Advert
Advert

Прокуратурата отказа производство срещу Пеевски по сигнал на “Протестна мрежа”

Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала, подаден от “Протестна мрежа” на 25 февруари 2014 г.

Прокуратурата отказа производство срещу Пеевски по сигнал на “Протестна мрежа”
Прокуратурата отказа производство срещу Пеевски по сигнал на “Протестна мрежа”
Bu içerik 754 kez okundu.

Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала, подаден от “Протестна мрежа” на 25 февруари 2014 г.  Това се вижда от постановление на прокурор Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура.

Прокуратурата е проверявала депутата и майка му по седем пункта - разминаване между стандарта на живот на Пеевски и декларираните от него доходи, връзката му с фирми с неустановен капитал, информация за наличие на разработки срещу него, процедурата по предоставяне на достъп до класифицирана информация, данни за търговия с влияние от депутата, неясно финансиране на фирми на Ирена Кръстева и на движението на Николай Бареков.

Разследването за Бареков е отделено от останалите и продължава.

По другите пунктове не са открити доказателства за твърденията в сигналите. (Официално сигналът на „Протестна мрежа“ е подаден от група граждани, но има и сигнал от Коалиция за устойчиво развитие, който е за фирмите на Кръстева.)

Прокуратурата е направила обстойна проверка на доходите и разходите на Пеевски в периода 2008-2012 г.. Проверени са банковите сметки, имотите, пътуванията в чужбина, взетите и дадени заеми от депутата, дори сметките му за ток и телефон и покупките в брой.

През 2010 -2012 той е имал доходи само по трудови правоотношения и приравнените към тях, затова не е подавал данъчни декларации – за останалите години те са налични в НАП.

Ревизията не е установила разминаване между притежаваните от Пеевски имоти, придобити доходи и направени разходи. Охраната, с която ходи, му е предоставена от майка му Ирена Кръстева.

Що се отнася до три имота, придобити от Пеевски в периода 2002-2004 г. „не по пазарна цена“ според сигнала, прокуратурата е установила, че той ги е купил над данъчната оценка и не е нарушил закона, който забранява да се продават имоти под нея.

Прокуратурата е проверила и дружествата, които издават вестниците “Телеграф”, “Монитор”, “Политика”. Дейността на тези фирми е била обект на проверки от НАП, които не установили нарушения.

Според прокурор Бецова всички данни в сигнала почиват или на публикации, или са непотвърдени с конкретни факти.

“Въпреки изчерпателния обем на тази проверка, обхванал всички твърдения, няма данни за извършено престъпление”, пише прокурорът и прекратява предварителното производство.

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ