Advert
Advert

Управляващите скриха писмо на ЕК за „Мариците“

/Поглед.инфо/ „Новият шеф на КЕВР Иван Иванов е част от екипа на Иван Костов, човека, разписвал тези договори в далечната 2001г. Същият този екип, който управляваше българската енергетика, като я отдаде на концесия. С подписването на тези договори да очакваме, че точно Иван Иванов ще направи нещо за националния интерес, е просто абсурд. Явор Куюмджиев от БСП коментира предоговарянето на цените с „Мариците“ от управляващите като евтин пиар и лъжлива информация, че всичко е в изгода на потребителите.

Управляващите скриха писмо на ЕК за „Мариците“
Управляващите скриха писмо на ЕК за „Мариците“
Bu içerik 873 kez okundu.

- Г-н Куюмджиев, защо смятате, че предоговарянето на цените с т.нар. американски електроцентрали не е добре за българските потребители на ток?

- Проблемът е, че управляващите по много грозен начин обвързаха това с българското общество и си направиха елементарен и евтин пиар. Защото казаха, че са намалили цената на изкупуване на електроенергията от т.нар. американски ТЕЦ-ове, в което се състои всъщност лъжата.

И нещо много любопитно, за което също си мълчат – споразумението с двете американски централи подлежи на одобрението на банките-кредиторки. Изрично е записано, че споразумението влиза в сила само при тяхното одобрение. А те към момента го нямат и може да не го получат. Това допълнително подкрепя тезата, че наистина става дума за отвратителен пиар и нищо повече.

На практика те не намалиха цената на изкупуваната електроенергия, а намалиха цената на непроизведената електроенергия. И за да бъда малко по-ясен - договорите на тези централи съдържат клаузата „тейк ор пей“ (взимай или плащай), което означава, че това, което се произведе, се заплаща. А това, което не се произведе, при възможност да бъде произведено според заявката на съответната централа, също се плаща. Тоест ние през цялото време плащаме за непроизведената електроенергия. Да, на по-ниска цена, отколкото за произведената електроенергия, но плащаме. А говорят за намаляване на тази цена.

То е все едно таксиметрова компания да каже – ние намаляваме цената на превозите. Качвате се на таксито и виждате, че цената си е същата. Вие питате –ама как така, а те ви отговарят, че всъщност вие плащате цената на горивото, когато колата е вървяла към вас, а освен това намаляват и цената за престой с 14%, ако евентуално попаднете примерно в задръстване.

- Според вас става дума за пиар или има някаква по-дълбока причина?

- Според мен причините са две. Едната причина все пак е евтиният пиар, защото темата за американските ТЕЦ-ове е от голям интерес за обществото, а това е любим похват на управляващите - да се хвалят пред хората. Сега ще излязат и ще кажат – видяхте ли, ние успяхме да се разберем в полза на обществото. И този ефект беше мултиплициран от медиите, които отразиха темата с ентусиазъм и специални благодарности към добрите инвеститори, които си намалявали печалбите едва ли не в наша полза, затова сме горди с нашето правителство, което защитава интересите на българските граждани и т.н.

Искам да развенчая тази глупост, защото всъщност нищо не са направили. А втората по-дълбока причина е всъщност обслужването на тези интереси, защото в крайна сметка интересът за американските инвеститори се запазва и ефектът от „намаляването“ на цената на електроенергията за тях ще е нулев – тоест нищо няма да им се намали от печалбата. Както няма да има и никакъв ефект за финансовия отчет на НЕК или за цената на тока за потребителите.

- Домакинствата едва ли ще вникнат много в сложната конструкция на формирането на цената на електроенергията, те си гледат сметките за тока. Но все пак сред политиците има доста експерти по темата, те какво казват извън пиара?

- По-страшното е друго – че по този начин управляващите обслужиха напълно и изцяло чуждите интереси, като почти напълно и изцяло затвориха пътя към истинското решаване на проблема. А този път за действителното решаване бе положен миналата година при стария състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКEВР), който изпрати писмо-запитване до Европейската комисия, в което зададе въпрос – дали тези договори не са неправомерна държавна помощ.

След което Европейската комисия е отговорила на това запитване на 21 октомври 2014г. В този отговор се казва, че има вероятност това да бъде неправомерна държавна помощ и ако тя е такава, призовава българските власти да я прекратят или да нотифицират (уведомят) ЕК, че има такава неправомерна държавна помощ.

И управляващите скриха това писмо. В него освен всичко останало има и 20 уточняващи въпроса, за да може да се стартира процедура по установяване на този факт.

- Какво ще стане, ако се установи такава неправомерна държавна помощ? И как ще реагирате на това, че писмо от Европейската комисия е скрито от вас?

- Ако това наистина се случи, ние изпадаме в много интересна ситуация. България ще трябва да плаща огромни глоби за това, че спонсорира едно предприятие за сметка на всички останали. Нашата идея винаги е била, че тези договори трябва да бъдат преразгледани, в смисъл такъв, че наистина според нас са неправомерна държавна помощ. Те трябва да бъдат или прекратени, или съответните централи и собствениците им да влязат в нормалните пазарни отношения в енергетиката.

И това, че управляващите скриха това писмо, а ние дори не знаем дали са отговорили на въпросите на Европейската комисия, ме навежда на мисълта, че те умишлено поддържат чужди интереси в енергетиката.

- Какво казва по въпроса новият състав на комисията – вече КЕВР, и новият председател Иван Иванов?

- Ами те са част от всичките тези инсценировки. И няма как да е другояче, защото Иван Иванов е част от екипа на човека, разписвал тези договори начело с Иван Костов в далечната 2001г. Този екип, който управляваше българската енергетика, нито имаше знанията, нито опита да го правят, затова са отдали енергетиката на концесия. А назначаването на Иван Иванов за председател на КЕВР е доказателство за тази теза. Няма как да очаквате да бъдат защитени българските национални интереси. С подписването на тези договори да очакваме, че точно този човек ще направи нещо, е просто абсурд.

- Русия предупреди, че може би ще затвори кранчето на Украйна през 2017г., откъде и ние се снабдяваме с газ. Какво според вас трябва да правим през тези години дотогава?

- Дотогава ние ще ползваме газа, който идва по украинската тръба, ако не стане ситуацията по-лоша – военна или друга, както се случи и през 2009г. Въпросът е наистина какво ще правим след това. Защото ние успяхме да предадем историческите възможности, които имаше България. Както каза Румен Овчаров: „България от кръстопът на инфраструктурни проекти се превърна в център на кръгово движение, което все ни заобикаля.

- Според вас ще се случи ли проектът „Турски поток“?

- Тези хора, които овладяха енергетиката на концесия, още през 1999г. говореха за един проект „Син поток“, ако още някой си спомня. Направих си труда да прочета какво са казали в медиите по този повод Иван Иванов, Иван Костов и някои други, които вече ги позабравихме – Евгений Бакърджиев, Александър Йорданов и т.н.. Та те твърдят тогава, че този проект никога няма да се случи, защото било технически невъзможно, „Газпром“ бил във фалит и нямал пари да построи подобна тръба, нямало пазар за толкова много газ в Турция и изобщо „Син поток“ никога нямало да се случи.

През 2003г. този проект е реализиран и вече 12 години турците много добре си печелят от него. За огромно съжаление в момента гледаме втора серия от същия филм и миналата година същите тези хора с някои допълнения ни уверяваха, че „Турски поток“ няма да се случи. Но нищо подобно няма да стане, „Турски поток“ ще бъде реализиран, както беше реализиран и „Син поток“. И той ще заобиколи България и ние ще изпаднем в абсурдната ситуация всичко, което можеше да мине през нашата територия, да ни заобиколи.

Ами прословутото „Набуко“? За него не се говори вече, но и този газопровод ни заобиколи и от „Набуко“ се превърна в „Транс-анадолски газопровод“, който тръгва от Азербайджан и свършва на турско-гръцката граница. Абсолютно същото ще се случи и с „Турски поток“ - отново ще ни заобиколи – ще мине през Турция, оттам в Македония, Сърбия и ще се върне в Гърция.

- Очевидно геополитическите отношения играят важна роля във всички енергийни проекти. Къде според вас е нашият интерес и как стоим на тази карта?

- Естествено, геополитиката играе важна роля в тези проекти, така е. Но за зла участ, когато нещо зависи и от нас и ние също можем да се включим на геополитическата карта, начело на държавата все се оказват национални предатели. Вероятно имат личен интерес това да е така, но за това ще плащат поколения напред.

- Какво смятате да предприемете в тази ситуация?

- Ние няма да оставим нещата току-така. Ще следим много внимателно развитието на този казус и ще изискваме от управляващите да публикуват отговорите на Европейската комисия и също така ще отправим собствено запитване как ЕК гледа на казуса, за да получим тяхното становище по собствен път. Ще настояваме тези договори да бъдат обявени за неправомерна държавна помощ и оттам нататък да се търси решение. Само за сравнение: известната като „Марица 1“ на регулирания пазар продава за мегаватчас електроенергия за 201.71 лв., „Марица 2“ – за 129.45 лв., а АЕЦ „Козлодуй“ за 48 лв., в пъти по-евтино.

Източник: Гласове

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ