Advert
seks izle
Advert

Прогноза: Дългова спирала, Борисов президент и управление с твърда ръка

/Поглед.инфо/ „Няма да има оставка, блъф е. Борисов има ясен личен дневен ред. Той минава през спечелване на местните избори, което е почти сигурно, и през президентския пост след това. Затова са му нужни дефицити, затова няма да направи необходимите вече жизненоспасяващи реформи.“ Така Кънчо Стойчев коментира политическото злободневие.

Прогноза: Дългова спирала, Борисов президент и управление с твърда ръка
Прогноза: Дългова спирала, Борисов президент и управление с твърда ръка
Bu içerik 945 kez okundu.

- Г-н Стойчев, виждали сте доста дебати в парламента на тема външен дълг, как бихте определили сегашните прения за искането на ГЕРБ да тегли 16 млрд. лв.?

- Качеството на дебата по темата трудно може да се определи, тъй като такъв почти нямаше. Ако оставим неизбежното донякъде политиканстване, основният въпрос бе колко точно да се вземе. Вместо – колко точно трябват. Но и линията на „трябването” е погрешна, защото тръгнем ли по нея, и до 30 милиарда можем да стигнем. Затова правилният въпрос, както дори и при едно семейство, е: колко можем да връщаме на година. При един държавен дълг главното е способността на правителството да обслужва годишните лихви главно, главниците могат да се разсрочват, макар и не до безкрай. Опасното за България ниво на лихвите е около един милиард годишно. За съжаление вече сме там и рискът от дългова спирала е реален.

Дълг в момента безспорно трябва да се поеме. Но увеличаването му трябва да се прекрати. Тоест, още от догодина трябва да преминем към бюджет без дефицит. А това означава само едно - реформи. Именно от реформите бяга Борисов. Видяхме го в предишния му мандат – тогава той ни доближи до дълговата спирала. Сега продължава същата убийствена политика с план за нови три дефицитни години. Тоест, накрая ще му се съберат 7 такива години и близо 15 милиарда нов дълг - на него и на Плевнелиев, да не забравяме, че и той управлява два пъти по 4 месеца. Отвратителното е, че зад тази разоряваща страната ни политика се крие само покупка на политическо време за властване, не за управление. Влизаме в изборен цикъл и Борисов иска максимално рано да си осигури дългов ресурс.

- Премиерът Борисов каза, че ще подаде оставката на кабинета, ако парламентът не подкрепи това искане. Възможно ли е според вас Борисов наистина да търси нови избори с идеята да ги спечели? Чуват се и такива коментари.  

- Няма да има оставка, блъф е. Борисов има ясен личен дневен ред. Той минава през спечелване на местните избори, което е почти сигурно, и през президентския пост след това. Затова са му нужни дефицити, затова няма да направи необходимите вече жизненоспасяващи реформи.

- Ако допуснем хипотетично, че това се случи и се стигне до оставка, кой ще спечели и кой ще изгуби? Къде виждате другите партии от управляващата коалиция?

- Ще загубим всички, тъй като нови избори са най-последното нещо, от което се нуждаем в момента. Впрочем, ако такива се организират, убеден съм, че ще поставим супер рекорд по ниско гласуване. А от ниско гласуване обикновено печелят големите – ГЕРБ и БСП.

- Как ви изглежда политическият пейзаж днес, с кое правителство бихте сравнили кабинета „Борисов 2“?

- С кабинета „Попов“. Сега почти всички са поне външно погледнато на власт. За България това не е лошо – големият проблем за България винаги е била едноличната власт. Уверен съм, че широките коалиции, нищо че изглеждат безпринципни, са по-добро решение за нас, имайки предвид националния ни манталитет.

- Изгуби ли българската политическа система отношението „ляво-дясно“ или това е някаква световна тенденция?

- У нас в последните 25 години такова отношение ляво-дясно никога не е имало, поради неизменното отсъствие на автентично дясно в страната ни в този период. За десните избиратели като мен автентичен избор е нямало. Филип Димитров ли бе десен? Смях в залата! Та той уби българската частна собственост на село. Иван Костов ли е десен? Спомнете си приватизацията му – по-лява и по-левашка не можеше и да бъде. Или сега Борисов – кое му е дясното на него? Харченето на пари си е пар екселанс лява политика. Дясната политика създава богатство чрез благоприятна бизнес среда, чрез мерки за капиталово формиране и чрез ограничаване на ролята на държавата. Такива елементи на дясна политика у нас имаше само по времето на Сакскобургготски.

- Политическите модели като че ли губят класическите си определения за лявото и дясното като икономически отношения (повече и по малко държава), като се изместват от геополитически ориентации, особено след войната в Украйна? Как стоим ние в съвременния свят?

- Говорите за така нареченото welfare society, за златния милиард от хората и държавите. Но тъй като кризата в Европа не е отминала, ляво-дясното разделение отново е на дневен ред. Освен това имаме и криза НА Европа, т.е. на модела, което изостря проблема. Интеграционните процеси буксуват, липсват ярки лидери на континента ни. В такава среда хитове стават Орбан и Ципрас. Бог да пази Европа!

- Успява ли според вас България да отстоява интересите си в Европейския съюз? Как виждате ролята на нашите евродепутати и защо почти не чуваме гласа им в промеждутъците между изборите?

- Не можеш да отстояваш общи интереси, ако не си формулирал и убедено приел такива. Пример за отстояване на общи интереси са французите и гърците, да речем. Какво общо имаме с тях?

- Каква е вашата прогноза за живота на правителството и как местните и президентските избори ще се отразят на здравето му, ако Борисов не подаде оставка дотогава?

- Правителството ще оцелее до местните избори. При голям успех на ГЕРБ нищо чудно Борисов да обяви парламентарни избори заедно с президентските. И тъй като по традиция у нас под политика се разбира нещо тотално несвързано с икономиката, то след две години ще сме твърдо влезли в дългова спирала. И ще ни се предложи изключително „оригинално” за Балканите решение – твърда ръка. От което твърдо ще последва само едно – мъката.

Източник: Гласове

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ