Advert
Advert

Лиляна Павлова: Магистрала Хемус ще минава на 15 километра от Велико Търново

Магистрала „Хемус” ще минава на 15 километра от Велико Търново

Лиляна Павлова: Магистрала Хемус ще минава на 15 километра от Велико Търново
Лиляна Павлова: Магистрала Хемус ще минава на 15 километра от Велико Търново
Bu içerik 733 kez okundu.
Магистрала „Хемус” ще минава на 15 километра от Велико Търново". Това обяви при посещението си в града министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, предаде „Фокус”.

Павлова обясни, че пътен възел в района на село Поликрайще ще свързва магистрала „Хемус” и магистралния пътен участък Велико Търново – Русе. Лиляна Павлова съобщи, че вече е обявена тръжната процедура за първите 60 километра от „Хемус”, от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч. Министърът прогнозира, че ако процедурата няма обжалвания, дейностите по изграждане ще започнат още през лятото на тази година.

Паралелно с това със средства по ОП „Транспорт” е възложено цялостното проектиране и цялостния инвестиционен проект за останалия част от трасето – оставащите два етапа - от разклона Плевен-Ловеч до Велико Търново и от Велико Търново до Шумен, Белокопитово. Павлова подчерта, че след тежки дебати с кмета на Велико Търново Даниел Панов и народните представители, в това число и Цветан Цветанов, и след анализ с екипа на Национална компания „Стратегически пътни проекти”, се е стигнало до мнението трасето да минава максимално близо до Велико Търново.

„Велико Търново е не само областен град, но и град на кръстопът, през който минават два европейски коридори. Трябва да направим всичко необходимо, за да можем да привлечем и туристическият поток и потока на транзитния трафик по най-добрия начин и от друга страна да изведем трафика от града, така че да имаме безопасно движение”, заяви Лиляна Павлова. Тя посочи,ч е с анализирани четири варианта за трасето на автомагистралата. Постигнато е съгласието трасето да минава възможно най-близо до Велико Търново, съобразено от техническа и екологична гледна точка.

То ще минава над Поликрайще, където ще се пресича с магистрален път Русе – Велико Търново. Павлова подчерта, че за проектиране на път Русе – Велико Търново са предвидени средства в Агенция „Пътища” в размер на 4 млн. лева. Според нея, този пътен възел ще спомогне и за разработването на Летище – Горна Оряховица като регионално летище с огромен потенциал.

„Тук има водени разговори за привличане на инвеститор за Летището. Участъкът, който ще свързва магистралата с летището също ще бъде включен за рехабилитация”, заяви Павлова.

Тя посочи, че екипите ще започнат преработването на проектите, за да може те да бъдат и от проектантска, и от инженерна точка, добре подготвени с цел бъдещето възлагане. Тя заяви, че Министерството ще направи всичко възможно до 2016 година да има пълна проектна готовност за изграждането на автомагистрала „Хемус” и на магистрален път Русе – Велико Търново. Тя посочи, че реализирането им изисква огромен финансов ресурс. Правителството ще търси средства по линия на Европейска инвестиционна банка или по плана „Юнкер”. Възможен вариант би било и финансиране чрез публично-частно партньорство. /blitz

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ