Advert
Advert

Патриарх Неофит: В историята на всеки народ има решаващи, повратни моменти

/Поглед.инфо/ Приветствено слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ - БП при откриването на конференцията „1150 години от Покръстването – цивилизационният избор на България”, София, 29 април 2015 г.

Патриарх Неофит: В историята на всеки народ има решаващи, повратни моменти
Патриарх Неофит: В историята на всеки народ има решаващи, повратни моменти
Bu içerik 785 kez okundu.

След обръщенията…

В историята на всеки народ има решаващи, повратни моменти, които определят неговата съдба за столетия напред, а може да се каже – дори и за вечността. Моменти, чертаещи както пътя му във времето, така и неговото участие, неговия собствен принос към достиженията на общочовешката цивилизация. За българския народ – както и за много други народи в ареала на християнската цивилизация – такъв момент е, разбира се, неговото покръстване. Събитие, подпечатало веднъж завинаги принадлежността му към голямата общност на Богочовека Иисус Христос, която общност е Църквата.

Подобно на всеки християнски народ, и българският народ дълго време се беше готвил за този свой избор. Десетки и стотици са известните и неизвестни християни от българския род, приели Христос и Неговото Евангелие преди окончателното приемане на християнската вяра. Едва личното и държавническото решение на свети цар Борис І обаче успя да приобщи окончателно българите и тяхната държава към Църквата и към духовнокултурната общност на средновековните християнски народи. Решение, взето – както ясно сочат историческите извори – след внимателно обмисляне и дълбоко лично убеждение на този владетел в правотата на християнската вяра и в ползите от нейното приемане за всички негови поданици. Решение, извело народа ни от мрака на неговото езическо минало и въвело го в огрятото от светлината на Евангелието пространство на Новия Завет на Господа, който преди Своето Възнесение бе заръчал на апостолите Си: „Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа” (Мат. 28:19).

В такъв апостол за нас, българите, се превърна светият наш цар Борис І Михаил, който не само прие върху себе си избора и отговорността да покръсти своя народ, но и се погрижи да се положат основите на неговата поместна Църква, без която този народ можеше да бъде държавно и културно асимилиран от своите, изпреварили го в много отношения, съседи. Затова и паметта за личността и делото на равноапостолния Борис І Михаил е така скъпа за нашия народ и за нашата Църква, която винаги го е възпявала като „жилище на Светия Дух” и „богоблажен цар”, който, като е утвърдил Христовата вяра сред нашия народ, оставил е „царския престол и жезъл” и се заселил в пустинята, където „в подвизи… намерил благодат пред Господа”. Припомняйки по този начин, че – в израз на своята дълбока вяра – сам царят-покръстител приема в края на земните си дни монашеското житие, та с това не само да потърси покой и опрощение на греховете си, но и да даде личен пример на своя новопокръстен народ за живот според вярата.

С благодарност към Бога, за всички Негови милости към православния ни народ, и с вечна признателност към паметта на равноапостолния наш цар св. Борис І Михаил, пожелаваме на всички участници и гости на тази конференция – посветена на 1150-та годишнина от нашето покръстване – плодотворна работа и благословен успех!

По молитвите на свети цар Борис-Михаил Покръстител, Бог да милва и спасява всички нас!

Христос воскресе!

29.04.2015 г.

НЕОФИТ,

Патриарх Български

Източник: Поглед.инфо

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ