Advert
Advert

Почина президентът д-р Желю Желев

/Поглед.инфо/ Днес, на 79-годишна възраст внезапно почина първият демократично избран президент на Републиката д-р Желю Желев (държавен глава 1990-1997 г.).

Почина президентът д-р Желю Желев
Почина президентът д-р Желю Желев
Bu içerik 735 kez okundu.

От прессекретариата на държавния глава официално потвърдиха тъжната вест. От там казаха за БГНЕС, че са потресени от загубата.

Философ и виден дисидент, общественик и държавник. Д-р Желю Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство и е сред основателите на Съюза на демократичните сили (декември 1989 г.). Председател е на Парламентарната група на СДС във Великото Народно събрание (юни 1990 г.). На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за Президент на Република България, а на 19 януари 1992 г., съгласно новата Конституция на страната, е избран за държавен глава пряко от народа.

От 1993 г. е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 г. е почетен председател на партия "Либерално-демократична алтернатива". Президент е на Фондация "Д-р Желю Желев", член, основател и Президент на Балканския политически Клуб.

Носител е на най-високото държавно отличие орден "Стара планина" I степен, както и на множество академични и държавни награди.

Само преди три дни д-р Желю Желев участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

Поклон пред светлата му памет!

Източник: БГНЕС

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ