Advert
seks izle
Advert

"Шоколадови" българи месят баници в Хондурас

Борис, Живко, Момина, Надежда, Еленко. Като се споменат тези имена, всеки си представя типичните българи - светлокожи, кестеняви или руси.

Bu içerik 478 kez okundu.

Кардинал Марадиага се моли на Св. Иван Рилски, разказва Спас Ташев


Борис, Живко, Момина, Надежда, Еленко. Като се споменат тези имена, всеки си представя типичните българи - светлокожи, кестеняви или руси. С такива имена обаче кръщават децата си "шоколадовите" българи. Повечето от хората в Хондурас, чиито корени са дълбоко вкопани в България, са метиси. Но те милеят за прародината си и се гордеят, че са потомци на българи. И знаят, как се пече хляб от жито, тъй като в Латинска Америка се питките се месят от царевично брашно.
"Има проект да направим "Дом на хляба", в който да се покаже, как се прави жив хляб, който в Хондурас наричат булуло", разказа Спас Ташев, който е номиниран за почетен консул на централно-американската държава у нас. Между другото, шоколадовите нашенци черпят гостите се и с баница, само че я наричат "баниса", защото в испанския език няма "ц".
Потомците на първите българи, които са емигрирали в Хондурас, вече са над 10а000. А през 30-те години в страната са влезли 130. Повечето от тях са се заселили на плато в сърцето на джунглата. И до днес то се нарича България, е


през него тече река България


Основоположник на българския род в Ла Сеиба, където и до днес има най-голям брой хондурасци с български корени, е Борис Петров. Родните емигранти са разчистили девствените гори на платото и са започнали да отглеждат зеленчуци и пшеница. Селището е съществувало до средата на 50-те години, после жителите му са слезли от планината и са се заселили в Ла Сеиба.
"Повечето от хората с български корени са метиси, защото мъжете са се женили за местни девойки, но те все още ги кръщават ги с български имена. Тази традиция е съхранена. Малките имена невинаги са български, но


фамилиите остават - Баноф, Расеф, Петроф


обяснява Спас Ташев. Преди 5 г. той участва в експедиция, която има за цел да достигне до реката и платото, които носят името "България". Оттогава е посещавал няколко пъти Хондурас и е завързал там топли връзки и сърдечни контакти.
"Много рядко има примери за сътрудничество между православната и католическата църква. Горд съм, че частица от Светия кръст, открита у нас, стана повод за това", разказа още Ташев. Малкото парченце е част от светиня, намерена при разкопки в специална мощехранителница. "Божидар Димитров ми даде частичката, тя просто се беше откъртила в ръцете ми. Обърнах се към Министерството на външните работи в Хондурас и ги попитах, дали имат желание да им я подарим. Те ме свързаха с кардинала на Хондурас, който благодари, но попита с какви документи можем да удостоверим истинността й", спомня си историята Спас Ташев. Към дарението той предложил писмо от Националния исторически музей и от министър-председателя Бойко Борисов, по време на първото му правителство. Кардиналът обаче искал документ от Българската православна църква. "Първо се срещнах с главния секретар на Светия синод, който ме изслуша много внимателно, но каза, че е абсурдно да издаде такъв документ. Тогава се свързах с Варненския митрополит дядо Кирил, светла му памет, обясних му ситуацията, след което той каза, че от все сърце ще напише такова писмо. Написа го. Връчването мина много тържествено, в Кардиналския дворец в Тегусигалпа в присъствието на президента на Хондурас", разказва още Ташев. После пък президентът написал благодарствено писмо на Борисов. Писмо и от кардинал Марадиага пък получил Спас.
Между другото, този кардинал


бе кандидат за папския престол


Не бил избран, по две причини - първо, че Хондурас е малка държава, а се търсел представител на страна с по-голямо влияние, и второ, защото Марадиага е с по-скоро десни убеждения, а в Латинска Америка "лявото" е по-популярно.
"Имам много интересно писмо от него, когато го назначиха за ръководител на екипа от кардинали, който трябва да направи реформата в Римската курия. Когато го поздравих за поста, той ми върна писмо, в което казва, че всяка вечер се моли на Св. Иван Рилски. Бях много изненадан. Св. Иван Рилски е светец от периода преди разделението на църквата на православна и католическа, така че общ. Просветените католически свещеници са наясно, че той е покровителят на българския народ. Беше приятно това да излезе от устата на един кардинал", коментира Спас Ташев.
"В Хондурас частицата от Светия кръст се намира на видно място в централната им катедрала, има надпис, всеки може да я види и да я целуне, благодарността към България я има", слага точка Ташев.


Хлебарят Борис аха да стане кмет


Брат му Живко Рикардо бил зам.-министър за година


През 2001 г. издъхва последният нашенец в Хондурас, роден в България. Спас Ташев признава, че десетте хиляди метиси, в чиито вени тече БГ кръв, не говорят български. Връзката с корените през океана е много трудна именно заради загубата на езика. "Знаят по малко думи, и то - по-възрастните, често дори не са наясно какво е значението им. Имам самоучител на български оттам. Мъчили са се да предадат езика, но са били предимно мъже, а езикът се предава по майчина линия", разказва Ташев. Затова пък имената не са се изгубили за 80 г. "Като се изпише фамилно име "-ов", излизат много фирми, притежание на хора с български произход", обяснява Ташев. Някои се пробват и в политиката - като кандидат-кмета на Токоа Борис Симеон Еленков Мартинес. Хлебарят не спечелил изборите, но пък брат му - Живко Рикардо Симеон Еленков, бил зам.-министър за 1 г. Спас Ташев разказва, че и в други страни на континента има политици с БГ корени. Като кандидат-президента на Венецуела - Теодоро Петков, който се пробвал на вота преди 20 г. Или пък сенаторите с БГ кръв в Аржентина.


Забогатели от жп линия и банани


Борис Петров е нашенецът, забил БГ знамето в Хондурас. През 1928 г. авантюристът напуснал родния си Белоградчишки край и през Куба се озовал в Централна Америка. Преселникът си направил бананова плантация и скоро бил последван от свои сънародници. Нашенците били предприемчиви и скоро построили и жп линия. Тогавашният президент на страната бил толкова впечатлен, че заповядал хазната да покрие разходите по железницата и поръчал да се положат още километри. Вместо да строят по права линия, преселниците ни започнали да криволичат, за да излезе по-голям километраж. Скоро толкова се замогнали, че станали работодатели на местните метиси, дори започнали и да печатат пари. В плантациите си нашенците отглеждали зеленчуци и плодове, а по р. България ги сваляли до пазара в Ла Сейба.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ