Advert
seks izle
Advert

Проф. Кръстьо Петков: Дефлационната спирала и опасностите пред България

/Поглед.инфо/ Ако трябва да подредим по дълбочина опасностите, които крие дефлацията пред българската икономика, бих поставил на първо място свиващото се от много месеци потребление.

Проф. Кръстьо Петков: Дефлационната спирала и опасностите пред България
Проф. Кръстьо Петков: Дефлационната спирала и опасностите пред България
Bu içerik 779 kez okundu.

Поради ниските доходи и очакванията на икономическите агенти, домакинствата и представителите на бизнеса нещата се влошават. Доколкото могат хората трупат резерви и не бързат да харчат парите си. Това дава сигнал за нарастващ риск към бизнеса, което е и второто негативно отражение. Бизнесът свива инвестициите, банките и без това са свили до максимум кредитирането и в крайна сметка, какво ще захранва икономиката? Тя няма как да бъде захранена.

На следващо място категорично бих поставил проблема с безработицата. Тя и сега е доста висока, а ако прибавим трайно безработните и обезкуражените, отива към 500 000 души. Българската национална икономика не може да си позволи повече безработни. Все по-малко работещи издържат безработни, в това число - внасят за пенсиониране и т.н.

Извън това има още един много неприятен риск, който подценяваме. Дефлацията, като възможно най-лошия вариант за деформиране на една национална икономика, има това свойство, че веднъж като се влезе в нейния капан, излизане от там може да се получи много трудно. Тук възниква въпросът защо трябваше да чакаме 17 месеца, за да достигнем до извода, че сме втората в Европа държава с най-висока дефлация.

Като говорим за отчитане на рисковете от дефлация, най-напред сметката трябва да си направят управляващите, защото мерки за противодействие на дефлацията могат да дойдат от правителството и парламента. Социалните партньори могат да предлагат мерки, но решението идва от там. От тази гледна точка моментално трябва да се прекрои програмата за управление на това правителство. В частта за икономиката в нея трябва да влезе пакет с антидефлационни мерки и пакет за растеж, каквито сега - няма. Това показва, че подценяването и игнорирането на проблема с дефлацията продължава, а може би, продължава и с незнанието и неграмотността. Учуден съм от това, че неслучайни, дипломирани икономисти казват: "Това не е проблем. Ние ще преодолеем дефлацията по инерция, от само себе си". Няма такъв пример в историята. Ако се върнем назад и погледнем дефлационните кризи от 1929 г. или от края на миналия век, ще видим, че минава време и равновесието се възстановява, започва растеж. Но, това значи, че минават 10-15 години. Трябва ли да чакаме толкова, нали живеем в модерен свят…

Тепърва се правят анализи защо България е на второ място по дефлация в европейски мащаб, но мисля, че всичко започна в онзи момент, в навечерието на кризата, когато дълговете на фирмите и хората изведнъж нараснаха. Когато имаше леснодостъпен кредит и след това, когато изведнъж затвориха достъпа до кредитирането. В резултат на този подход се създаде почва за развитие на дефлацията. Вторият причинител е фактът, че бяхме най-дисциплинирани, в първата петорка на държавите, които след 2008 г. поддържаха нисък бюджетен дефицит, чрез ограничението на разходи. Сега се оказва, че политиката на сурови бюджетни ограничения е директен причинител на инфлацията, от която страда България. Щом сме били между отличниците, значи дефлацията трябва да ни порази най-напред и така се получи.

В сегашния бюджет са заложени буфери, които могат да смекчат дефлацията, само че, не знам дали не трябва да се направят някои промени. Например, защо трябва 1 милиард лева да харчим за панелите, когато може поне половината от тях да отидат в онези отрасли, които създават добавена стойност и повишават конкурентоспособността. Друг пример е, че от външния дълг, който се взима тази година, остава един сериозен резерв под контрола на премиера и на министъра на финансите. Нека този резерв да се пренасочи на пазарна основа към средния и малкия бизнес, с приоритет към изоставащите региони. За това не е нужно да чакаме отнякъде още пари, тях ги има предвидени в бюджета. Правителството трябва да осъзнае важността, сериозността и дълбочината на опасността, която крие дефлационната спирала.

--------------

Проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България.

Източник: БГНЕС

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ