Advert
Advert

Серия уникални операции в

Лекари от „Пирогов“ успяха да спасят живота на момченце, родено с ужасна аномалия. Малкият Венсан идва на бял свят почти без половин тяло. Той се ражда без коремна стена, затова тънките черва и дебелото черво са извън телцето му.

Серия уникални операции в
Серия уникални операции в
Bu içerik 694 kez okundu.
Лекари от „Пирогов“ успяха да спасят живота на момченце, родено с ужасна аномалия. Малкият Венсан идва на бял свят почти без половин тяло. Той се ражда без коремна стена, затова тънките черва и дебелото черво са извън телцето му. А пикочният мехур е неестествено отворен навън към външната среда. Няма уретра, тъй като не се е образувала. Същото важи за ануса и за част от дебелото черво, съобщава „Труд“.
Вродената аномалия, която носи сложното име - долна целозомия, се среща при едно на 4500 новородени. А ако лекарите не се намесят, увредените деца издъхват. Затова и в миналото рядко са оцелявали.

„Когато синът ми се появи, лекарите ни казаха колко сериозно е заболяването му. Разбрахме, че го чака тежка борба за живот и много операции. Затова го кръстихме Венсан - „побеждаващ“. Та и името да му дава допълнително сила“, разказа майката на момченцето - 45-годишната Гюлнур от Кубат.

И Венсан наистина побеждава. Д-р Цветко Георгиев от „Пирогов“ и екипът му „извайват“ цялата долната част на телцето му. „Аномалията на детето е изключително сложна, затова върви с риска от висока степен на инвалидизация. А използвани оперативни методики за връщането на малкия пациент към нормален начин на живот често пъти са комбинация от хирургични намеси. Те засягат червата, пикочните пътища, предполагат корекции на тазовата аномалия“, разказа д-р Георгиев.

Това означава, че мултидисциплинарен екип от детски ортопеди, детски уролози и хирурзи работят заедно, за да може тялото на Венсан да се изгради по най-близкия до естествения начин.

„За щастие операциите са успешни. Вече спя спокойно, дори напълнях. Очаквам синът ми да има нормален живот. Вярвам, че докторите ще завършат чудото“, каза през сълзи майката.
И наистина, днес момченцето се усмихва, играе и енергично се върти в леглото си в отделението по хирургия на новороденото в „Пирогов“.

За аномалията на Венсан лекарите са подготвени още преди той да се роди. Затова от неонатологичното отделение момченцето веднага пристига при д-р Георгиев в „Пирогов“.
„Започнахме с операциите буквално след самото раждане. Тогава по спешност изведохме дебелото черво на коремната стена, за да няма смесване на чревното съдържимо с вродените неестествени отвори към пикочните пътища. В противен случай би се стигнало до инфекции. Направихме така, че детето да може нормално да се изхожда“, обясни д-р Георгиев. Той и колегите му дават шанс на Венсан да се храни, да расте и да се развива без проблеми.

На третия месец от живота му се прави операцията, която коригира пикочния мехур. „С д-р Стоян Пеев и доц. Диян Енчев създадохме т. нар. нов пикочен мехур и се отстрани тазовата аномалия. Просто казано, тазът беше отворен“, каза детският хирург, оперирал над 6000 българчета.

Венсан вече е почти на 6 месеца, а д-р Георгиев реконструира и т. нар. тазово дъно. С извършената преди дни операция той създава нов ректум от остатъчното дебело черво и анус на нормалното за него място. „Предстоят още няколко операции за създаване на уретра, на обем на пикочния мехур, както и за възстановяване на целия чревен тракт, прекъснат при раждането“, посочи д-р Георгиев. Той е доволен от постигнатото - лечението е извършено така, както се прави във всички големи европейски и световни болници с детска хирургия.
Заради това и с Божията помощ Венсан се развива според най-добрите прогнози. Наддава като връстниците си на килограми и заедно с хирурга са извървели половината път към създаването на негово нормално тяло. Очаква се всичко да завърши, когато момченцето навърши втората си годинка.

„Пирогов“ поддържа постоянен контакт с Американската асоциация по детска хирургия, благодарение на който наши лекари са специализирали зад океана. US топ хирурзи са идвали в България, за да предават опита си по тригодишна програма. „Това се случва през 90-те години, затова можем да кажем, че родни детски хирурзи са обучени и работят като американските си колеги“, заявиха от „Пирогов“.

От години експертите алармират, че НЗОК не покрива напълно разходите за изключително тежките операции на малки пациенти. А до тази година интервенциите бяха в една група с клиничните пътеки за възрастните болни. „Добрата новина е, че с рамковия договор за 2015-а се включи нова пътека - за лечение на деца до 1 годинка с вродени аномалии. Промяната е от огромно значение, тъй като при малките пациенти се налага изключително дълъг и скъп болничен престой“, посочиха специалисти.

Най-големият център за лечението на такива българчета е именно в „Пирогов“, а вторият е в университетската болница в Пловдив. В двете звена са съсредоточени най-тежките и понякога случаи без надежда. А иначе такива центрове има също във Варна, Стара Загора и Плевен.

Между 350 и 400 българчета годишно се раждат с тежки вродени аномалии. 250 от тях се оперират в „Пирогов“. За съжаление тези малки пациенти се увеличават в сравнение с преди 10 години.

Наскоро лекарите се натъкнали на случай, който никога досега не бил установяван в България. Затова развитието му публикували в научна медицинска литература.
Ражда се дете, чийто близнак е в неговия корем... Детето в детето е непълноценно развито, но има мозък, кръвоносна система, органи, кости, макар и несъвършени, както и съдове, чрез които се свързва със своя донор. Лекарите казват - да се сетим за филма „Извънземното“ и така можем да си го представим.

Хирурзите разделят съдовете на непълноценния близнак от бъбречените на здравото дете, за да остане здравото момче с нормален орган. „Странното е, че за съществуването на близнака в детето майката установява чак на четвъртия месец след раждането на момчето, защото коремът на нормалното дете растял много бързо и станал екстремно голям. „Отстранихме близнака в близнака благополучно, а пълноценното дете расте нормално и идва само за контролни прегледи“, завършиха лекарите. /БЛИЦ


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ