Advert
seks izle
Advert

От мюфтийството: Питат за забрадки в час

Главно мюфтийство предлага в новия училищен закон да залегне текст, който на практика ще отвори вратичка за носене на забрадки или други религиозни елементи в училище.

От мюфтийството: Питат за забрадки в час
От мюфтийството: Питат за забрадки в час
Bu içerik 888 kez okundu.

Искат и духовните училища да се финансират от бюджета като частните


Главно мюфтийство предлага в новия училищен закон да залегне текст, който да отвори вратичка за носене на забрадки или други религиозни елементи в училище. В становище по законопроекта мюфтийството е предложило нова формулировка в главата за наказанията на учениците. Сега там е записано, че когато ученик се яви в клас в облекло или вид, които са в нарушение на правилника, той се отстранява. Предложението е там да бъде дописана нова алинея, според която ученикът няма да бъде отстранен, когато "важни обстоятелства налагат явяването на ученика в облекло или вид в нарушение на правилника". Самите важни обстоятелства не са дефинирани. Пред "Стандарт" обаче говорителят на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов уточни, че става дума и за забрадките на ученичките. "Не бива да си противоречат две фундаментални права на младата мюсюлманка - да се образова и да изпълнява религиозните си обязаности", каза той. По неговите думи не става дума за забулване на малки деца, а за момичета в гимназията, които осъзнато са взели решението да спазват задълженията, които религията им налага. Сега имало семейства, които оставят децата си у дома, вместо да ги пускат на училище, именно защото там не им позволяват да носят символите на вярата си.


В становището на мюфтийството се предлага в частта за финансиране от държавния бюджет на частните школа да бъдат дописани и духовните. "Смятаме и очакваме, че в близко бъдеще средните ни училища ще получат полагащите им се субсидии от държавния бюджет. Изхождайки от традициите свещенослужителите (духовници) в своята практична работа използват (майчин език), което поражда необходимостта тези дисциплини да се преподават на майчин език", пише в документа. Шефовете на духовните училища трябва да бъдат назначавани от централния орган на съответното вероизповедание. Освен това се предлага навсякъде в закона думите "призната религиозна институция" да бъдат заменени само с "религиозна институция". Предложено е и в текста "В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини" да бъде добавено "с изключение на случаите, когато това се прави в специализирани духовни училища". Иска се също религията да бъде равнопоставена с другите учебни предмети.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ