Advert
Advert

САЩ ще помагат на София в 4 области, обеща Джон Кери

България заслужава енергийна независимостВашингтон ще съдейства за по-добрицени на газа и по-ефективен съд

САЩ ще помагат на София в 4 области, обеща Джон Кери
САЩ ще помагат на София в 4 области, обеща Джон Кери
Bu içerik 685 kez okundu.
България заслужава енергийна независимост
Вашингтон ще съдейства за по-добри
цени на газа и по-ефективен съд
"Много е важно суверенитетът на България да бъде уважаван. България заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени, като се има предвид, че "Южен поток" няма да се осъществи. Вярвам, че Русия ще се отдалечи от идеите за отмъщение. Дали тя ще се занимава с това, няма как да знаем. Смятам, че Русия може да вземе различни решения от тези в момента." Това заяви вчера Джон Кери след срещата си с премиера Бойко Борисов. Държавният секретар на САЩ бе на първата си визита у нас, откакто заема поста. С него беше и заместникът му по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд.


На въпрос дали Вашингтон ще поеме финансови гаранции, за да реализира България други проекти, Кери заяви, че е разговарял с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря Марош Шефчович за насърчаване на интерконектора на България с Гърция, който е важен както за страната ни, така и за САЩ.

"Има потенциал да се работи по-задълбочено и затова ще създадем работна група, за да се видят възможностите и да се определят енергийните приоритети на България", каза Кери.

"Искам да подчертая, че е важно да се постигне диверсификация. САЩ се ангажират да подкрепят България в този процес. Тук съм, за да кажа на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана със сигурността, просперитета, здравето и силата на демократичните институции. Важно е да сме добри партньори, когато България е изправена пред толкова трудни решения", заяви Кери.

Гостът уточни, че като партньори в НАТО България и САЩ са рамо до рамо вече почти десетилетие. На разговора му с Борисов, който продължи повече от час, били обсъдени и задълбочаване на съвместните военни учения и подкрепа за армията с по-модерна техника.

"България трябва да засили усилия за върховенството на закона и да пресече процесите на корупция. Нито една страна не е предпазена от корупция. В България не става дума само за укрепване на демокрацията, но и за създаване на нужния климат за инвестиции и да може да предпазим страната от тези, които експлоатират ситуацията и искат да отнемат правото ви да можете свободно да избирате като суверенна държава. Затова САЩ напълно подкрепят плановете ви за реформи в съдебната система", каза Кери. Гостът потвърди, че Америка е ангажирана за постигане на силна и суверенна България.


"С премиера Борисов обсъдихме специфични мерки, които ще бъдат предприети, за да можем да продължим в тази посока заедно, за да можем да реализираме потенциала на България като силна, модерна и просперираща демокрация", смята Кери.

Борисов и Кери се разбраха за създаването на 4 работни групи за сътрудничество. Те ще са за сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между двата народа.


Кери заяви, че Америка ще помогне на България да направи план за енергийно развитие и бъдеще. Затова в София ще бъде изпратен американски енергиен експерт.


"Енергийната диверсификация не е насочена срещу трети страни. Знаем, че българите са притеснени какво ще стане след спирането на "Южен поток", затова сме готови да помогнем България да защити бъдещето си", посочи Кери.

Той заяви, че има много възможности за инвестиране у нас. "За да има инвестиции, е важно да има прозрачност. Колкото по-бързо се въведат реформите, толкова по-бързо ще се създадат възможности за тези инвестиции", каза Кери.

Газовият хъб се мести
на границата с Турция
Позицията ни за шистовия газ остава непроменена,
заяви Борисов. Поискал помощ интерконекторът
с Гърция да се прави с пари от ЕС
Газовият хъб, който досега се планираше да е край Варна, ще се измести на българо-турската граница. Това стана ясно вчера от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му с държавния секретар на САЩ Джон Кери.


"Запознах партньорите с нашата идея за газовия хъб на българо-турската граница, ако действително проектът между Русия и Турция се осъществи", каза Борисов.

Той поискал помощ от САЩ интерконекторът с Гърция да бъде изграден с европейски средства и Кери поел ангажимент за съдействие пред ЕК.

От изказването на Борисов стана ясно, че позицията на България за шистовия газ остава непроменена.

"Многократно сме заявявали, че има мораториум за проучването на шистов газ, докато се намери технология, която 100% да гарантира чистотата. Находищата, за които се говори, са в най-плодородната част на страната", каза премиерът.


По повод проекта изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", за който има подписано акционерно споразумение между американската компания "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй", Борисов посочи, че има работна група. "Много ясно съм поискал помощ от "Уестингхаус" да бъде инвеститор в този проект. Работната група ще продължи, като в нея ще се включи и тяхната Ексим банк. Това е банката на техния департамент. За да се намери финансово-икономическа схема, която да бъде такава, че да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция, която би била за сметка на дълга", каза Борисов.

По повод втория мандат на кабинета "Борисов" Кери сподели, че е впечатлен от програмата и плановете на премиера. Държавният секретар на САЩ видял у нас екип, който е решен да постигне напредък.

По-късно той и външният министър Даниел Митов препотвърдили силното стратегическо партньорство между двете страни, съобщиха от МВнР. Обсъдили са регионалните и глобалните предизвикателства, сътрудничеството в областта на отбраната, енергетиката, диверсификацията и върховенството на закона. Двамата се споразумели да установят Американско-български стратегически диалог. За целта ще се провеждат редовни срещи във Вашингтон и София за обсъждане и задълбочаване на напредъка по редица двустранни, регионални и глобални въпроси от споделен интерес за България и САЩ. (24 часа)

Президентът: Да
станем център по
киберсигурност
С развитието на сектора на високите технологии България може да се специализира в областта на киберсигурността в НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на срещата си с Джон Кери. Плевнелиев излезе на входа на президентството, за да го посрещне лично, както се полага на държавни глави.


Двамата се обединили, че България и САЩ имат стратегическо партньорство. Акцент в двустранните отношения ще бъдат икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенството на закона и сигурността. Анализирали рисковете и заплахите от геополитическата нестабилност в региона и набелязали мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма.


Кери е потвърдил заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО с оглед на ситуацията в Източна Украйна. Той оценил високо приноса ни в мироопазващите операции в Афганистан и Ирак и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в Черно море.

Визите остават, пет
пъти повече откази от
нужното, за да паднат
САЩ подкрепят безвизовия режим за българи и двете страни ще продължат да работят по този въпрос. Това заяви след среща с премиера Бойко Борисов държавният секретар на САЩ Джон Кери.


Отпадането на визите можело да укрепи връзките между двете страни и ще стимулира икономическия обмен. "Ще продължим да работим, за да постигнем по-добри възможности за пътуване между двете страни", каза Кери.

Той обаче уточни, че програмата за безвизово пътуване е сложна и има много строги критерии, които трябва да се изпълнят. "Не може просто така да добавим една страна в нея", каза Кери.

Той напомни, че едно от изискванията за отпадане на визите е отказите на американската администрация да са под 3%. А през 2014 г. отказаните молби за визи на български граждани са възлизали на 15,2%.

Ще се увеличи обаче броят на българските младежи, които могат да участват в обменната обучителна програма "Кенеди Лугар", обеща още държавнитя секретар на САЩ. (24 часа)Оттук отиде в Париж
да покаже "обичта
на американците"
Светът е решен да се бори с
организации като "Ислямска
държава" и "Боко Харам"
"Отивам в Париж, за да покажа обичта на американците към хората на Франция." Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на визитата си у нас.


На въпрос на американски журналист дали отива в Париж заради критиките, че нито един висш политик на САЩ не е участвал в марша на свободата след атентата в редакцията на "Шарли Ебдо", Кери уточни, че с посещението си иска да покаже, че "сме добри приятели и отношенията ни са много близки".


Кери не изключи възможността във френската столица отново да има среща с иранския външен министър Мохамад Зариф. Обясни, че в сряда вече е разговарял с него за американските граждани, държани като заложници на различни места в Иран. "Много се притесняваме за всеки от тях и сме ангажирани да постигнем освобождаването им. САЩ никога няма да спрат усилията си, за да помогнат на тези заложници", заяви Кери.

За кланетата в Нигерия, чиито жертви по данни на "Амнести Интернешънъл" са над 2000 души, държавният секретар посочи групировката "Боко Харам" като изключително сериозна заплаха. "Те са едни от най-ужасните и застрашителни групировки, които съществуват на планетата в момента. Светът е изключително решен да се бори с организации като "Ислямска държава" и "Боко Харам", заяви Кери.


Ситуацията в Нигерия и предстоящите избори там са били сред темите на разговор между Кери и британския външен министър Филип Хамънд, който също беше на визита у нас. Двамата са се видели на закуска в София, за което Кери сподели в туитър. (24 часа)

Би Би Си: Защо западни лидери
се струпаха в България?
Би Би Си публикува на сайта си коментар със заглавие "Западни лидери се струпват в България".


Какво търсят в София британският министър на външните работи Филип Хамънд (в сряда), държавният секретар на САЩ Джон Кери (в четвъртък) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (по-късно този месец) и дали ще го намерят, пита в коментара си Ник Торп, кореспондент на Би Би Си за Източна Европа. Той изброява повечето от отговорите - газови доставки, войната в Източна Украйна, международния тероризъм, миграцията - законна и незаконна, както и ужасното състояние на българската армия.


Моментът на посещенията също е важен, руският президент Владимир Путин отмени миналия месец плановете за изграждане на газопровода "Южен поток", като обвини България, че се е огънала под натиска на ЕС и САЩ, отбелязва Би Би Си.


Коментаторът припомня, че НАТО настоява България да повиши бюджета си за отбрана до 2 процента от своя брутен вътрешен продукт. Българската армия зависи много от Русия, която доставя резервни части, Гърция пък помага при патрулирането на въздушното пространство.


Що се отнася до тероризма, България е една от транзитните държави, прекосявани от мюсюлмани - бъдещи бойци ислямисти, по пътя им през Турция към Сирия. Друго главоболие за София е миграцията в страната на сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани, отбелязва Би Би Си./24chasa

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ