Advert
Advert

Кунева: Присъствието на България в Шенген вече е въпрос на сигурност

Местните избори са сред основните теми, които ще обсъждаме днес по време на Националния съвет на „Движение България на гражданите” в Кюстендил. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и

Кунева: Присъствието на България в Шенген вече е въпрос на сигурност
Кунева: Присъствието на България в Шенген вече е въпрос на сигурност
Bu içerik 852 kez okundu.

Местните избори са сред основните теми, които ще обсъждаме днес по време на Националния съвет на „Движение България на гражданите” в Кюстендил. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и председател на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Според Меглена Кунева това обсъждане е част от политиката и от програмата на движението. „Ние искаме да имаме кандидати на Реформаторския блок в повечето места, в областните градове. Имаме надежда, че ще предложим такива кандидатури в София, шестте големи областни града, както и в малките общини.

Това, което искаме да кажем днес, е че Реформаторският блок е силен, че е консолидиран, че ще провеждаме нашата политика. Понеже наближават първите сто дни от управлението на това правителство, бих казала и на това мнозинство смятам, че политики като върховенството на закона са необходими”, каза Меглена Кунева.

Тя подчерта, че с министъра на правосъдието, не само е представена стратегията за съдебната реформа, но и последващите действия свързани с промяната на ключови закони – за съдебната власт и за наказателния кодекс. „Темата за корупцията. Тема, на която ще продължа да обръщам специално внимание, защото това е част от механизма за наблюдение на страната ни по „Правосъдие и вътрешен ред”.

Този механизъм до голяма степен е пропуск и за разпознаването на България като сериозен икономически партньор. Пропуск е и за това общините да процъфтяват”, каза Меглена Кунева. През месец март ще бъде представена стратегия с план за действие по антикорупция. Вече има подписана заповед в този смисъл. Според вицепремиерът, подобна реформаторска политика изисква не само предлагането и настойчивото въвеждане, но и много силна подкрепа от всички коалиционни партньори, а подкрепата на ПП ГЕРБ е ключова.

Меглена Кунева допълни, че е имала среща с кмета на община Кюстендил Петър Паунов, с когото са водени разговори за местни политики. Проведена е и среща с областния управител на Кюстендил Виктор Янев, на която са обсъждани темите за санирането и за антикорупцията.

Методът за прилагане на мерки срещу антикорупцията е класически. Това не е нещо необичайно, което единствено и само в България ще проработи. Ние трябва да следваме добрите практики и да оценим нашите национални особености. Според вицепремиера до момента е имало доста стратегии за борба с корупцията. „Първата крачка, с която вече сме готови и е на бюрото ми – първоначалният проект на такъв тип стратегия, има един много голям елемент, който съдържа отчетност.

Какво до тук е направено и кое е дало резултат. Обикновено в България тази първа крачка се подценява, не правим анализ, не правим оценка”, каза Меглена Кунева. Според нея трябва да се анализира къде са успехите и защо е имало успехи, както и на какво се дължат неуспехите. „Моето желание е да имаме предоставяне на основна отговорност на един орган. Мен по никакъв начин не ме притеснява създаването на още един орган. Това, което ме притеснява, е ние да не размием отговорността. Сега имаме пет или шест органа, в чиято дейност има антикорупция.

От това обаче не става по-добре. Ние трябва да прегледаме функционалните им ангажименти, да не разрешаваме да се припокриват. Да има и един формуляр, който попълваш, който след това да може да се проверява навсякъде”, заяви Меглена Кунева. Подбирането на хората, които ще проверяват също е един много сложен процес. Трябва да се мисли как ще бъдат подбирани и как ще се пази тяхната независимост. Меглена Кунева посочи, че хора, които са с политическо влияние и с политически възможности, трябва да бъдат сериозно проверявани. „Щом си поел тази служба, трябва да имаш търпението и готовността да отчиташ, да доказваш и да бъдеш обект на още повече проверки”, коментира Меглена Кунева.

През цялото време ние трябва да оценяваме какъв е рискът с бежанците.
Вицепремиерът посочи, че в момента има 2 000 незаети места в местата за настаняване на бежанци. „Съвсем не бих препоръчала тези свободни места да бъдат заемани. Според мен, ако се държи на ниско ниво присъствието на хора, търсещи легално убежище, толкова по-добре.

Това би било знак, че в техните страни се установява мир, че се установяват някакви възможности за нормален живот и те нямат нужда да бягат. Не пропускам тук и дипломатическите усилия, които ние трябва да правим, които директно ни носят полза. Това освен, че е хуманитарна трагедия, това е и едно некалкулирано развитие”, заяви Меглена Кунева. Според нея в момента текат подготовки по няколко направления. Първото е свързано с намаляване на натиска от нелегална миграция, строеж на временно съоръжения на границата с Турция.

Сигурността на България е от първостепенна важност и трябва да се гледат истината и опасностите в очите. Другото направление е в две посоки. Едната е проверени и подали молба за убежище. Те биват проверявани и настанявани в съответните центрове. Към тях трябва да се насочи възможността за интеграция.

Да учат български език, да учат занаят, за да им се даде възможност да се установят в страната, ако искат това. „Погледнете какво става в Украйна. Знаете, че там има хора, които са с български корени, но нямат българско гражданство. Ако там нещата станат зле, те също ще искат убежище по тази формула”, каза Меглена Кунева.

Другата посока са хората, които не искат убежище и са потенциално опасни. Тези хора са в други, затворени центрове, които са изцяло към МВР. За тях не може да се говори за интеграция. Там трябва да бъдат насочени всички усилия за обмен със страните-членки, за да може да се разбере кой е опитал да проникне на българска територия, без да иска легално да остане тук. „Аз отново ще споделя, че за мен присъствието на България в Шенген, вече е въпрос на сигурност.

Смятам, че в момента, заети всеки с националните си проблеми, европейските лидери не си дават сметка, че коренно, рязко и веднага трябва да си променят позицията по отношение на влизането на България в Шенген, защото за нас това е сигурност, а за тях това е сигурност на европейска територия”, каза Меглена Кунева.

Вицепремиерът посочи, че има решение на Европейската комисия, че България е технически подготвена. Има и решение на Европейския парламент, но остават само държавите-членки. „Това, заради което България е извън Шенген, дотук беше за това, че нямаме положителни доклади за „Правосъдие и вътрешен ред”. Разбирам желанието им да окажат позитивен, приятелски натиск, за да си свършим по-бързо работата, но трябва да си изберат друго средство, друг стимул. Шенген в момента не е удачно”, допълни Меглена Кунева. Тя посочи, че понякога бавното решаване на въпроса води до неговото изпускане.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ