Advert
Advert

Лекарите с по-малко пари, ако работят много

София. Медиците ще получават по-малко пари, ако работят прекалено много. Това предвижда новият рамков договор за 2015 г., който подписаха здравната каса и лекарският съюз.

Лекарите с по-малко пари, ако работят много
Лекарите с по-малко пари, ако работят много
Bu içerik 858 kez okundu.

София. Медиците ще получават по-малко пари, ако работят прекалено много. Това предвижда новият рамков договор за 2015 г., който подписаха здравната каса и лекарският съюз. Причината е, че в документите се заложи условие да се намалят цените, по които фондът ще плаща на медиците, ако превишат прогнозните обеми за дейност, които ще получат за годината. По този начин трябва да се гарантира, че няма да се точи касата и да се стига до актуализация на бюджета й. Това обаче е малко вероятно да се случи. За сметка на това условие лекарите получиха увеличение с 50 стотинки и левче за някои прегледи в извънболничната помощ, както и повече пари за някои клинични пътеки.


Засега не са ясни точните механизми, по които ще се намалят цените на медицинските дейности, ако се надхвърлят лимитите. Шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че това ще се случва само ако се засече нереално извършена дейност. Според председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев анализ на обема дейност ще се прави на всеки три месеца. Не е ясно обаче кога ще се коригират цените. Според медиците най-вероятно това ще се случи след първата половина на годината. Самите лимити пък ще се отпуснат на базата на реалната дейност на болниците през тази година, заяви Ананиев. Също така той не изключи възможността бюджетът на касата да се актуализира в края на годината, ако е необходимо и ако това позволява консолидираната фискална рамка.


Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
İsveç'te ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadına tazminat
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ
AKŞENER, BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP VERDİ