплатни лекарства за деца и пенсионери
Bu içerik 760 kez okundu.

АБВ предлага деца и пенсионери да получават безплатни лекарства. Депутатите от партията вече са внесли предложения за законови промени, които да обхванат децата до 7-годишна възраст и хронично болните възрастни хора над 65 години.


"България е на второ място по смъртност на деца до 1-годишна възраст в Европа със 7,8 промила, като за Северозападен и Югозападен район тази стойност има двуцифрено изражение. Високата смъртност е следствие на различни заболявания, които обаче продължават и след навършване на едногодишната възраст. Безвъзмездното отпускане на лекарствени средства за деца до 7-годишна възраст ще се изрази в оказване на определена помощ за родителите при отглеждането на децата, както и съществен принос в успешната реализация на стратегията за борба с демографската криза в Република България. Ще позволи равен достъп на всички семейства с малки деца до медикаментите, необходими за тяхното лечение при заболяване, независимо от финансовите възможности на родителите и ще има значителен ефект особено за тези с ниски доходи", пишат от АБВ.


За втората група - граждани над 65 г. възраст с хронични заболявания, отпускането безплатно на лекарствени средства за лекуване на водещото заболяване е от съществено значение поради следните обстоятелства: България е на първо място в Европа по едни от най-тежките хронични заболявания: диабет и болестни състояния, свързани със сърдечно-съдовата система. И двете водят до рязко съкращаване на продължителността и качеството на живот, като са и с висока степен на летален край. Като правило тези граждани са пенсионери с изключително ниски доходи. Този факт твърде често принуждава болните да се отказват от закупуване на лекарства по финансови причини, което води до рязко влошаване на тяхното здравословно състояние и перспектива за живот. Затова считаме, че безплатното отпускане на лекарства за водещото хронично заболяване в определена степен ще доведе до значително подобряване на възможностите им за лечение, качество на живот и житейска перспектива, твърдят от партията.


По техни изчисления за въвеждане на мярката ще бъдат необходими между 30 и 50 милиона лева годишно.


Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ