Advert
Advert

Местан с ултиматум – вън патриотите от управлението

/Поглед.инфо/ Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска мандат от митинга в Момчилград да поиска незабавното изваждане на Патриотичния фронт от управлението на страната, предаде кореспондентът на БГНЕС за Кърджалийска област.

Местан с ултиматум – вън патриотите от управлението
Местан с ултиматум – вън патриотите от управлението
Bu içerik 1073 kez okundu.

"Недопустимо е ксенофобията и национал-популизмът да участват във властта и искам този площад да произнесе своята присъда днес, като ми даде мандат да поискам незабавното изваждане на антисистемната, антиевропейската, анти-Натовската партия Патриотичен фронт от управлението на България. Ксенофобията и национал-популизмът не са запазена марка само на Патриотичния фронт и на Атака, днес се оказва, че някои политици от т.нар. Реформаторски споделят ксенофобските идеи. Нашите братя и сестри ромите са пълноправни граждани на България и те затова имат място и ще гласуват за ДПС, убеден съм", заяви от трибуната на възпоменателния митинг за жертвите на "възродителния процес" Лютви Местан. Той посочи, че днес по-важният въпрос е този за съвременните политически измерения на "възродителния процес" и запита ако жертвите на репресията бяха живи, щяха ли да бъдат доволни от днешна България.

"За 25 г. постигнахме не малко, но днес имаме основания и за много силни притеснения. Дължим на жертвите отговор на въпроса ще се понесе ли наказателна отговорност за престъплението "възродителен процес". ДПС е част от политическата система на България и представлява и жертвите му. Но фактът, че няма нито един осъден за това престъпление, за ДПС е болка. Отговорността обаче да няма нито един наказан е на специалните институции и органи на българската държава", коментира Местан. Той уточни, че партиите не разследват, не повдигат обвинения, не правораздават, а отговорността е на българската правоохранителна система и е проблем на специалните институции, на държавата и на усещането за държавност. "Затова ние сме против отпадането на давността на престъплението на тоталитарния режим, наречено "възродителен процес". Още в първия ден на 43-то НС внесохме законопроект за изменение на Наказателния кодекс за отпадането на тази давност. Нямаме претенции за авторство на закона, за написването му имат отношение и някои други партии от дясното, от които заимствахме някои идеи", отбеляза лидерът на ДПС. Той настоя законът да бъде приет незабавно, за да не бъдат покрити от давността тези престъпления. Местан припомни още, че единствената присъда, произнесена за тях е морална – с декларацията, приета от 41-то НС, с която се осъжда насилственото преименуване на турците.

"Премиерът Борисов напоследък твърде често и правилно говори за необходимостта от национално съгласие и единение. Но докато той говори за това, негови местни представители в съюз с ПФ и РБ провеждат точно обратната политика – на дискриминиране на част от българския народ, уличен, че споделя идеите на ДПС. Правят се тотални чистки в администрациите, наглостта им стигна дотам, че за пръв път в историята на организираното ловно движение самозабравили се местни чиновници и политици-народни представители разделят едно ловно поле по политически признак на три части, това е абсолютно недопустимо. Защото това поле е пълно с религиозни култове на святи хора, които са проповядвали точно единението", намекна Местан за тракийските светилища. Той изрази надежда, че премиерът Борисов ще чуе гласа на протеста не само на ловците, но и на цялата Кърджалийска област, и ще възпре "самозабравилите се чиновници и гавази".

Лидерът на ДПС не пропусна да наелектризира хората на площада с информацията, че всяка седмица получавал по едно наказателно постановление за това, че си позволява да говори на майчиния си език по време на публични прояви. Не си мислете, че съм се уплашил, извика той от трибуната и продължи на турски. Стана ясно, че до момента са му връчени 7 акта на обща стойност 12 680 лева, които той обжалва в съда. Ако българските съдилища не ги отхвърлят, Местан ще стигне до ЕСПЧ в Страсбург и е убеден, че ще спечели. Той се обърна с призив към митинга да не допускат децата им да игнорират изучаването на турския език в училище.

Традиционният възпоменателен митинг се състоя в центъра на Момчилград пред първия у нас паметник на жертвите на тоталитарния режим. Само в този район разстреляните или пребити до смърт заради съпротивата по време на преименуването са 9 мъже.

Източник: БГНЕС

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ