Advert
Advert

Бързо висше след колеж

Просветният министър Тодор Танев въвежда нова структура на образованието. Вместо сегашната двустепенна система от средно и висше, вече ще има четиристепенна, но някои от етапите й ще бъдат незадължителни за младите хора. С идеята младежите да имат максимална възможност за избор след гимназията се въвежда нова образователна единица - колеж.

Бързо висше след колеж
Бързо висше след колеж
Bu içerik 1424 kez okundu.

Трупаш точки, за да завършиш университет за година-две


Просветният министър Тодор Танев въвежда нова структура на образованието. Вместо сегашната двустепенна система от средно и висше, вече ще има четиристепенна, но някои от етапите й ще бъдат незадължителни за младите хора. С идеята младежите да имат максимална възможност за избор след гимназията се въвежда нова образователна единица - колеж. Той обаче няма да има нищо общо със сегашните колежи, които дават степен "професионален бакалавър", тъй като тя е неразпознаваема извън България. Танев обясни, че в министерството ще се постараят колежите да отидат към други образователни степени, за да "разчистят територията" на просветата за онова, което се подразбира под думата "колеж" в Европа. Той дори нарече сегашните колежи "осакатена версия на университет".

Българското образование вече ще има множество степени, някои от които биха могли и да объркат по-несведущите. За сметка на това етапите, след които човек може да напусне образователната система и да започне работа, стават повече. Улеснява се и възможността, ако човек иска да си доучи на по-късен етап, това да стане с по-кратък срок на обучение, без да се започва отново от "А, Б" на специалността.


Със Закона за училищното образование, внесен от ГЕРБ в парламента, гимназията вече се дели на два етапа - до 10 и до 12 клас, като училище можеш да напуснеш и още след десети. В 12-и обаче учениците ще приключват с матура първата си образователна степен, наречена училищно образование, както и досега.


След това пред тях ще има няколко възможности, които вчера анонсира просветният министър Тодор Танев. Едната от тях е, както и досега, да постъпят в университет и да завършат висше образование - първо бакалавър, а след това и магистър. Могат обаче и да отидат в т.нар. от проф. Танев "втора образователна степен" - тоест колежите. Те са новото звено, което от една страна


ще дава майсторска тапия


а хората, които искат да започнат работа след това, но на по-високо ниво. От друга страна обаче, могат и да послужат като трамплин за университета. В зависимост от това кой вариант ще избере ученикът, колежът може да бъде 2- и 3-годишен. В първите две години категорично се учи само професията, за да получиш разред. Третата обаче се смята за предуниверситетска - хората, които продължат в нея, ще получават и теоретични знания и ще трупат кредити, които след това могат да бъдат пренесени и признати от университета. Най-вероятно тапията, с която те ще излизат от третата година в колежа, ще бъде за "специалист", въпреки че тя в момента липсва в номенклатурата от възможни образователни степени у нас. Ако след това тези младежи решат да получат висше образование, дори и да са изминали няколко години, университетите ще ги приемат най-вероятно без изпит, и "с малко доучване" за няколко семестъра ще ги направят висшисти, като признаят вече натрупаните им кредити в колежа. Именно университетът е третата степен в образованието, а четвъртата са т.нар. "Центрове за върхови постижения", които ще се финансират по оперативната програма "Наука и образование" и задачата им е да правят наука на европейско и световно ниво. "Говорим за клъстъри, но не такива, каквито се подразбират в сферата на производството. Става дума за клъстъри между университети, частни или държавни изследователски звена /например институти на БАН/ и фирми", посочи Танев. Той не уточни какъв ще бъде сертификатът, с който се излиза от тях, но направи аналогия с Франция, където подобна система съществува.
Новото колежанско образование, за което министърът говори, ще бъде


въведено експериментално първо в Северозападна България


която явно ще се превърне в плацдарм за нововъведенията на министерството. На нейна територия за пръв път ще се тества и въвеждането на информационните технологии в образователната система. За колежите в Северозапада Танев вече е говорил дори с депутати от образователната комисия, които са поели ангажимент да се заемат с това. По неговите думи този регион няма нужда от още един голям университет, но е добре именно в него да се започне със създаването на колежанската мрежа. В колежите ще учат не само заварчици и монтажисти например, но и кадри за туризма, мениджъри в хотелския и ресторантьорския бизнес.


Първите професионални колежи ще бъдат направени с държавни пари, но идеята е в повечето случаи този тип образование да не се финансира от държавата. Могат да го финансират браншовите организации или фирмите. Преди време Танев дори посочи, че в бордовете на самите колежи ще има представители на фирми. Най-вероятно те ще се интегрират както с местния бизнес, така и с професионалните гимназии в областта. Идеята на Танев е в колежите


да бъде въведено и дуалното обучение


за което много се говори напоследък. Той уточни, че държавата няма да финансира сега съществуващите около 39 професионални колежа, ако те решат да се преструктурират и да станат част от тази система. Тяхното акредитиране няма да се извършва от Националната агенция за оценяване и акредитация, която има подобни правомощия за университетите. Най-вероятно те ще бъдат акредитирани и оценявани от Националната агенция за професионално образование и обучение. Все още обаче не се знае кога ще заработи тази система, защото за целта трябва да бъдат направени промени в няколко закона, включително в този за професионалното образование.


Висшето образование също ще претърпи някои промени - в университетите например освен факултети ще се заложи на департаменти, които са по-малки и по-гъвкави единици. Танев заяви, че очаква идеи за промени и в БАН, така че академията да има капацитета да усвоява европейските средства за наука, които ще дойдат у нас.


Танев посочи също, че ще се опита да активира "корпоративната социална отговорност", или иначе казано, меценатството в образованието. Той обяви награда на името на дарителите на Софийския университет Евлоги и Христо Георгиеви, която ще бъде дадена на най-добрите меценати, инвестирали в просветните институции или проекти.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ