Предлагат посмъртно Нури Адалъ за държавно отличие

Организацията „Българска европамет" подема инициативата Нури Адалъ и други репресирани от комунистическия режим, да бъдат предложени за държавно отличие

Предлагат посмъртно Нури Адалъ за държавно отличие
Предлагат посмъртно Нури Адалъ за държавно отличие
Bu içerik 2024 kez okundu.
Haberin galerisi için tıklayın!
Гюнер ШЮКРИ
„Организацията „Българска европамет" подема инициативата Нури Адалъ и други репресирани от комунистическия режим, да бъдат предложени  за държавно отличие".  Това съобщи пред гроба на известния поет Нури Адали в родното му село Островец, Кирковско, Алфред Фосколо, председател на Общонационална инициатива за отдаване почит на жертвите и оказалите съпротива на комунистическия режим, политически затворник от 1966 година, защитник на човешките права и демократичните европейски ценности.  Той отправи и апел към всички граждани на България, към всички политически и неправителствени организации: „Време е да спрем изкуственото разделение на българския народ".
Днес десетки политици, общественици, близки и роднини се събраха на гроба на видния общественик и поет Нури Адалъ, за да почетат 10-та годишнина от кончината му. На ритуала присъстваха народните представители от Движението за права и свободи инж. Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, зам.-областният управител Муса Юсуф, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, областният лидер на ДПС Бахри Юмер, областният председател на Младежкото ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още председателят на фондация „Политически репресирани" от областта Халил Расим, общински кметове и партийни лидери от региона, близки и роднини.
Народният представител инж. Ердинч Хайрула отбеляза, че всяка година на 5 август ще се съберат пред паметната плоча на Нури Адалъ, за да почетат името и паметта му като борец срещу насилствената асимилация на мюсюлманското население в България, прекарал цели 23 години от живота си по затвори. „Вярвам, че неговата светлина няма да угасне никога. Ние ще продължаваме по неговите стъпки, защото правата и свободите никога не са постоянни, те винаги искат последователност и борбеност", заяви инж. Хайрула.
Със сълзи на очи председателят на фондация „Политически репресирани" от областта Халил Расим разказа спомени от затвора в Стара Загора, където са били заедно с Нури Адалъ цели 11 години. „ Ако днес тук съм сред вас, голяма заслуга за това има Нури Адалъ. Той беше голям и скъп човек. Винаги ни подкрепяше, даваше ни напътствия и смелост. Не делеше хората на мюсюлмани или християни. Беше ни като баща", заяви Халил Расим.
„Нури Адалъ бе нашата светеща звезда като Нелсън Мандела. Той бе много интелигентен, умен, знаещ човек. Прочел бе толкова много книги, имаш голям хоризонт, който ни възвърна националните чувства", заяви 61-годишният Зекеря Тюркйълмаз от Могиляне, който бе лежал заедно с Нури Адалъ в Старазагорския затвор в периода от 1987 до 1989 г. Той бе дошъл заедно с Исмаил Давуд от Турция, също лежал в затвора, за да почетат паметта на Нури Адалъ.
След поднасянето на венци и цветя и последвалото едноминутно мълчание районният мюфтия Бейхан Мехмед отслужи молитва за покойника.
Организатор на възпоменанието бе Общинския съвет на ДПС В Кирково.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. След завършване на училището във Фотиново, баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб" в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене. Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда. Известен е още като „българският Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
По време на изгнанието си в Старозагорския затвор Нури Адалъ в стихотворението си „Душата иска…" (Gönül İster Ki….) казва: „Сълзи не лейте, когато се преселвам от този свят, положете с радост в земята тленните ми останки, не видели бял ден… Може би и гроба ми ще бъде в незнайно място, а сърцето мечтае за могила под сянката на дърво…"
През 1989 година е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле" в Бурса.
24rodopi.com
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
uhowohuw     2019-05-13 [url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20 Mg[/url] Prednisone Without Prescription ngr.jjvt.mestanlihaber.com.lhr.wf http://mewkid.net/buy-prednisone/
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ДПС почете паметта на Нури Адалъ
ДПС почете паметта на Нури Адалъ
Orhan İsmailov (HŞHP):Yerel seçimlere tek başına katılıyoruz
Orhan İsmailov (HŞHP):Yerel seçimlere tek başına katılıyoruz