Advert
Advert

Комисари при Бойко заради "Южен поток"

/Поглед.инфо/ Шефчович събира енергийни министри в София за проекта

Комисари при Бойко заради
Комисари при Бойко заради
Bu içerik 328 kez okundu.

Дясната ръка на шефа на ЕК Жан Клод Юнкер - вицепрезидентът, отговарящ за енергетика Марош Шефчович, ще дойде на крака при премиера Бойко Борисов в понеделник заради "Южен поток", научи "Стандарт" от високопоставени източници в Брюксел.

Вицепрезидентът на ЕК Шефчович с ресор енергиен съюз и Мигел Канете, еврокомисар по климат и енергетика, пристигат у нас по покана на Борисов. Очаква се по време на срещата на най-високо ниво, която ще се проведе в резиденция "Бояна", премиерът отново да постави въпроса за газовите доставки за страната ни и страните от ЕС. Диверсификацията е сред основните приоритети, които бяха заложени в управленската програма на кабинета "Борисов".

Срещата в Бояна по въпросите на енергетиката за Балканите и ЕС бе анонсирана в средата на миналия месец от министър-председателя. Тогава Борисов обсъди в Брюксел с представителите на ЕК ситуацията в България и в ЕС след сигналите на Москва относно "Южен поток" и пренасочването на тръбата към Турция. По предварителна информация целта на срещата на най-високо равнище в София - изграждането на газов хъб у нас. Идеята за газов разпределителен център у нас бе лансирана от премиера Борисов, а по време на совалката му в Брюксел преди няколко седмици получи принципна подкрепа и от ключовите еврокомисари.

За енергийната среща в София пристигат още ресорните министри от Румъния, Хърватска, Словакия и Унгария.
По настояване на българското правителство изграждането на газов хъб в България може да се случи чрез финансиране от ЕС за стратегически проект. Изискванията за това са подходяща инфраструктура, прозрачност и ликвидност, недискриминационен достъп до доставчици и клиенти.

Запознати припомниха, че на 1 декември руският президент Владимир Путин заяви в Анкара след среща с турския си колега Реджеп Ердоган, че Русия ще се откаже от газопровода "Южен поток". А Кремъл може да си сътрудничи с Турция за строителството на газова връзка за Южна Европа.

Съдбата на проекта бе обсъдена в телефонен разговор на енергийния министър Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак.

Вицепрезидентът на ЕК Шефчович имаше совалка в Москва заради ситуацията с "Южен поток". Преди 2 дни в Брюксел комисарят по енергийния съюз изрази съмнения за реализирането на "Турски поток". Шефчович подчерта, че точно "в София ще се дебатират промените на енергийния ландшафт".

Премиерът в Брюксел за терора

На заседание в Брюксел се очаква да замине следващата седмица премиерът Бойко Борисов. По време на срещата лидерите от ЕС се очаква да обсъдят борбата на ЕС срещу тероризма след нападенията в Париж. Държавите членки трябва да полагат по-големи съвместни усилия и да си сътрудничат още по-активно в борбата срещу общата заплаха. Ще бъдат обсъдени и начини за укрепване на координацията на икономическите политики и безпроблемното функциониране на икономическия и паричен съюз. Накрая очаква се лидерите да разгледат последните събития в Украйна.

Източник: Стандарт

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ