Advert
Advert

Предлагаме на Катар летището в Стара Загора

Предлагаме български строители да участват в проектите за Мондиала

Предлагаме на Катар летището в Стара Загора
Предлагаме на Катар летището в Стара Загора
Bu içerik 869 kez okundu.

Предлагаме български строители да участват в проектите за Мондиала


Проект за модернизация на летището в Стара Загора ще бъде предложен на Катар. Офертата ще бъде отправена по време на посещението на премиера Бойко Борисов и 7 министри в Доха от 16 до 18 май. Превръщането на държавното летище в товарен терминал-център между Европа и Азия, е част от управленската програма на правителството.


Министърът на икономиката Божидар Лукарски и колегата му Ивайло Московски ще търсят катарски инвеститор, който да осъществи проекта и евентуално да експлоатира летището на концесия. Освен тях за Доха летят и вицепремиерът Румяна Бъчварова, финансовият министър Владислав Горанов, регионалният министър Лиляна Павлова, земеделският Десислава Танева и енергийният Теменужка Петкова. Всеки един ще проведе индивидуални срещи със съответните си колеги от правителството на Катар. Премиерът Бойко Борисов в неделя ще се срещне с министър-председателя шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани, който е и министър на вътрешните работи. Той ще бъде приет и от заместника на емира на Катар шейх Абдулла бин Хамад Ал Халифа. Основна тема в разговорите ще е задълбочаването на търговските и икономически отношения между двете страни. "Писмо за интерес за проучване на възможностите за доставки на втечнен природен газ" ще подпишат изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов и председателят на СД на "Катаргаз" Саад Шерида Ал-Кааби, съобщиха от Министерството на енергетиката.


Борисов ще се срещне и с изпълнителния директор на Висшия комитет за подготовка на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Хасан Абдула ал-Зауади. Арабската държава планира да инвестира над 20 млрд. щ.д. в спортна, туристическа и съпътстваща инфраструктура във връзка с домакинството на Мондиала. Някои от мащабните проекти вече са в ход като изграждането на ново летище, нов градоустройствен план и строителство на метро в Доха. Тези дейности представляват интерес за българските инженерингови компании. Затова визитата на българската правителствена делегация ще бъде използвана за представяне на възможностите на нашите строителни фирми с идеята те да участват като подизпълнители. Търговският стокообмен с Катар, макар и отбелязващ известен ръст през последните три години, е все още незначителен. През 2014 г. той е на стойност 11,4 млн. щ.д., от които българският износ за Катар е 9.1 млн. щ.д.


чаква се земеделският министър Десислава Танева да лобира за увеличаване на износа на български храни, сред които агнешко, овче, говеждо и пилешко месо, пчелен мед, млечни продукти. "От Катар са готови да купят толкова агнета, колкото произведем", каза премиерът Бойко Борисов по време на форума "Да! На българската икономика" през април, организиран от в. "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. На последната смесена търговско-икономическа комисия бе дискутирано създаването на съвместна инвестиционна компания в областта на животновъдството, с което ще стартира износът на агнешко месо от България за Катар. Експортът на цигари, нефтени масла, лекарства, козметични продукти, електросъоръжения и машиностроителна продукция също има голям потенциал за увеличение. Нашата делегация ще представи и възможностите на българската военна индустрия да доставя високотехнологична продукция за катарската армия. По данни на БНБ за периода 2006-2014 г. катарските инвестиции в България възлизат една на 2,7 млн.щ.д., от които 2,6 млн.щ.д. са реализирани през 2014 г.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ