Advert
seks izle
Advert

ПРОФОН: Не сме се отказали от парите ни в КТБ, ще се борим да ни бъдат възстановени

Във връзка със зачестилия медиен и обществен интерес към дейността и управлението на ПРОФОН и най-вече поради тиражираните в публичното пространство неверни твърдения,

ПРОФОН: Не сме се отказали от парите ни в КТБ, ще се борим да ни бъдат възстановени
ПРОФОН: Не сме се отказали от парите ни в КТБ, ще се борим да ни бъдат възстановени
Bu içerik 1376 kez okundu.

Във връзка със зачестилия медиен и обществен интерес към дейността и управлението на ПРОФОН и най-вече поради тиражираните в публичното пространство неверни твърдения, Управителният съвет на ПРОФОН счита за уместно да внесе яснота по следните въпроси:

УС счита за категорично неприемливо отправянето на груби лични нападки и разпространението на спекулативни слухове по отношение на едно от най-авторитетните сдружения за колективно управление на права, което през последните години се утвърди като сериозен партньор в световната международна мрежа за колективно управление и заслужено получи статут на водещо сдружение в регистъра на Министерство на културата по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Медийните атаки срещу председателя и отделни членове на сдружението, както и въвеждането в умишлена заблуда на голяма част от музикалната общност в България относно целите, задачите и принципите, които движат дейността на ПРОФОН, водят само до едно – загуба на доверие, занижена жизнеспособност, демотивация сред съмишлениците на дружеството и неговата администрация и отстъпване от трудно постигнати позиции. Накратко казано, това означава влошена комуникация с ключови сектори, използващи музика, поощряване на некоректно поведение по отношение на ПРОФОН, все по-малко събрани, разпределени и изплатени пари към българските и чуждестранни правоносители. Ето защо, УС категорично застава зад своя председател, в защита на репутацията и интегритета на сдружението, изградени с дългогодишни усилия и с подкрепата на авторитетни национални и международни организации.

УС на ПРОФОН винаги е бил за диалога и за активна обратна връзка със своите членове, както и с цялата музикантска общност в България! Не е имало случай искане за среща, поставен въпрос, поискано становище да не са били своевременно удовлетворени. Категорични сме, обаче, че дискусията трябва да се води с аргументи и в рамките на демократичната процедура, както и при взаимно уважение на страните и в рамките на добрия тон. Ние сме готови да разговаряме с всеки, който има резонно питане и предложение за оптимизиране дейността на дружеството, в рамките на върховния орган – ОС на ПРОФОН, както и при всеки друг удобен случай по време на заседания на УС или др. цивилизовани формати на комуникация. В този смисъл се обръщаме към всички наши членове и особено към тези, които през годините усетиха по своите нарастнали доходи по-ефективната работа на дружеството и които ценят това, което правим за музикалната общност в България.

Колеги, не бъдете пасивни наблюдатели, когато стабилитета и името на Вашето дружество са целенасочено дискредитирани! Вземете отношение, подайте ни ръка, участвайте активно в ОС на дружеството, дайте възможност да се съсредоточим върху основната си дейност: да навлизаме в нови пазари на ползване на музиката, да лицензираме активно продуцентски и изпълнителски права, да събираме и разпределяме все повече средства!

Не можем да отминем с мълчание и най-злостните нападки в публичното пространство, свързани със съдбата на депозитите на ПРОФОН в КТБ. Проблемът с КТБ не е проблем само на УС на ПРОФОН – това е проблем на цялата държава, който рефлектира върху редица сектори на българската икономика и бизнес. ПРОФОН и неговите членове също очакват възможно най-отговорно разрешаване на казуса с КТБ от компетентните институции в държавата.

Парите на ПРОФОН, блокирани в КТБ, са непотърсени и неизплатени възнаграждения към стотици чуждестранни и български продуценти и изпълнители, поради естеството на процеса по колективно управление на права и необходимостта да съхраняваме разпределените средства за изплащане към правоносителите в рамките на 5 годишен давностен период след всяко приключило разпределние. Ние не сме се отказали от тези пари и ще се борим те да ни бъдат възстановени, защото така повелява справедливостта. В този смисъл проблемът на ПРОФОН не е проблем на едно юридическо лице, а проблем на хиляди музиканти и продуценти от страната и чужбина, които се оказаха ограбени, преди всичко поради бездействието на държавата и липсата на достатъчен институционален контрол върху банковата сфера.

За пореден път подчертаваме, че всички решения в ПРОФОН се взимат съгласно Устава, Правилника за разпределение и в рамките на ОС на дружеството, когато законът изисква да се произнесе най-високият управителен орган. Във връзка с казуса КТБ на 3 декември 2014 г. членовете на ПРОФОН проведоха Извънредно общо събрание, на което беше представен доклад на УС и изпълнителния директор на дружеството, както и правен и фактически анализ на ситуацията с КТБ АД от независими консултанти. Преди тази дата всички заинтересовани членове на ПРОФОН бяха поканени да се запознаят лично с документите и цялата налична информация по този случай. На същото общо събрание Управителният съвет на дружеството получи ясно заявена и категорична подкрепа от членовете на ПРОФОН за действията, предприети по време и след кризата с КТБ. Изразена бе и категоричната позиция на ОС, че в този труден момент дружеството се нуждае от сигурност и стабилност, както и от съхраняване авторитета и дееспособността на Управителния съвет.

Отново заявяваме, че ПРОФОН работи по високи стандарти на вътрешен и независим външен контрол и отчетност, като стриктно спазва специализираните данъчни и счетоводни закони и подзаконови нормативни уредби. Умишлено създаваното впечатление, че ръководството на дружеството или неговата администрация могат самоволно и в разрез със законите, основните ръководни документи на дружеството и решенията на управителните органи по Устав, да се разпореждат и да пренасочват събраните средства в една или друга посока граничи с клевета.

В духа на актуалната стилистика и ние задаваме въпроса #КОЙ? Кой има интерес от дестабилизацията на ПРОФОН и загубата на пазарни позиции? Кой ожесточено се стреми към властови постове в ръководството на дружеството с измамното усещане, че те ще му помогнат да реши свои творчески или финансови проблеми? Само времето ще даде отговор на този въпрос...

В името на подобрената комуникация с нашите членове и приятели, а и с тези, които ни критикуват, за пореден път заявяваме готовност за срещи и разговори, като обявяваме ден на „Отворени врати на ПРОФОН за правоносители“ - всеки втори петък от месеца от 12 до 16 ч.

УС на ПРОФОН

София, 5 февруари 2015 г.

ПРОФОН e творческо сдружение с нестопанска цел, което представлява и защитава права, сродни на авторското право – тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. Организацията управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява 90 % от българския и световен музикален репертоар, включително и звукозаписите на трите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group), наред с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български и 100 000 чуждестранни изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи. ПРОФОН е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ