Advert
Advert

Разсекретяват парите на болниците

По-голяма прозрачност за това как се разпределят парите на здравната каса за болници и лекарства ще има занапред. Това решиха депутатите в парламентарната здравна комисия, които гласуваха на второ четене текстове от Закона за здравното осигуряване.

Разсекретяват парите на болниците
Разсекретяват парите на болниците
Bu içerik 1503 kez okundu.

По-голяма прозрачност за това как се разпределят парите на здравната каса за болници и лекарства ще има занапред. Това решиха депутатите в парламентарната здравна комисия, които гласуваха на второ четене текстове от Закона за здравното осигуряване. Пълни стенографски протоколи за това как надзорния съвет е разпределил бюджетите на болниците или какви политики предвижда занапред ще се публикуват на сайта на касата. Решенията на надзорниците ще са в нета до седем дни от вземането им. Това предложение на депутата от БСП д-р Емил Райнов изненадващо приеха народните представители от управляващото мнозинство. Напълно съм съгласен да има по-голяма публичност, но тя ще засегне търговски тайни, възможно ли е да се публикуват подобни стенограми, усъмни се здравният министър Петър Москов. Д-р Хасан Адемов от ДПС обаче предложи секретните места да се скриват, ако изобщо има такива.


Самият директор на здравната каса д-р Глинка Комитов заяви, че напълно подкрепя предложението за по-голяма публичност и е съгласен заседанията да се излъчват дори он-лайн. Така в крайна сметка депутатите с 9 гласа "за" приеха решенията на надзорния съвет да бъдат открити за цялото общество. Така за първи път ще стане ясно на всички хора как се разпределят над 3 милиарда лева за здраве. Освен това депутатите приеха приеха и текст, с който касата всеки месец да публикува разходите си за болници и лекарства по търговски дружества


Предложението отново е на червения депутат д-р Емил Райнов. Надзорният съвет на фонда няма да промени собствеността си и състава си, решиха още народните представители. Предложението на здравния министър беше квотата на държавата в съвета да се увеличи от 4 на 6 души, с което се обезсмисляше общественото начало при управлението на средствата за здраве. Причината е, че общата численост на Надзорния съвет щеше да стане от 9 на 11 човека. Срещу това предложение се обявиха най-вече представителите на ДПС и БСП, както и всички съсловни организации на работодателите и работниците.


Здравната каса ще проучва дали пациентите са удовлетворени от лечението си в болница и при доктор, гласуваха още депутатите. Болните обаче няма да се питат дали са доволни от медикаментите, които ползват, както предвиждаше първоначалното предложение на проекта.


Междувременно зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков обяви, че ще се повиши контролът в неонатологичните отделения заради случая с битото бебе в "Софиямед". Идеята е във всяка подобна клиника да се сложат камери, които да документират дейността на персонала и да се наблюдават в реално време или пък да се изгради прозрачна стена от стъкло, която също да дава възможност за наблюдение на пеленачетата.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ