Advert
Advert

Не сме бананова република! Как така отвън ще ни диктуват кой да е шеф на ВКС

/Поглед.инфо/ „Цялата истерия около избора на председател на ВКС е плод на частни и външни интереси, които искат да овладеят позиции в съдебната власт“.

Не сме бананова република! Как така отвън ще ни диктуват кой да е шеф на ВКС
Не сме бананова република! Как така отвън ще ни диктуват кой да е шеф на ВКС
Bu içerik 676 kez okundu.

Това заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика в предаването „Още от деня“ на телевизия NEWS 7. „Висшият съдебен съвет устоя на безпрецедентно груб корпоративно-политически натиск от олигарха Иво Прокопиев, неговите корпоративни медии и сайтове, марионетни НПО и политици. Да не говорим, че тези НПО-та действат като представители на чужди интереси, с изключение на организацията на Мишо Екимджиев, който е вън от тези обвързаности. Те са получили повече от 2 милиона лева от „Америка за България“ – тоест от чужда държава уж за подкрепа на съдебната реформа, а те лобират за конкретни кандидати и сега, и преди за ВСС и за главен прокурор.

„Не ми говорете за френския посланик! Това е пълно безобразие. Ако в България им сто или десет „гнили ябълки“ в съдебната власт, пропорционално на населението има подобен брой „гнили ябълки“ във френското правосъдие. Да ходи да си го оправя него френския посланик. Казвам това като български юрист и не приемам чужди дипломати да се държат тук като генерал-губернатори, защото нито имат това ниво, нито пък са хората, които ще дават акъл на България. Още повече, че Франция в никакъв случай не е образец на добрата съдебна система и демокрацията – една държава, която само преди няколко десетилетия изби 1 милион души в Алжир. Казал бил френския посланик! Ние да не сме бананова република. Хайде да се държим достойно като политици, като академична общност, като магистратска общност, неправителствени организации и експерти – ние не сме бананова република. Стига отвън са ни диктували кой да бъде избиран и тука като луди калинки тичат 5-6 марионетни групички, които оревават орталъка, а в момента, в който им дръпнат шалтера, спират и започват да пеят друга песен. Стига вече! Хайде да се държим достойно като българи и европейци, които искат суверенно да вземат ключовите решения. Съобразяваме се с партньорите, приемаме всичко най-добро. Но в крайна сметка решенията трябва да са наши. Не трябва да се вземат нито във Вашингтон, нито в Брюксел, нито в Москва – а тук, в София, включително и за съдебната власт!“

Цеков обясни, че от конституционна гледна точка президентът има право на преценка дали да издаде указ за назначаване на Лозан Панов за председател на ВКС. „Това е негово дискреционно право. Ако върне кандидатурата, тогава ВСС би могъл да я гласува повторно и това президентът вече ще действа в обвързана компетентност и ще е длъжен да издаде указ за назначаване. „Добре е да има публични консултации, винаги съм подкрепял това. Но зависи дали тези консултации ще се с широк кръг или ще се капсулират само удобните експерти и НПО, които посочих“, изтъкна Борислав Цеков.

Според него изборът на Лозан Панов е напълно легитимен и прозрачен, а аргументите, с които групата свързани НПО-та и медии около олигарха Прокопиев се опитват да го оспорват, са несъстоятелни. „Изборът, казва тази групировка, бил „предрешен“. Ами естествено, че когато има фаворит, за когото се знае, че има по-голяма подкрепа, изборът е очакван. Това, че има фаворит, не означава, че изборът е бил нечестен. Никой не е изтъкнал някакви сериозни аргументи срещу професионалната репутация и подготовка на г-н Панов, както и на другата кандидатка“, подчерна Цеков.

Той изтъкна, че докладът на Европейската комисия е обективен и справедлив. „От него звуче даже отегчение, че България не е способна да постига съгласие между различните партии и среди в обществото за хода на съдебната реформа. Докладът не е нито похвала за кабинета на четворната коалиция, нито комплимент за опозицията“.

 

Източник: Поглед.инфо

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ