Advert
seks izle
Advert

БСП, ДПС и ПФ искат Македония в ЕС възможно най-бързо

/Поглед.инфо/ Парламентарните групи на БСП, ДПС и Патриотичния фронт се присъединиха към искането за по-бързо влизане на Македония и останалите държави от Западните Балкани в Европейския съюз, настояха и за спирането на наложения петгодишен мораториум за влизането в съюза. В отделни декларации от парламентарната трибуна те призоваха за европеизация на Македония, като поводът е терористичното нападение в Куманово от края на миналата седмица.

БСП, ДПС и ПФ искат Македония в ЕС възможно най-бързо
БСП, ДПС и ПФ искат Македония в ЕС възможно най-бързо
Bu içerik 922 kez okundu.

"Конфликтът в Куманово ни напомня, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички балкански държави бе белязан с кървави междурелигиозни конфликти, които отнеха живот на стотици хиляди мирни граждани", се казва в декларацията на ДПС, прочетена от лидера на партията Лютви Местан. По думите му единствената страна, която успя да осъществи мирен преход, бе България. "Това се случва именно в страната, в която западни анализатори очакваха да пламне етническия конфликт заради тежкото наследство на възродителния процес. Никакво политическо пристрастие не е в състояние да отрече, че безкръвният преход стана заради модела на толерантността", каза още той и добави, че той не можеше да бъде реализиран без политическа воля.

По думите му особена роля е изиграла именно ДПС, защото избрала да се развива не като затворена етно-религиозна партия, а като национална либерална партия. "Днес да се твърди, че в Македония се е провалил моделът на ДПС е не просто некоректно, това е цинично твърдение, което чуваме от Патриотичния фронт и Реформаторския блок", подчерта Местан.

"На Балканите има проблеми между отделните народи, които могат да бъдат решени чрез членството им в ЕС. България не трябва да гледа на членството на Западните Балкани като на криворазбран национален интерес. Тази перспектива на еврочленството трябва да стои пред младите общества на демокрациите. В целия този процес България трябва да съблюдава интересите и на българските малцинства в Македония", добави Местан.

"Не за пръв път исторически събитията предизвикат внимание в България. Но цялостните процеси в Македония, специално и това в Куманово, трябва да бъдат разгледани в по-широк контекст. Наистина трябва да признаем, че в края на 80-те България, включително и заради позициите на БКП, не допусна разгаряне и засилване на етническото напрежение", заяви Янаки Стоилов от БСП, който прочете декларацията на парламентарната група. По думите му трябва да бъде отдадено заслуженото на тези политици, партии, институции, които са предотвратили влизането на България в такъв опасен сюжет.

"Има много спорове за ролята на много партии. Искам да призная ролята на ДПС. То също допринесе да няма провокации и рискове, които да обърнат обществено-политическите ходове в страната", каза Стоилов и добави: "Дали днес ДПС е последователно в тази позиция, дали само на думи, ами и на действия, доказва, че не се влияе от външнополитически фактори. Всяка партия трябва да се вглежда и в себе си."

И от БСП призоваха България да не се съгласява с мораториум за влизането в ЕС. "Поставянето на такава времева граница, в центъра на която не стоят критерии, са достатъчни за демотивация за изпълнение на критериите на ЕС", смятат от левицата и добавят, че Македония не е единственият елемент в тази нестабилност. "Съчетаването на такива процеси с това, което става в Близкия изток и военните действия в Украйна, са много по-широка география на това противопоставяне. Българските институции трябва да предприемат всичко възможно за диалог и на европейско ниво, и с Македония", добави Стоилов.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов Македония е в политическа, етническа и икономическа криза. "Изходът от това е демократизация. Днес правителството в Скопие държи страната в изолация. И в плен на болната фантазия за някаква антична история. Така правителството в Скопие откъсна честните хора в Македония не само от техните истински корени, но и от възможностите да имат истински, а не фалшиви източници на самочувствие е гордост, това допълнително разделя македонското общество", посочи Каракачанов, който прочете декларация от името на парламентарната група.

Според Патриотичния фронт България трябва да бъде активен фактор по отношение на съдбата на Западните Балкани. "Официално София трябва да е стабилизиращият фактор, посредникът, който предлага консенсусни решения срещу Македония, Сърбия, Косово, Албания и т.н. България е длъжна да има тази роля", смятат от фронта и добавят, че все пак в Западните Балкани - в Македония, Сърбия, Косово, живеят близо 2 млн. българи. "Затова трябва да оценим положително загрижеността на Министерството на външното министерство и изказването на премиера, но и да ги насърчим още. Македония не само ни е скъпа, Македония беше основната тема, с която България живя в половината си новата си история."

Според Каракачанов нашата цел не е просто да вкарваме този или онзи в Европейския съюз. "България трябва да покаже пътя на Западните Балкани към Европейския съюз. Но не безусловно, както днес крайните либерали се опитват да ни убедят. Точно защото ние сме лидер в Западните Балкани по пътя към ЕС, ние трябва да поставим ясни условия - спиране на преследването на хора с българско самосъзнание и антибългарската реторика, реформиране на политическата система, изчистване на фалшификациите от учебните програми, отказа от териториални претенции", посочи той и допълни: "Днес правителството в Скопие трябва да знае, че най-прекият път към Брюксел минава не през Белград, Прищина, Тирана, или още по-малко - Анкара, а през София."

От АБВ, които също представиха декларация по темата, призоваха властите и опозицията в Македония да се въздържат от използване на езика на омразата и от действия, които биха могли да предизвикат по-нататъшни безредици и сблъсъци, водещи до дестабилизация на страната. Също така Европейският съюз, неговите институции и държавите членки да приложат ефикасни инструменти за решаване на проблемите на Македония, преди всичко като потвърдят нееднозначно политиката на разширяване на Съюза и очертаят конкретна и реалистична перспектива на интеграцията на страните от Западните Балкани.

От партията на Георги Първанов поискаха още анализ на рисковете за България, както и министърът на външните работи да докладва в комисията по външната политика на Народното събрание за състоянието и перспективите на двустранните отношения с Македония, включително работата по договора за добросъседство.

Източник: Кросс

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ