Advert
Advert

Заграждат със 17 огради Карадере

Тройна проверка започна на бетона в залива Корал.

Заграждат със 17 огради Карадере
Заграждат със 17 огради Карадере
Bu içerik 964 kez okundu.

С наближаването на лятото продължават да изскачат мераци на хора и компании да сложат ръка върху дюни. След скандалите в залива Корал и къмпинга в Китен стана ясно, че има издадени 17 разрешителни за строеж на "прозирни огради" на дюните в местността Карадере. Те се обжалват от неправителствената организация "Да спасим Карадере".


Шефът на ДНСК Милка Гечева потвърди пред bTV за издадените разрешения за строеж. Тя уточни, че там все още няма строителство. Експерти обясниха, че проблемът на тези места е, че вече са станали урбанизирани територии. За тях има влезли в сила подробни устройствени планове, одобрени от местните власти преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който влезе в сила от 1 януари 2008 г. На базата на тези документи отпреди 7 лета се издават разрешителни за строеж. Пропуските обикновено са свързани с екологичното законодателство - Закона за биологичното разнообразие, Закона за опазване на околната среда и Закона за защитените територии, обясниха експерти. Най-често няма т.нар. екооценка или оценка за съвместимост, ако попада в защитена зона, стана ясно от обясненията на еколога Люба Батенбергска от сдружението "Да спасим Карадере".


"Категорично насипаният и заравнен терен от "ИФ фаворит" ЕООД в Китен е дюни", заяви Таня Манолова, директор на РИОСВ Бургас пред bTV. Същият инвеститор изля бетона и на плажа на къмпинг Юг в местността Корал. В понеделник сутринта къмпинг Юг осъмна обсаден от няколко комисии проверяващи. Експерти на МОСВ, МРРБ и ДНСК гледат едновременно под лупа бетонните плочи и проекта за бунгалата. Мерят отстояния от плажа и морето и описват всичко в протоколи.


Заравнената със земни маси местност на плажа "Китен" е извън границите на защитената екомрежа "Натура 2000" и не могат да бъдат наложени санкции, каза Таня Манолова.


РИОСВ-Бургас спря и строеж на жилищна сграда в Синеморец на метри от морето, тъй като инвестиционното предложение не е съгласувано с тях.


Несебър отрече да заграбва дюни


Никакви дюни няма да се застрояват и заграбват, още по-малко върху държавни терени. Това, което предстои, е рутинна административна процедура, съобщиха от община Несебър по повод обвиненията, че местните власти се опитват да застроят апетитни парцели на входа на Южния плаж в Слънчев бряг. Изпълнителният директор на курорта Златко Димитров обяви, че изпраща спешен сигнал до прокуратурата. "С тази промяна се цели урегулиране на подхода от Несебър към Северния плаж, защото се установява, че ПУП-а, който действа, не отговаря нито на кадастралната карта, нито на специализираната карта за плажовете. Няма никаква опасност от строителство върху дюни", коментираха от администрацията на кмета Николай Димитров.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ