Advert
Advert

Всеки втори шеф трудно намира персонал

Работодателите да търсят специалисти от други региони и етноси, съветват експерти

Всеки втори шеф трудно намира персонал
Всеки втори шеф трудно намира персонал
Bu içerik 1178 kez okundu.

Всеки втори работодател у нас посочва, че изпитва трудности да запълни работните места във фирмата си. Причината е липсата на кандидати с необходимата квалификация и технически умения, както и опит. Това показва годишното проучване на Менпауър Груп, проведено сред 42 държави. В сравнение с миналогодишната анкета делът на фирмите у нас, които изпитват затруднение с набирането на работна ръка, е нараснал с 6%.


Най-големи са затрудненията с намирането на инженери, квалифицирани работници, мениджъри и ИТ специалисти. Тези позиции заемаха първите четири места в списъка с най-търсените кадри и през 2014 г. След четвъртата позиция се нареждат счетоводители и финансисти, шофьори, лекари и други здравни работници, търговски представители, ръководители на проекти. Заради началото на летния сезон на десета позиция сред най-търсените професии е персонал за ресторант и хотели.
Работодателите в България споделят, че липсата на кадри има негативно влияние върху способностите да отговарят на нуждите на своите клиенти. Незаетите от специалисти позиции се отразяват зле на компаниите при разработването на иновативни продукти и услуги и при постигане на добра производителност на труда.


"Една от главните причини за недостига на таланти е дисбалансът между търсене и предлагане и проблемът се задълбочава", коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия. Според нея, досегашните практики по подбор на персонала вече не са достатъчно ефективни. "Необходимо е да се възприеме култура на постоянно учене на нови умения. Служителите трябва да бъдат поощрявани да са двигател на собствената си кариера. Работодателите трябва да възприемат по-адаптивен начин на мислене, като разширят полето на търсене, прибавяйки кандидати от различни региони, възрастови групи, етнос, имигранти и други", смята Василева.


Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ