Швейцарци щурмуват германските магазини

Поскъпването на франка доведе до прилив на купувачи

Швейцарци щурмуват германските магазини
Швейцарци щурмуват германските магазини
Bu içerik 1813 kez okundu.

Рязкото поскъпване на швейцарския франк кара швейцарците да щурмуват германските магазини, за да се запасят със стоки от първа необходимост, твърди агенция ДПА. Супермаркетите в германските градове край швейцарската граница преживяват "втора Коледа" заради купувачите, които се опитват да се справят с неочаквания скок на стойността на франка спрямо еврото миналата седмица. Има предупреждения обаче, че може да настъпи икономически "махмурлук" след партито, коментира ДПА.


Германия отдавна е под натиск да увеличи потреблението като начин за подкрепа на еврото. Призивът изглежда се конкретизира в Южна Германия, близо до швейцарската граница. Ако не го направя, бих била идиотка, заявява швейцарка, докато тя и съпругът й пълнят пазарската количка. Сметката на касата излиза около 150 евро (174 долара). В Швейцария същото пазаруване би струвало 300 франка (349 долара). Двойката от Базел е минала границата при Вайл ам Рейн, град, който е близо до мястото, където се срещат Швейцария, Германия и Франция. Швейцарците по границата от години пазаруват в Германия, решението на швейцарската централна банка миналата седмица да спре да поддържа нисък курса на франка направи пътуването до Германия още по-изгодно. Хиляди швейцарци сега минават границата всеки ден.


Швейцарската централна банка обяви в четвъртък, че се отказва от фиксирания курс на франка към еврото, който е в сила от 2011 година. Франкът скочи от около 83 евроцента до малко над евро, което направи стоките в еврозоната доста по-евтини.


Заради курса на швейцарския франк поскъпват и луксозните часовници. Производителите в Швейцария ще преизчислят цените след решението на централната банка да освободи курса на местната валута. "Пари" беше основната тема за разговори на 25-ия международен часовникарски панаир в Женева. Поскъпването на часовниците ще окаже влияние и върху стойността на продуктите, произвеждани в алпийската държава.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ДПС почете паметта на Нури Адалъ
ДПС почете паметта на Нури Адалъ
Orhan İsmailov (HŞHP):Yerel seçimlere tek başına katılıyoruz
Orhan İsmailov (HŞHP):Yerel seçimlere tek başına katılıyoruz