Advert
seks izle
Advert

Не сме бананова република! Как така отвън ще ни диктуват кой да е шеф на ВКС

/Поглед.инфо/ „Цялата истерия около избора на председател на ВКС е плод на частни и външни интереси, които искат да овладеят позиции в съдебната власт“.

Не сме бананова република! Как така отвън ще ни диктуват кой да е шеф на ВКС
Не сме бананова република! Как така отвън ще ни диктуват кой да е шеф на ВКС
Bu içerik 772 kez okundu.

Това заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика в предаването „Още от деня“ на телевизия NEWS 7. „Висшият съдебен съвет устоя на безпрецедентно груб корпоративно-политически натиск от олигарха Иво Прокопиев, неговите корпоративни медии и сайтове, марионетни НПО и политици. Да не говорим, че тези НПО-та действат като представители на чужди интереси, с изключение на организацията на Мишо Екимджиев, който е вън от тези обвързаности. Те са получили повече от 2 милиона лева от „Америка за България“ – тоест от чужда държава уж за подкрепа на съдебната реформа, а те лобират за конкретни кандидати и сега, и преди за ВСС и за главен прокурор.

„Не ми говорете за френския посланик! Това е пълно безобразие. Ако в България им сто или десет „гнили ябълки“ в съдебната власт, пропорционално на населението има подобен брой „гнили ябълки“ във френското правосъдие. Да ходи да си го оправя него френския посланик. Казвам това като български юрист и не приемам чужди дипломати да се държат тук като генерал-губернатори, защото нито имат това ниво, нито пък са хората, които ще дават акъл на България. Още повече, че Франция в никакъв случай не е образец на добрата съдебна система и демокрацията – една държава, която само преди няколко десетилетия изби 1 милион души в Алжир. Казал бил френския посланик! Ние да не сме бананова република. Хайде да се държим достойно като политици, като академична общност, като магистратска общност, неправителствени организации и експерти – ние не сме бананова република. Стига отвън са ни диктували кой да бъде избиран и тука като луди калинки тичат 5-6 марионетни групички, които оревават орталъка, а в момента, в който им дръпнат шалтера, спират и започват да пеят друга песен. Стига вече! Хайде да се държим достойно като българи и европейци, които искат суверенно да вземат ключовите решения. Съобразяваме се с партньорите, приемаме всичко най-добро. Но в крайна сметка решенията трябва да са наши. Не трябва да се вземат нито във Вашингтон, нито в Брюксел, нито в Москва – а тук, в София, включително и за съдебната власт!“

Цеков обясни, че от конституционна гледна точка президентът има право на преценка дали да издаде указ за назначаване на Лозан Панов за председател на ВКС. „Това е негово дискреционно право. Ако върне кандидатурата, тогава ВСС би могъл да я гласува повторно и това президентът вече ще действа в обвързана компетентност и ще е длъжен да издаде указ за назначаване. „Добре е да има публични консултации, винаги съм подкрепял това. Но зависи дали тези консултации ще се с широк кръг или ще се капсулират само удобните експерти и НПО, които посочих“, изтъкна Борислав Цеков.

Според него изборът на Лозан Панов е напълно легитимен и прозрачен, а аргументите, с които групата свързани НПО-та и медии около олигарха Прокопиев се опитват да го оспорват, са несъстоятелни. „Изборът, казва тази групировка, бил „предрешен“. Ами естествено, че когато има фаворит, за когото се знае, че има по-голяма подкрепа, изборът е очакван. Това, че има фаворит, не означава, че изборът е бил нечестен. Никой не е изтъкнал някакви сериозни аргументи срещу професионалната репутация и подготовка на г-н Панов, както и на другата кандидатка“, подчерна Цеков.

Той изтъкна, че докладът на Европейската комисия е обективен и справедлив. „От него звуче даже отегчение, че България не е способна да постига съгласие между различните партии и среди в обществото за хода на съдебната реформа. Докладът не е нито похвала за кабинета на четворната коалиция, нито комплимент за опозицията“.

 

Източник: Поглед.инфо

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ