Advert
Advert

Пчелен еликсир за всяка болка

Пчелният мед е безценен. Когато се захранва дете, трябва да се започне от по-лек, какъвто е акациевият. Медът пренася действието на билките в концентриран вид.

Пчелен еликсир за всяка болка
Пчелен еликсир за всяка болка
Bu içerik 1084 kez okundu.

Семейство Илиеви имат 250 кошера, от 35 г. разгадават тайнството на меда
Ужилванията помагат при артрит и зареждат с енергия, разказва Мирана


Пчелният мед е безценен. Когато се захранва дете, трябва да се започне от по-лек, какъвто е акациевият. Медът пренася действието на билките в концентриран вид. Няма лош, но всеки човек трябва да усети кой е неговият. Мановият мед например има вълшебно въздействие в два случая - когато човек има алергия към полени и когато е с желязодефицитна анемия. Но е за хора със здрав стомах, човек с повишена киселинност на стомашния сок не трябва да го консумира. Това са част от поуките, извлечени от близо 30-годишната практика на плевенското пчеларско семейство Илиеви. 68-годишната Мирана и 73-годишният й съпруг Веселин не пият хапчета за кръвно, за холестерол... Вместо медикаменти ползват пчелни продукти.


Семейство Илиеви имат два пчелина до плевенското село Рибен с общо близо 250 кошера. Работят здраво заедно с децата и внуците си. Участват редовно на браншови изложения в страната. На току-що приключилото пчеларско експо в Плевен щандът им бе окупиран от различни хора - и болни, и любопитни. Освен че имат особено отношение към производството на меда - да е с минимум човешка намеса и почти никаква химия, пчеларите Илиеви са автори на продукта, вече популярен като пчелен еликсир. Съпрузите са пенсионирани инженери химици. Като професионалисти са наясно с вредите, които може да донесе химията и бягат неистово от нея. Проучват опаковките, лакът на капачките, глазурата на гърненцата, съставите на пластмасите.


Пчелният еликсир започнах да правя след сериозно заболяване на майка ми, споделя Мирана Илиева. Това е натурален биоимуностимулатор, патентован преди 2 г. Предлагат го заедно с произвеждания от тях мед. Съдържа от 5 основни съставки - мед, прашец, прополис и два вида пчелно млечице в съответни пропорции. "Силата на нашия продукт е, че отключва възможностите на самоизцелителната система у всеки човек. Сериозни изследвания сочат, че те са сведени до 40% заради много фактори, предизвикващи срив, сред които са индустрията, урбанизацията и стреса. Т. нар. еликсир


не е лекарство, не е и храна, а божи дар


твърди Мирана Илиева.


Според нея в Плевен има детска градина, в която дечицата рядко боледуват. Майките самосиндикално - една на друга, разпространяват впечатленията си за продукта. Неорганизирано превръщат употребата на еликсира в масова, убедени от личен опит в качествата му. Известни лекари в града също са редовни клиенти на щанда им на кооперативния пазар.


Мирана си спомня за случай от Варна. На едно от изложенията майка от София споделила, че детето й непрекъснато страда от тежки ангини. От една влиза в друга. Дамата е преводачка, полиглот, пътувала по света, ползвала всевъзможни медикаменти. Лекувала детето при известен столичен професор педиатър. Решили със съпруга й да опитат силата на природата чрез еликсира. По-късно на друго изложението в София жената специално открила Илиеви, за да им се похвали с резултата. Вместо поредна рецепта с антибиотици съпрузите


дали ударно 5 лъжички


еликсир на детето, а сутринта не повярвали на ефекта. Митко свалил температурата, а налепите по сливиците изчезнали. И професорът, и медицинската сестра в училището му онемели. Най-голямата оценка е, като дойде майка с думите: "Тази година детето не е боледува от грип".


Идеята за този пчелен еликсир дошла на Мирана една пролет. "Пролетта е вълшебно време, пчелите са в еуфория, не обръщат внимание на нищо. Човек също е като омагьосан", разказва тя. Започнала да разсъждава какво има в кошера. Медът е храна с феноменални свойства, позната на човешкия организъм от векове. Няма нужда от преработка, добит е директно от природата. Храни клетките ни. Прополисът се създава стерилни условия в кошера, има антибиотично, противогъбично, противовъзпалително и обезболяващо действие. Ако влезе мишка в кошера, пчелите я нажилват вкупом


и я убиват, но тя не се разлага


Облепват я с прополис. Пчелното млечице е най-силния имуностимулатор в природата. Млечице от търтей пък има антистресово действие. Прашеца от растенията пчелите събират и със слюнчестите си жлези го преработват до перга, което е тяхната основна храна. Източник е на витамини, аминокиселини, микроелементи и ензими. "Започнах да бъркам от тези продукти след много четене. Писано е много за техните качества от д-р Стоимир Младенов, един от най-големите апитерапевти в света. За съжаление той e доста непознат у нас. Руснаците са много напред в ползване на пчелни продукти, те са и перфектни познавачи на истинския мед", твърди Мирана. Румънците и французите - също. Вместо пчелния еликсир да се гълта по лъжица, тя


препоръчва да се поставя под езика


за да се активизират слюнчените жлези.


Цялото семейство Илиеви първо го е изпробвало. След патентоването му хората разпространили подробности за добрите резултати и се появили нескопосани опити за имитации. Това има и добра, и лоша страна, смятат създателите на оригинала. Все пак клиентът консумира пчелен продукт. Лошото е, че той не е с необходимото въздействие и има подвеждане. Специалисти по авторско право предложили Илиеви да съдят колегите си, но те предпочели апостолски да говорят на хората и те да решават.


Илиеви станали пчелари по стечение на обстоятелствата. Запалил ги Атанас Павлов, стар и мъдър човек, преди 35 г., навръх Коледа. Започнали с 2 кошера. Записали са на лекции, на които ходила по-често Мирана и после преразказвала наученото вкъщи. Няма да забрави един момент. Човек зад гърба й, седящ в залата, се обадил и влязъл в спор с лектора. "Като се обърнах, видях стройно старче, изпънато като струна, с бяло-розово лице, с едни сини бистри очи и безкрайно бистра мисъл", спомня си тя. Това бил бай Ангел от с. Николаево, над 92-годишен. Този човек с вида си я мотивирал в средата на 80-те години.


Ходили с тогавашната стара лада при пчелар в Ловешко, от когото купили тръвни. Тръвната е оплетен от ракита кош във форма на конус. В тях пчелите дават най-вкусния мед, той е почти като от хралупа. Пчеларят почти нищо не пипа, докато в дървените кошери е променил начина на живот на работливите насекоми. Илиеви усещат разликата. Да оставят пчелите да водят живот колкото може по-близо до този в дивата природа, е част от философията им. През лятото събират билки - пелин, жълт кантарион, бял равнец,


мащерка, маточина, мента, салвия


Сушат ги, а част от тях ползват за напушване. Други дават като сироп на пчелите заедно с таблети от биопродукти. Между отделните паши, когато пчеларите помагат на пчелите със захарен сироп, Илиеви го инвертират до фруктоза и глюкоза, както е в природата. Тогава варят билките и правят концентриран чай, който слагат в храната на пчелите. Така им помагат и срещу болести.


"Веднъж дойде една жена, която бе живяла при детето си в САЩ и там от стреса отключила диабет", разказва Мирана. "Прочела в интернет за нас въздействието на водата, заредена в пчелен кошер. Понеже не бях пробвала, й предложихме да донесе изворна вода. В запечатана бутилка един месец подред оставяхме бутилката за 24 часа при пчелите. Жената твърдеше, че й влияе много добре. Но веднъж донесе шише минерална вода, което пчелите отбягваха. Свиха се в ъгъла най-далече. После от специалисти разбрахме, че тази марка се бутилира от извор, в който водата има повече радиация, макар и безвредна за хората. Но пчелите я усетиха", спомня си Мирана. И разказва още: "Ние редовно си предизвикваме ужилвания. Облекчават ставни заболявания. Една жена беше закъсала с артрит. През ден съпругът й я водеше на пчелина да я жилят пчелите. Започна да се движи по-спокойно. И аз си слагам на колената. Болезнено е в момента, но после облекчава. Пчелната отрова като змийската има силно обезболяващо действие".


Илиеви в началото мислели, че медът на всички пчелари е хубав. С времето разбрали, че не е така. "Пчелите не трябва да се преексплоатират. Не трябва да им се взема всичкия мед", смятат те. Каквото остане, е за хората. Медът трябва да е напълно узрял.


Това се познава по питите


- ако са пълни и напълно запечатани с восък, тогава медът е вкусен. Познават до проценти от какви цветове е събран. Примерно, вкусът на истинския акациев мед не се забравя. Като се обърне бурканчето, трябва да се образува сфера като топче за лаш. Според тях няма по-вкусно нещо от кристализирал мед. Иначе нямат любим вид. Всеки е хубав, когато е истински. "Когато медът не ви хареса, значи има човешка намеса", разкриват известните пчелари.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ