Advert
Advert

Цирк! Радан Кънев гласува против дълга - АБВ клекна пред Бойко!

/Поглед.инфо/ Народното събрание одобри окончателно след две гласувания ратификацията за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро

Цирк! Радан Кънев гласува против дълга - АБВ клекна пред Бойко!
Цирк! Радан Кънев гласува против дълга - АБВ клекна пред Бойко!
Bu içerik 826 kez okundu.

От 223-ма гласували 161 депутати гласуваха "за", 50 бяха против, а 12 се въздържаха на първо четене. 159 души подкрепиха заема на второ четене, 48 бяха против, а 11 се въздържаха.

В рамките на днешното заседание настъпи обрат в позициите на АБВ, ДПС и БДЦ, които подкрепиха искането на кабинета за нов дълг. Така с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ искането на кабинета мина безпроблемно. "Против" заема гласуваха от БСП и "Атака", а Патриотичният фронт се въздържа. "Против" гласува и един депутат от Реформаторския блок, който се каза гласът на председателя на групата Радан Кънев.

До изненадващия обрат се стигна след като в изказване от трибуната финансовият министър Владислав Горанов: "Поемам ангажимент поне 2 млрд. от този разчет, който е от сбор по падежи и планиран дефицит няма да се налага да бъдат ползвани. 2 млрд. е минимума от това, което няма да се използва от лимита по рамковата програма за поемане на дълг".

Преди гласуването в почивките на заседанието и по време на дебатите Владислав Горанов проведе срещи в парламентарните стаи на АБВ, БДЦ и ДПС. Малко след това говори от парламентарната трибуна, а веднага след него от ДПС и АБВ обявиха обрат в позициите си. От БДЦ също намекнаха за промяна и поискаха почивка, която не бе дадена, но при гласуването те подкрепиха заема.

Веднага след приемането на ратификацията на второ четене от ГЕРБ поискаха гласуване на второ четене още днес, което предизвика бурна реакция от страна на опозицията. Мая Манолова обяви, че е срещу гласуване днес, тъй като има предложения за промени между първо и второ четене и е нейно право като народен представител да ги внесе и да се разгледат. Междувременно Румен Гечев внесе редакционни промени в деловодството на Народното събрание.

Председателят обаче не се съгласи и обяви, че при ратификация на договор няма как да се правят предложения за изменение в текста на този договор. От опозицията заплашиха, че ще атакуват това решение в Конституционния съд, което Цецка Цачева ги призова спокойно да направят и откри дебатите на второ четене по заема за 16 млрд.

По време на тях Румен Гечев обяви, че е внесъл предложения заемът да бъде в размер от 3,5 млрд. евро, колкото е записано като максимален размер за изтегляне на външен дълг през 2015 година. Той обяви, че е получил входящ номер за това свое предложение и иска законът да се спази, още повече две от парламентарните групи са обяви, че подкрепят предложението именно с уговорката дългът да е по-малък. Формално предложение вместо 8 млрд. лева да бъдат записани за изтегляне 7 млрд. лева направи Георги Кадиев, но то не бе подложено на гласуване от Цецка Цачева.

От трибуната Радан Кънев обяви, че е гласувал против на първо четене, но ще подкрепи заема на второ четене. Причина за отрицателния му вот е бил фактът, че в обществото има съмнения, че с това гласуване от ГЕРБ искат да изкарат АБВ и Патриотичния фронт от управляващото мнозинство.

След още само няколко изказвания по искане на ГЕРБ дебатите бяха прекрати и заемът за 16 млрд. лева беше подложен на гласуване. И при второто гласуване на ратификацията не настъпиха изненади - заемът бе подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, БДЦ и АБВ, срещу него гласуваха БСП и "Атака", а Патриотичният фронт се въздържа.

"За" гласуваха 82 депутати от ГЕРБ, 30 от ДПС, 23 от РБ, 11 от БДЦ и 10 от АБВ. "Против" бяха 35 от БСП, 11 от "Атака", 1 от ПФ и независимият Велизар Енчев. С "въздържал се" гласуваха 11 депутати от Патриотичния фронт.

Източник: БГНЕС

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ