Advert
Advert

Наши храни пробиват в Полша и Испания

Български производители на храни и стоки за домакинството изнасят своята продукция в над 40 страни. Като за пробива на различни пазари са помогнали и търговските вериги, които оперират в България.

Наши храни пробиват в Полша и Испания
Наши храни пробиват в Полша и Испания
Bu içerik 688 kez okundu.

Българските биозеленчуци са атрактивни в Германия, Швеция и Дания


Български производители на храни и стоки за домакинството изнасят своята продукция в над 40 страни. Като за пробива на различни пазари са помогнали и търговските вериги, които оперират в България. Нашите биозеленчуците са атрактивни за пазари като Германия, Швеция, Дания и Чехия, каза Елена Герганова, търговски директор и член на Съвета на директорите на "Гимел" АД. "България е най-естественият производител на мляко и млечни продукти", заяви Милена Драгийска, изпълнителен директор на "Лидл". Тя обясни, че чуждите кисели млека приличат по-скоро на сметана, а нашето има автентичен, кисел вкус. Предизвикателство пред бранша при излизането на чужди пазари е адаптирането на марките към вкуса на европейските потребители. Според Милена Драгийска, за да са още по-успешни българските продукти, трябва да имат приветлива и лесна за употреба опаковка. За четирите години, през които веригата "Лидл" е в България, над 25 български доставчици са излезли чрез нея на чужди пазари.


"Кауфланд" помага на около 20 български фирми да изнасят продукти в чужбина. Вино, плодове, зеленчуци и козунаци се изнасят за Чехия, Полша, Румъния, Хърватска. В Румъния харесват нашата тахан и нуга халва. Родните кроасани са хит в Източна Европа, каза Христо Петров от "Кауфланд" България.


Солети и макаронени изделия пък отиват към Румъния, Гърция, Испания, Холандия, Кипър, Словакия, Чехия и др., посочиха от "Савимекс".


"Ключът към успеха е създаване и налагане на силни марки. Трудно се пробива на нов пазар, но ето, че не е невъзможно. Трябва ясно да се проучат нуждите на потребителите. Въвеждането на иновации също помага", каза Илия Арбов, регионален мениджър на "Фикосота" за България и Румъния. "Фикосота" изнася своя продукция за около 45 пазара. "Трябва да има диалогичност между преработвателите и веригите, за да се постигне успех", каза Богдан Борисов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите. Според него руското ембарго е сериозен удар за млечния сектор у нас, като лично той като производител е загубил договор с "Метро"-Москва.


Над 50% от оборота на компаниите, членове на Сдружението за модерна търговия, идва от български продукти, обясни Николай Петров, изпълнителен директор на "Билла" България и председател на УС на сдружението. В момента търговските вериги са с пазарен дял от 35-37% в България при общ размер на пазара на хранителни стоки от около 10,3 млрд. лв. на година.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ