Advert
Advert

Плевнелиев: По проблемите, породени от езика на омразата, трябва да се говори открито

Етническите и религиозните групи в България съжителстват мирно от векове и най-яркото доказателство за това е спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Плевнелиев: По проблемите, породени от езика на омразата, трябва да се говори открито
Плевнелиев: По проблемите, породени от езика на омразата, трябва да се говори открито
Bu içerik 884 kez okundu.
Етническите и религиозните групи в България съжителстват мирно от векове и най-яркото доказателство за това е спасяването на българските евреи през Втората световна война. Това е посочил президентът Росен Плевнелиев, който прие на "Дондуков" 2 делегация на Американския еврейски комитет, водена от изпълнителния директор на организацията Дейвид Харис, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът е подчертал, че по проблемите, породени от употребата на езика на омразата, трябва да се говори открито.

"Най-опасно е да отричаме, че имаме проблеми - те трябва да бъдат посочвани, за да бъдат решени", е посочил Плевнелиев. По данни за 2013 г. на ОССЕ, цитирани от президента, у нас са регистрирани 651 случая на престъпления на омразата, предявени са 300 обвинения и са произнесени 239 присъди. Само един от тези инциденти е за проява на антисемитизъм. По думите на държавния глава, българската държава и гражданското общество винаги са реагирали остро на всяка проява на нетолерантност.

На срещата Росен Плевнелиев е подчертал отличното партньорство на президентската институция и на българската държава с еврейските организации. Изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис е изразил високата оценка на еврейската общност за посланията за взаимно уважение, които излъчват българските институции. Примерът със спасяването на българските евреи през 1943 г. никога няма да бъде забравен, е заявил Харис. Той е изразил безпокойството на еврейската общност по отношение на нарастващия брой на проявите на антисемитизъм в Европа. За нас е много важно да имаме приятели като вас, които ясно заявяват своята позиция, е допълнил още Дейвид Харис.

На срещата е била споделена високата оценка за отношенията на стратегическо партньорство между България и САЩ и България и Израел. Страната ни е важен партньор с оглед на изменената среда на сигурност, в резултат на кризата в Украйна и действията на "Ислямска държава" в Близкия изток, е било подчертано още на срещата.
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ