Advert
Advert

Пресконференция след заседание на ЦС на ДПС

Провокатори на напрежение са партиите, които отхвърлиха толкова естествен, хуманен акт на ДПС. Това каза след заседание на Централния съвет на ДПС лидерът на партията Лютви Местан във връзка с предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация, с които се цели по административен път да бъдат възстановени рождените имена на починали граждани, чиито имена са били сменени по време на „Възродителния процес”.

Пресконференция след заседание на ЦС на ДПС
Пресконференция след заседание на ЦС на ДПС
Bu içerik 1053 kez okundu.

Провокатори на напрежение са партиите, които отхвърлиха толкова естествен, хуманен акт на ДПС. Това каза след заседание на Централния съвет на ДПС лидерът на партията Лютви Местан във връзка с предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация, с които се цели по административен път да бъдат възстановени рождените имена на починали граждани, чиито имена са били сменени по време на „Възродителния процес”.

Напрежението не се генерира от решаването на проблема, а от неговото нерешаване, подчерта Местан и допълни, че сигурност се постига чрез равноправие, чрез премахване на дискриминационни разпоредби. По думите му темите, които ДПС поставя в 43-ото Народно събрание, са актуални в контекста на терористичните актове в Париж и бежанската вълна.

Лютви Местан отбеляза, че структурите на партията били „взривени” от това, че в парламента на европейска България се е образувало толкова голямо антихуманно парламентарно мнозинство. Според него една от причините за това отношение към предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация е, да се обслужи интересът на крайните националисти в управлението. Участието на националистите в управлението ще се плаща с отстъпи от демокрацията, каза Местан. Според него ръководството на Реформаторския блок /РБ/ е предало избирателите си, защото от демократично то се трансформирало в ксенофобско. Избирателите на РБ са истински приятели на свободата и демокрацията, каквито са и избирателите и на ДПС, уточни Местан. Той изрази увереност, че редица парламентарни партии ще преосмислят позицията си по предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация.

Попитан дали е възможно ДПС да изпадне в изолация лидерът на партията заяви, че това не е възможно, имало само опити да се внуши, че е в изолация. Ако българските избиратели са отредили на ДПС доверие, ръст от близо 25 процента, това означава, че тази партия не е в изолация, допълни той.

Хора, които излизат от тресавището не могат да бъдат морални съдници на ДПС, коментира Лютви Местан. Той визира представителите на Реформаторския блок и припомни, че през 1997 г. сините са имали безпрецедентно самостоятелно мнозинство от 137 народни представители, но след 8 години са стигнали до двайсетина депутати, а след още 4 години са изчезнали от парламента. „Къде потъна високото доверие? В тресавището /по оценка на огромното мнозинство български граждани/ на крадливата приватизация”, коментира Местан.  

Централният съвет на ДПС определи график и краен срок за провеждане на отчетно изборните събрания на местните съвети на партията. Този процес трябва да завърши до 31 март, след което ще се проведат общинските и областните конференции. Това е част от подготовката на следващата редовна Национална конференция на ДПС, която ще е през първите месеци на 2016 г., уточни Местан. Той отбеляза, че стратегията на ДПС за местните избори тепърва се разработва. Имаме ресурс да спечелим не малко кметове на общини, каза още лидерът на партията.

Лютви Местан обяви, че следващата седмица ще депозира жалбата в Съда в Страсбург във връзка със санкциите за ползване на майчин език в рамките на предизборната кампания. Паралелно с това евродепутатите от ДПС ще отправят писмен въпрос до зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

 

(БТА, 06.02.2015г.)

Очаквайте видео от пресконференцията.

Dps.Bg

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ