Advert
seks izle
Advert

Гласуването за дълга - зле режисирана постановка

/Поглед.инфо/ Поредната зле режисирана и дилетантски представена самодейна постановка отива към края си. След днешното гласуване завесата пада и най-накрая настъпва желаното от Министерство на финансите спокойствие.

Гласуването за дълга - зле режисирана постановка
Гласуването за дълга - зле режисирана постановка
Bu içerik 896 kez okundu.

Темата за дълга не е толкова сложна, за да се обясни. Едва ли някой очаква от нас да открием топлата вода. Необходимост от емитиране на дълг, избора на време и конкретни финансови инструменти се обсъждат по цял свят. Защо обаче у нас за пореден път здравият разум и хладнокръвното позоваване на аргументи и факти отстъпи място на примитивното политиканстване?

Като начало Министерство на финансите направи необходимото да внесе смут сред почти всички депутати с инициативата си. Коалиционните партньори на ГЕРБ, а и депутати от партията, които пеят "втори глас в хора" признаха, че не са били консултирани. Нещо повече, не са били дори уведомени. За опозицията да не говорим. Подобен подход показа традициите в липсата на желание и разбиране у властта да дава обяснения за действията си. Това, което в нормалните държави е задължителна практика, за нашите управници изглежда обидно и унизително.

Естествено, дебелашкото поведение предизвика съответната реакция. И като "по Радичков", в изкуствено създадената суматоха се включи кой откъдето свари.

Последваха десетина дни на състезания между критиците и поддръжниците на идеята. Игнорираме оперетъчните "банкнотни изяви" на гръмогласни дилетанти.

Странното е, че министърът на финансите Горанов остана относително индиферентен. Сякаш не той, а някой друг беше предизвикал обществения смут.

На многократните покани да даде разяснения, да направи консултации с определени специалисти, да се сверят цифрите той отговаряше лежерно пестеливо. Колкото и странно да звучи, странични наблюдатели публикуваха далеч по-смислени обяснения и аргументи за необходимостта от емитиране на дълг, за модела на средносрочните дългови рамки, за споразумението с въпросните банки и т.н. Министерство на финансите, а и Министерски съвет наблюдаваха от "висотата на положението си".

В един момент несловоохотливият министър заключи:

"Проведох много консултации, къде навреме, къде не, но разбрах едно. Много от партиите, които подкрепят правителството имаха информационна неяснота".

Това "прозрение" вероятно той очаква да възнаградим с дълги о оглушителни аплодисменти?

Очевидно обясненията, аргументите и доводите меко казано не са силна страна на финансовия екип в кабинета. Тогава на какво разчиташе Горанов, за да прокара инициативата си в Пленарна зала? Само ден преди самото гласуване чухме поредица категорични декларации за предстоящ отрицателен вот. А от ДПС дойде и призив към колегите им от други парламентарни групи на всяка цена да присъстват в залата. "Изненадата" (изненада ли?) дойде при самото гласуване. Оказа се, че на Горанов не му е било необходимо да дава разяснения, да търси подкрепа или да разчита на професионални аргументи за прокарването на идеята. Ратификацията на новия дълг от до 8 млрд. евро стана факт с гласовете на ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и ...забележете – ДПС. С това си съвместно действие ДПС и ГЕРБ подхраниха за пореден път приказките за наличие на "плаващо мнозинство", "тайни съглашения", "стратегически" договорки и т.н. На малките партньори в коалицията отново им е показано мястото в ъгъла. Иначе те могат гръмогласно да продължат да настояват за реформи и да твърдят, че са направили ДПС заобиколим фактор. До гласуването на следващ сериозен проект.

Източник: БГНЕС

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ