Advert
seks izle
Advert

Бургас учуди света с ампула от гроба на Йоан Богослов

Пилигрим донесъл реликвата от Ефес в крепостта "Порос".

Бургас учуди света с ампула от гроба на Йоан Богослов
Бургас учуди света с ампула от гроба на Йоан Богослов
Bu içerik 919 kez okundu.

Пилигрим донесъл реликвата от Ефес в крепостта "Порос"


Императорските бани на Акве Калиде отварят врати това лято


Древни крепости и старинни храмове разкриват ден след ден хилядолетни тайни за миналото на Бургас. Най-развиващият се град в страната вече дава сериозна заявка да се превърне в Меката на културно-историческия туризъм у нас. Община Бургас не пести средства за археологически разкопки и резултатите от това вече са налице. Активната работа на учените през последните години извади на повърхността неопровержими доказателства за стародавни цивилизации и непознати традиции. Безценните находки постепенно подреждат пъзела на отминали епохи. Артефактите свидетелстват, че от незапомнени времена географското разположение на града, насред Изтока и Запада, е било мощен двигател на неговото демографско, икономическо и културно развитие.


Голямата находка от миналата година е оловна ампула с чудодеен прах от гроба на св. Йоан Богослов. Безценната реликва е била донесена от Ефес и положена в храм на брега на морето. Ампулата беше открита при разкопки в основите на базиликата в крепостта "Порос" на полуостров Форос, който се намира на крачка от днешния кв. "Крайморие". В момента тя се реставрира и подготвя за експониране. Директорът на РИМ - Бургас, Милен Николов, потвърди, че този изключително рядък артефакт ще бъде изложен на 18 май в Археологическия музей.


Ампулата е с дължина едва 22 мм и широчина 17 мм, но е изключително богато орнаментирана. От едната й страна е изографисан равнораменен византийски кръст с разширени краища в два медальона. От другата страна са представени два вписани един в друг кръста с капковидни краища на рамената, отново в два медальона. На шийката са изобразени още два кръста.


Ампулата е уникат и е единствената открита у нас. Според археолозите тя е изработена през VI в. Общо


в целия свят има само 43 подобни


оловни ампули, но сред тях няма аналог на откритата край Бургас. 20 от тях се съхраняват в базиликата "Св. Йоан Предтеча" в Монца, Италия. Те са били подарени на храма от ломбардската кралица Теодолинда в началото на VI в. Други 16 капсули от олово се съхраняват и в манастира "Бобио", недалеч от Милано, и са открити в средновековна гробница. Една е открита в испанския манастир "Сен Пер де Каселес", а останалите се съхраняват в 2 германски и 4 американски музея. Всички открити ампули са изработени в Йерусалим и са съвсем различни от капсулата, намерена във Форос. Общото между тях е, че са от олово.


"Разполагаме с описание на една група глинени ампули от Ефес, които са откупени в края на ХIХ в. за Лувъра, което напълно съответства на тази от Форос. Тези капсули се свързват с култа към св. апостол Йоан Богослов, който е погребан в Ефес. Всяка година на 8 май поклонници от цял свят се стичали в този град, за да се поклонят на гроба на любимия ученик на Исус Христос. Те го отрупвали с рози, затова и самият ден е наречен в историческите извори "розовник". На 9 май гробът на светеца бил откриван покрит с прах, за който се е считало, че лекува всякакви болести. Пилигримите поставяли този безценен прах в ампули и го отнасяли по родните си краища. На практика това доказва, че неизвестен поклонник от крепостта "Порос" е бил на поклонение на гроба на св. Йоан Богослов и е донесъл в родния си град реликвата. Досега се смяташе, че в Ефес са произвеждани само глинени ампули, но бургаската находка е доказателство, че там са се произвеждали и оловни", коментират археолозите.


Шефът на Археологическия музей в Бургас Милен Николов е категоричен, че крепостта "Порос" е изключително интересен обект и вероятно ще разкрие още много тайни. Разкопките там установиха, че още преди да се изгради крепостната стена, през III в. на полуострова е


имало голямо римско селище и пристанище


От този период при разкопките са открити многобройни монети, керамика, части от бронзови и мраморни статуи. В средата на III в. е изградена и голяма римска вила. Тя е била изключително луксозна за времето си - с хипокауст, вътрешните помещения са били облицовани с мраморни плочки, дори и рамките за прозорци също са били от мрамор. Отвън вилата е измазана с фина мазилка, покрита със специфичен червен цвят, известен в изкуството като "помпеанско червено". С този цвят са били боядисвани само най-богатите градски сгради в град Помпей.


По-късно, през VI в., е построена и крепостната стена на "Порос", която бранела селището от вражески нашествия. Тя е с дължина 285 м и широка 2,9 м. Била е укрепена с 4 правоъгълни бойни кули. Тогава е изграден отново и пристанищният комплекс на "Порос". Покрай самия морски бряг са построени много складови, жилищни и административни сгради, обслужващи пристанището. Също през VI в. е бил издигнат голям православен храм - трикорабна едноапсидна базилика с притвор. Подът е бил покрит с големи керамични плочи. Находките от късната античност (IV-VI в.) са многобройни. Най-ценните сред тях са златни и бронзови монети, много рядък оловен печат от началото на VII в., скъпи съдове и мраморна колона. През ХIII-ХIV в. "Порос" се споменава в писмените извори и е отбелязан на почти всички известни до този момент средновековни карти от ХIV в. до ХVIII в.


Другата културно-историческа гордост на Бургас са императорските бани. Внушителният комплекс Акве Калиде ще отвори врати за туристите още това лято. В момента целият район около разкопките е превърнат в строителна площадка, тъй като Община Бургас работи по експонирането на старините и осигуряването на нормална инфраструктура за достъп на туристите. Вече е реставрирана екзотичната баня,


изградена от турския султан Сюлейман Великолепни


през ХVI в. По разпореждане на владетеля тя е била построена точно в центъра на античната римска баня на Акве Калиде. Османската постройка е с квадратна форма, а в центъра й е изграден мраморен басейн, в който се е събирала горещата минерална вода, ползвана за лечебни процедури. Покрай стените има множество ванички. Според турския пътешественик Евлия Челеби, султан Сюлейман се е излекувал именно от лечебната вода на Акве Калиде. В знак на благодарност построил нова баня и с ферман учредил ежегоден панаир на това място, което довело до голям икономически напредък на района.


В момента султанската баня е изцяло обновена. Възстановена е мраморната облицовка на стените и басейна, стенописана е в характерния пищен османски стил от ХV-ХVI в. Работи се по изграждането на посетителски център, детски кът, кафетерия, указателни табла и експозиция.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ