Advert
Advert

Вносно агнешко за Гергьовден

Повечето фермери са продали животните си още за Великден.

Вносно агнешко за Гергьовден
Вносно агнешко за Гергьовден
Bu içerik 821 kez okundu.

За Гергьовден на трапезата ще поднесем вносно агнешко, категорични са животновъди от Добричкия регион. Пред "Стандарт" един от дългогодишните стопани в региона заяви, че в момента животновъдството не може да отговори на нуждите на родния пазар и търсенето, защото стопанствата са твърде малко. На практика животновъдство в страната почти няма. Малко са тези, които останаха да гледат стада, защото това е тежък труд, а и изисква много средства, казва Джавит Бейтула. Малкото фермери са продали агнетата си още за Великден на вътрешния пазар и за износ. Самият той е продал агнета на прекупвач за износ за Италия.


"Цената за вътрешния пазар е ниска и затова продаваме за износ, макар че и там не ни дават достатъчно добра цена", казва фермерът. Агнета от неговата ферма са изкупени за износ по 5 лв. за кг живо тегло. Липсата на интерес за развитие на животновъдството стопанинът отдава и на вноса, който залива страната и търговската мрежа. Днес е много трудно да гледаш животни, фуражите са скъпи, а цените на вноса - по-ниски, защото субсидиите за животновъдите дори в съседна Румъния са по-високи, казва Бейтула. "Държавата трябва да вземе мерки. Ако се дава подпомагане за реализирана продукция на вътрешния пазар, ще се ограничи вносът. Би могло да ни се дава бележка при купуване на животни от нашите ферми, с които да получаваме помощ за това, че реализираме продукция на родния пазар. Така нашето агнешко няма да излиза навън, а чуждото производство да е в магазините ни", казва фермерът.


Проверка на "Стандарт" в магазините в Добрич показа, че в една от големите търговски вериги се предлага цяло агне, без да е посочена страна на произход на цена от 12,99 лв./кг, овкусените котлети са по 9,99 лв., а плешката - 13,99 лв./кг. Много жители на Добрич, които искат да сложат вкусно агнешко на празничната трапеза на Гергьовден, обикалят селата около града, като разчитат на селските дворове да си осигурят прясна родна мръвка за трапезата.


Вегетарианци пишат до патриарха


Точно преди един от най-големите християнски празници - Гергьовден, вегетарианското общество поиска патриархът на Българскта православна църква да предприеме действия за преразглеждане ритуала с гергьовски курбан с агне. "Празникът се отбелязва с курбани за здраве, закрила от злини и омилостивяване на Бог. Но курбаните са кървави "жертвоприношения", които не са християнски, а в XXI век не са и етични. Езическа традиция, която би трябвало да е напълно отживяла", гласи писмото.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ