Advert
seks izle
Advert

Преговорите за заема от 16 млрд. лв. са водени без мандат

/Поглед.инфо/ Във връзка с искането на БСП до КС за обявяване на заема от 16 млрд. лв. за противоконституционен, председателят на БСП Михаил Миков обясни пред Дарик радио, че сред основните аргументи е водене на преговори без мандат.

Преговорите за заема от 16 млрд. лв. са водени без мандат
Преговорите за заема от 16 млрд. лв. са водени без мандат
Bu içerik 869 kez okundu.

Той уточни, че когато се водят преговорите финансовият министър е бил упълномощен от МС за един съвсем различен размер от този. „По време на обсъждането беше отнето правото на народни представители да правят предложения за второ четене, включително и внесени в деловодството. Хубаво е, когато се говори за върховенство на закона, да се отнася за всички“, каза още той.

Миков е категоричен, че санкциите срещу Русия са вредни и за България, и за ЕС, и не водят до политическо нормализиране на ситуацията в Украйна, а затрудняват политическите контакти и трябва да бъдат отменени. „Предложихме на вниманието на НС решение, което да задължи правителството да предприеме действия по отмяната им, но беше отхвърлено“, припомни той. Миков подчерта, че не е имало много аргументи от страна на правителството и управляващите защо са нужни тези санкции. „С какво те допринесоха примерно за българските млекари, които са подложени на тежък дъмпинг, туристите по морето, индустриалните ни производство. Кой компенсира това?“, попита той и допълни, че това е въпрос на правителствена политика. Той е на мнение, че АБВ може да бъде полезна, ако може да влияе на правителствената политика по въпросите на отношенията с Русия. „И това не става с ходене в Москва, а с ясна позиция тук, в България“, каза Миков.

Българинът живее в крайно несправедливо общество, а днешното управление не дава да се случва социална държава

„Българинът живее в крайно несправедливо общество, а днешното управление не дава да се случва социална държава. Перспективите пред България се затварят от последните няколко месеца, откакто е това управление“, заяви Миков. Той даде пример с решението на Русия след 2019 година да не продължава договора с Украйна за транзит. Според него би трябвало веднага в България да има много оживена дискусия и правителството да е готово да даде важните отговори на индустрията и гражданите какво се случва с България, когато тя от една транзитираща страна се превръща в един доста скромен потребител на синьо гориво. „Как се осигурява българската индустрия, какво се случва с газопреносната система на България, изграждана по съвсем друга философия - страната ни да доставя газ и на съседните страни, в какви срокове ще бъдат прословутите интерконектори. Знаете, че с Румъния вече 3-4 години не могат да се уцелят тръбите под Дунав от двете страни, така го правят“, допълни той. Друга тема, според него, е за инфраструктурните трасета, извън тези за енергоносители, които също има риск да заобиколят България и коридор 10 да изпревари коридор 4. „Човек ще го види, ако пътува между Видин и София. Прекрасният Дунав мост, който скоро ще направи над 1 млн. преминали автомобили и сигурно ще има ПР-ска акция, а в същото време е хубаво да се види по какъв път се движат тези автомобили между Видин и Монтана най-вече. Това унищожава предимствата на България като инфраструктурен център на Балканите“, коментира председателят на левицата.

Няма предложения и конституционен проект, а само приказки

„Няма предложения и конституционен проект, а само приказки. Доста често те не стигат до законодателна реализация“. С тези думи председателят на БСП коментира идеята за промяна в Конституцията. Според него няма сериозни мотиви за разделяне на ВСС на прокурорска и съдийска колегия. По неговите думи това ще затвори още повече отделните съсловия вътре в системата и ще изолира обществения надзор върху дейността, участието на преподаватели от юридическите факултети, адвокати и други юристи. „Приказките са от хора, които нямат право да инициират конституционни промени. Досега не съм чул тези, които имат право да си кажат мнението и да го конкретизират в писмена форма в деловодството на събранието“, допълни той. Миков обърна внимание на въпроса за независимостта на съдебната власт. „Винаги, когато се пипа в тази деликатна материя, трябва да се държи сметка и за това. Чувам тези дни, че се говори за контрол. Абсурдно е да има контрол върху съдебната власт, защото това обезсмисля независимостта“, категоричен е председателят на БСП. Той обясни, че не случайно в Европа и навсякъде по света се говори за надзор и отчетност. „Такива механизми бяха създадени през 2008, а друг е въпросът защо през последните години не се прилагат. Тези отчети бяха забавени с 3-4 години и в предния мандат аз включвах многократно като точки в дневния ред отчет на магистратурите, ВСС, главния прокурор, а ГЕРБ проваляха заседанията. А сега искат да се отчита. Той може да го прави и по сега действащата Конституция“, подчерта Миков.

Председателят на БСП е на мнение, че възможността главният прокурор да разваля търговски сделки за срок от 48 часа, е добре за укрепване на държавата, защото според него тя сега практически е разпусната, но припомни, че управляващите са се отказали от това предложение.

По повод идеята за референдум с местния вот за изборните правила, Миков коментира, че между президента и мнозинството има несъгласие по този въпрос или опит за прехвърляне на отговорност върху гражданите по въпроси, в които самите инициатори не са особено убедени. „Ако има достатъчно мнозинство в НС, нека се вкарат тези изборни правила и те да станат законодателство към момента на местния вот“, поясни Михаил Миков.

Източник: Поглед.инфо

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ