Advert
Advert

Обрат: максималният осигурителен доход остава 2400 лева

В последния възможен момент при гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина от ГЕРБ предложиха максималният осигурителен доход да остане 2400 лева,

Обрат: максималният осигурителен доход остава 2400 лева
Обрат: максималният осигурителен доход остава 2400 лева
Bu içerik 694 kez okundu.

В последния възможен момент при гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина от ГЕРБ предложиха максималният осигурителен доход да остане 2400 лева, въпреки че първоначалното предложение бе за повишение с 200 лева до 2600 лева. Само минути по-рано Ивайло Калфин обяви, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличава, но това трябва да става плавно и за това се предлага такова увеличение.

По време на дебатите изненадващо Делян Добрев внесе редакционна поправка, която оставя максималния осигурителен доход на ниво от 2400 лева. 

В защита на Делян Добрев се изказа и председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова, която обяви, че у нас непрекъснато се говори за грижа за хората с по-ниски доходи, но не се обсъжда задържането в страната на висококвалифицираните млади българи. Евентуално повишение на максималния осигурителен доход може да ги накара да напуснат, каза тя. В отговор Ивайло Калфин обяви, че и в момента навсякъде в чужбина данъкът и вноската са по-големи. "Предлагам да се запази това, което е предложено", призова Калфин.

Първоначално предложението бе прието със 108 гласа "за", 42 "против" и 30 въздържали се, но Янаки Стоилов поиска прегласуване с аргумента, че мнозинството трябва да разбере, че не подкрепя внесения от правителството бюджет.

В крайна сметка второто гласуване доведе до 103 гласа "за", 36 "против" и 28 въздържали се. 70 души от ГЕРБ бяха "за", 2-ма гласуваха против, а 1 се въздържа. Против гласува и Радан Кънев от Реформаторския блок, а основната част от неговата група се въздържа. На практика поправката мина с помощта на ДПС, като 22-ма от техните депутати гласуваха "за". Поправката бе подкрепа и от БДЦ.

Парламентът прие консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) по приходите и трансферите на обща сума 9 633 205 500 лв. и по разходите и трансферите на обща сума 9 629 267 000 лева.

Бюджетното салдо за 2015 г. е с излишък от 3,9 млн. лв., като изцяло ще се използва за погашения на дългосрочни заеми от банки и финансови институции от чужбина.

Най-голям относителен дял в приходите са осигурителните вноски, които за 2015 г. са в размер 4569,6 млн. лв. Следващи по големина постъпления са трансфер от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година в размер 2 707,8 млн. лв.; трансфер от държавния бюджет за държавното обществено осигуряване в размер на 342,6 млн. лв.; постъпления от неданъчни приходи в размер на 12,0 млн. лв. и допълнителен трансфер от държавния бюджет за покриване на недостига от средства 2002,2 млн. лв.

Разходите за пенсии ще са 8 392 990,0 хил. лв. Пенсиите за сметка на държавното обществено осигуряване ще са 8 010 526,1 хил. лв., а тези за сметка на държавния бюджет - 339 304,4 хил. лв. Разходите за социални помощи и обезщетения са 1 157 650,0 хил. лв. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
EYT 2. tur'da MHP Oylarıyla REDDEDİLDİ ! Kendi Seçmenini AKP’YE SATTI ! Seçim Vaadinde EMEKLİLİK Vardı Meçliste 2.Turda ONAY VERMEDİ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ
BOZKURT İŞARETİ MHP'YE AİTTİR, CHP İLE AYNI BAYRAK ALTINA GİRENLER BOZKURT İŞARETİ YAPAMAZ