Advert
seks izle
Advert

Първанов да отговори кой взима решенията в АБВ

/Поглед.инфо/ Бедността се превръща във възлов въпрос за българската демокрация

Първанов да отговори кой взима решенията в АБВ
Първанов да отговори кой взима решенията в АБВ
Bu içerik 984 kez okundu.

Проблемът с бедността в България се превръща във възлов въпрос за българската демокрация. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията. Коментарът на лидера на левицата бе свързан с провелите се местни избори в Сърница, на които по думите му пазарният подход в осигуряването на електорална подкрепа е придобил нови и нови измерения.

„Ако така ще се провеждат избори в България, тя все повече ще отстъпва в класацията по демократични критерии. И торбите с брашно, и бутилките с олио, и заплахите, и изнудването – разбирането на изборите като някаква кървава битка, а не като начин за осигуряване на представителност на властта, продължава да се развива. В този процес участват и управляващите, в лицето на ГЕРБ, и ДПС, които са проявили същите механизми”, отбеляза Миков. „Бедният народ много лесно се манипулира, притиска и заплашва. Големият проблем с бедността в България се превръща и във възлов въпрос за българската демокрация и перспективите пред нея”, подчерта лидерът на социалистите. Той посочи, че недействителните бюлетини за общински съветници са около 500, а 10 пъти по-малко са недействителните бюлетини за кмет. По думите му в протоколите на първи тур никъде не е отразено на коя партия са недействителните бюлетини и никой цяла седмица не се е заинтересувал от този въпрос – нито управляващи, нито участващи.

По време на днешното заседание са били разгледани и други политически, както и организационни въпроси, информира медиите председателят на БСП.

В политиката на управляващите – който има пари, има право на здраве, който няма – ще чака

„Обсъдихме сериозно ситуацията в здравеопазването, където листите на чакащите пациенти и ограничаването на достъпа се превръщат в реалност, след като кабинетът на премиера Борисов и здравният министър Москов твърдо прокарват политика за налагане на неолибералното разбиране, че който има пари – има право на здраве, а който няма – да чака или да търси пари”, каза Миков.

Лидерът на левицата добави, че ръководството на Социалистическата партия е обсъдило и промените в законодателството около случая с КТБ, които по думите му очевидно не дават резултатите, които се обещават на обществото. „БСП Лява България прие два пъти да участва в законодателни мерки, които бяха насочени уж срещу това, което се случва. Очевидно е, че проблемът не е в законодателството, а в изпълнението на отговорностите – като се започне от централното управление на банката, квесторите, прокуратурата, полицията и се стигне до тези играчи, които на бизнес фронта теглят останките от масата на несъстоятелността на КТБ”, заяви Михаил Миков в отговор на журналистически въпрос относно смяната на собствеността на „Виваком”.

Председателят на Националния съвет обърна внимание на още един въпрос, който е бил дебатиран в Изпълнителното бюро – кризата с бежанците. Той отбеляза, че като последователна политика, благодарение и на представителите на българската левица в Европа, тази тема е била поставена и във вниманието на европейските институции. „Става въпрос за отношението към България, която макар и извън Шенген, покрива граница от 1 300 км и заделя много сериозни ресурси за решаване както на проблема с нелегалното преминаване на границата, така и хуманитарния проблем, който предизвиква струпването на големи маси бежанци на българска територия”, подчерта Михаил Миков.

Първанов да отговори кой взима решенията в АБВ

Помолен да коментира думите на Първанов, че БСП има двама лидери, Миков отговори, че лидерът на АБВ цели да попадне в окото на камерите, като говори за БСП. „Няма да коментирам процеси в АБВ. Чух, че бил подал оставка, чух, че имал някакви проблеми с парламентарната си група и бил замразил участието на АБВ в управляващата коалиция и май го чух един ден преди да гласуват персонални промени в кабинета, в който и те участват”, продължи лидерът на БСП. „Когато парламентарната група на АБВ гласува за отнемането на 10-процентното облекчение на минималните доходи, питаха ли го за това?”, каза още Миков. Евродепутатът Илияна Йотова изрази мнение, че Първанов първо трябва да отговори на въпроса кой в АБВ е взел решението парламентарната им група да подкрепи дълга от 16 млрд. и след това да пита кой взима решенията в БСП.

Изпълнителното бюро е обсъдило и готвените промени в Устава и различни декларации, които предстои да бъдат приети на партийния конгрес на 5 април, стана ясно от пресконференцията, в която участваха още зам.-председателите на БСП Янаки Стоилов и Бойко Великов.

Бойко Великов: Младите хора влизат в управлението на партията

„Една от важните промени в устава, която предлагаме, е въвеждането на 20% младeжка квота в общинските партийни съвети и Националния съвет на БСП”. Това съобщи зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов. Той добави, че социалистите  предлагат замяна на делегираното представителство с тази младежка квота, която да бъде избираема и да има отделна листа за младите хора. Великов обясни, че се въвеждат и няколко мерки, свързани с утвърждаване на ясната йерархия в БСП по отношение на решенията на националните и областните органи, които се отнасят до всички членове на партията. „С промените въвеждаме и мярка за допълване съставите на общинските и националния съвет, защото досега такива възможности нямаше”, поясни социалистът.

Великов обяви, че е бил обсъден и раздел в устава за стимулите и наградите в партията, заради нуждата да се наложи по-ясна система в това отношение. „Доста дискусии предизвика въпросът с мандатността и възможността НС да прекратява при определени условия мандата на съответен партиен орган”, добави зам.-председателят на БСП. Той обясни, че има предложения от различни организации и определени членове на партията тя да бъде премахната, но ръководството на БСП е на обратната позиция и според него мандатността трябва да бъде запазена.

Янаки Стоилов: БСП е първата партия, която предлага това, с което ще се обърне към хората на местните избори

„БСП е първата партия, която предлага това, с което ще се обърне към българските граждани на предстоящите местни избори“. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той обясни, че тази ангажирана политика се предлага в 10 направления, които могат да бъдат обобщени като: повече заетост и доходи на териториите на общините; сигурен живот за хората и тяхното имущество; социално отговорни общини; равен достъп до образование и здравеопазване, както и силно местно самоуправление. Стоилов предложи поне половината от средствата, необходими за издръжката на децата в детските градини, да бъдат поети от общините. „Предлагаме освен подкрепа за клубовете на пенсионерите, да бъдат създадени дневни центрове за възрастни хора, в които те да могат да получават рехабилитация и храна, а другите услуги да бъдат насочени предимно към домовете. Да се разшири обхватът на този социален патронаж“, поясни народният представител. Друго предложение на БСП е свързано с водоснабдяване във всяко населено място и да бъде изградена канализация там, където това не е направено. „Искаме във всяка една община, и в най-малката, да има осигурено снабдяване с лекарства, а във всеки областен град да има поне една денонощна аптека“, допълни той.

Стоилов е на мнение, че всеки един от кандидатите за кметове трябва да  предложи по един-два икономически проекта на територията на общината, които могат да доведат до намаляване на безработицата. Той даде пример с община Троян, където за около един мандат безработицата е намалена почти наполовина. „До голяма степен ние разчитаме на местната власт, освен в реализация на нейните правомощия, тя да компенсира дефицити в икономическата и социалната политика на правителството. Това изцяло не може да бъде направено, но с големи усилия и мобилизация смятаме да покажем тази способност“, каза още зам.-председателят на БСП. По неговите думи  трябва да бъде привлечено населението към местната власт чрез създаване на граждански консултативни съвети, чрез квартални и селски съвети и с тях да бъдат съгласувани много от решенията. „Те да бъдат използвани за контрол на ефективното използване на европейските и национални средства, включително по програмата за саниране“, допълни той.

Източник: Поглед.инфо

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ