Advert
Advert

БСП внася в КС искане за противоконституционност на заема от 16 млрд. лв

/Поглед.инфо/ „Готово е искането ни до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на Закона за ратификация на договора за посредничество, агентство и дилърство по заема от 16 млрд. лв.”

БСП внася в КС искане за противоконституционност на заема от 16 млрд. лв
БСП внася в КС искане за противоконституционност на заема от 16 млрд. лв
Bu içerik 872 kez okundu.

Това заяви на пресконференция в централата на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той допълни, че следващата седмица от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще го предложат и на други парламентарни групи, включително и на АБВ, които са подкрепили с гласуване в пленарна зала тегленето на кредита. „Ще им дадем възможност да се коригират. Мисля, че след толкова изявления и оценки по повод тяхното гласуване – това е добра възможност да покажат друго отношение по този въпрос”, каза още лидерът на социалистите.

Затварянето в камари ще направи още по-затворени отделните части на съдебната система

„Ако кадровият проблем по овладяване на съдебната система е в основата на разбирането за съдебна реформа, то ние категорично няма да участваме в такъв подход”, каза още лидерът на левицата. По думите му идеята за затварянето в отделни камари ще направи още по-затворени отделните части на съдебната система. В тази връзка той попита как и в коя камара ще участва обществото, в коя камара ще участват преподавателите от юридическия факултет или адвокатите. Председателят на БСП коментира изявлението на министър Бъчварова, че става въпрос за смяна на лица, като поясни, че тези лица всъщност са избрани от предишното управление на ГЕРБ. „Чак да променяш конституцията, за да сменяш лицата – освен, че противоречи на принципа на независимост на органите на съдебната власт, то по никакъв начин не може да обоснове промени в конституцията”, категоричен бе Миков. Той припомни позицията на левицата при приемането на стратегията за съдебната система, че конституцията не може да бъде променяна с лека ръка с едничката цел овладяване на нови позиции на новия коалиционен формат в съдебната власт. „Да видим какво конкретно ще се предложи и тогава ще заявим позиция”, допълни председателят на БСП.

Бихме участвали в обсъждането на мотивите за евентуален вот на недоверие в областта на здравеопазването

Михаил Миков коментира дали БСП ще подкрепи вот на недоверие в сферата на здравеопазването, като припомни, че отляво са заявили позиция по темата в политическа декларация преди повече от седмица. „Ако други политически партии се съобразят с нашето виждане по въпроса,  разбира се, че бихме участвали в обсъждането  на мотивите за евентуален вот за политиката на правителството в областта на здравеопазването”, каза още председателят на БСП. Атанас Мерджанов добави, че едва след като от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се запознаят с мотивите, ще има решение на политическите ръководства и на парламентарната група на левицата. Той припомни, че предишният вот на недоверие не е бил подкрепен от БСП, тъй като не е коментирал политиката, която се провежда от това правителство и най-вече от министър Москов.

Развиват се процеси около България, в които правителство се държи неадекватно

„Развиват се процеси около България, в които нашето правителство се държи изключително неадекватно”, заяви Миков, визирайки заобикалянето на България с газовите трасета. Той изрази тревога от изявлението за перспективата за пренос на руски газ през Украйна. „Това трябва да доведе до друго преосмисляне на моментната ситуация. Вече не стои въпросът само за заобикалянето на България, а как страната ни да си осигури синьо гориво в периода след 2019 г.”, каза още лидерът на БСП.

Тревожна е тенденцията да се толерира оскверняването на паметници в България

Миков коментира оскверняването на паметници, като заяви, че е тревожна тенденцията то да се толерира. „Това е един много лош път, по който върви нашето общество и отговорността е на всички органи, включително и  на съдебната власт. Претенцията за културен народ, която афишираш с една изложба на тракийското наследство в Лувъра, трябва да е съпроводена и с едно друго отношение към новата и най-новата ни история”, коментира председателят на БСП. Той не приема разбирането на някои политически партии и държавни органи, които смятат, че става въпрос за политически изяви. „Става въпрос за обикновено вандалство и хулиганство. Дано не всички български граждани решат да афишират политическите си пристрастия по такъв начин”, заключи Миков.

Източник: Поглед.инфо

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ