Advert
seks izle
Advert

ГЕРБ ще използва столичния бюджет за облага за местните избори

/Поглед.инфо/ Рязането на лентички се превърна в приоритет на ГЕРБ. Мнозинството в Столична община (СО) няма да пропусне възможността да използва бюджет 2015 г. за облага, с цел наближаващите местни избори. Това заяви председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова.

ГЕРБ ще използва столичния бюджет за облага за местните избори
ГЕРБ ще използва столичния бюджет за облага за местните избори
Bu içerik 815 kez okundu.

"Бюджетът, обаче, е формиран от данъците на всичките граждани и нека никой не си мисли, че е донесъл бащиното си имане и го е подарил на софиянци. Всички имаме заслуги за това, което се случва и да се приписват особени заслуги, че ако не е това управление, а е друго, няма да има подобни резултати е нелепо и несериозно", смята Христова. Според нея за една община, която иска да се развива парите никога не са достатъчно, но на фона на състоянието на останалите общини в страната бюджетът на София от 1,49 млрд. лв. дава много сериозни възможности за развитието на града. БСП не подкрепи бюджета на столицата и гласува против него. "Не подкрепихме бюджета не просто, защото сме опозиция, а защото имаме концептуални различия с ГЕРБ по отношение на развитието на София и в частност по формирането на приходната и разходната част на бюджета", обясни доводите за това решение Христова.

Тя е изчислила, че бюджет 2015 г. повтаря горе-долу цифрите от миналогодишния като приходи. "Притеснени сме от някои факти, до които достигнахме след анализ на изпълнението на бюджет 2014 г. Бюджет 2014 г. в голяма част е повторен в този за 2015 г. Бюджетът в приходната част е изпълнен на 95 %, което е сериозно постижение. Зад това, обаче се крият тревожни факти. В частта за събиране на данъчните приходи софиянци са изрядни, в частта, обаче, където София трябва да формира собствените си приходи от управление на собствеността и търговските си дружества, нещата не стоят по този начин. Там изпълнението на приходи по собственост е 80 %, а приходите за дивиденти, които се получават като печалба за общината от собствените и търговски дружества и предприятия е в размер на 35 %, тоест 2,5 млн. лв.", изложи фактите председателката на БСП в общината и заключи - София все още не е достатъчно добър стопанин на огромната собственост, която притежава… Според Христова особена тревога буди изпълнението на капиталовата програма на СО. "Това, с което София се гордее е огромната инвестиционна програма за миналата година в размер на около 749 млн. лв. Въпросът е как се усвои тази капиталова програма. Към декември 2014 г. тя е усвоена на 69 %. За миналата година има нереализирани няколко големи инфраструктурни възлови обекта, 22 улични артерии, които не са изпълнени", посочи тя.

Христова смята, че най-тревожното в изпълнението на бюджет 2014 г. е, че най-нисък е процентът на изпълнение на тези обекти, които са свързани с другата София - тази на крайните квартали. " Много ниска е степента на усвояемост на вътрешно кварталната улична мрежа, образование, здравеопазване", казва Христова. Капиталовите разходи за образование през 2014 г. са 1,6 %, а за здравеопазване са 0, 6 %. "Съпоставимо с огромния бюджет на София това е крайно недостатъчно и това е един от основните дефекти на бюджета. В бюджет 2015 г. ситуацията е идентична. Отново имаме приходна част, която по отношение на дивидентите и по предвиждани приходи от общинска собственост са по-ниски. Има много голяма капиталова програма и отново тя е заложена за няколко големи инфраструктурни обекти, като метрото, няколко кръстовища, централни артерии. Средствата, предназначени за периферията на София са крайно недостатъчни и в този бюджет. За вътрешнокварталната улична мрежа са отделени само 23 млн. лв., от планирани общо над 123 млн. лв. за улична мрежа в София", каза възмутено тя.

Относно това, че Йорданка Фандъкова заяви, че дори и цифрите за здравеопазване и образование да се повече те няма как да се видят в бюджета, тъй като много общински болници и ДКЦ-та инвестират свои средства, Христова каза, че това би било хубаво, ако беше вярно. "Едва тази година някои от големите общински болници кандидатстваха по фонда "Джесика" и тези, които са с добри финансови резултати успяха да получат заемни средства, по които да инвестират в специализирана медицинска апаратура", обясни тя и поясни - това са епизодични случаи. По-голяма част от болниците и ДКЦ-тата са силно задлъжнели. "Формулата, че са търговски дружества и трябва да се развиват само със собствени средства не е приемлива, тъй като единствените средства, което едно лечебно заведение може да усвои са по НЗОК", допълни Христова. Отделно на ръка, тя коментира, че при положение, че се сочи, че образованието е приоритет, тя не може да приеме, че тази година в капиталовата програма за изграждане на нови детски градини разходите са намалени с 11 млн. лв. "Това, че отново не се заделят достатъчно средства показва, че този приоритет не е приоритет. Няма приоритети, въпросите се решават на парче, съобразно това кой е по-болезнен. Това издава отсъствието на цялостна визия за развитието на града. Бюджетът на София трябва да се обърне към гражданите, там, където те живеят и отглеждат децата си", заяви Милка Христова.

Според нея София се дели на две лица и това не е само на думи. "Факт е, че се залагат повече проекти за периферията на града, но те не се изпълняват, за разлика от тези в центъра. Ако се погледне изпълнението на бюджета за 2014 г. и проектите, които не са изпълнени и се пренесени в сегашния бюджет, те са именно в крайните квартали", каза Христова.

Тя коментира и факта, че на фона на липсващите пари за образование и здравеопазване в столицата, се отделят 74 млн. лв., от които 58 млн. лв. - европейско финансиране и 16 млн. лв. - съфинансиране от бюджета на СО за изграждане на ВиК мрежа за Банкя. "Всеки район на София има право на такова финансиране, но въпросът тук е - защо точно Банкя и защо точно толкова средства. Това е въпрос на бъдещи анализи, но при всички случаи остава елемента на съмнение, че Банкя се ползва с по-особен вид протекции, което е лесно обяснимо", завърши тя.

Източник: БГНЕС

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ